1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jedini ekstremista vredan podrške: Chevrolet Corvette ZR1
Jedini ekstremista vredan podrške: Chevrolet Corvette ZR1
0

Jedini ekstremista vredan podrške: Chevrolet Corvette ZR1

99
0
Podelite sa prijateljima:

Sufiks ZR1, već 35 godina, dobijaju najmoćnije i najmalignije verzije Corvette. Sada, dok je još uveka aktuelan model osme generacije američkog sportiste koji dolazi s motorom po sredini, dobija jedan varijetet s čuvenim akronimom ZR1. Štaviše, ako je Corvette ZR1 generacije C6 i C7 nudla motor s kompresorom, onda novajlija po prvi put u istoriji modela pruža agregat s dva turbo punjača! I to mu je omogućilo da pređe u kategoriju hiperautomobila.

Jedna od glavnih razlika koja su vidljive kada se verzija ZR1 uporedi s onom „običnom“, a gledano od spolja, jeste predstavljena kroz haubu s velikim vazdušnim kanalom, koji je neophodan za uklanjanje toplote iz međuhladnjaka. Krov, razdelnik, bočni usisnici vazduha, spojler i brojni preklopi na karoseriji su izvedeni od ugljeničnkih vlakana.

Pored toga, obezbeđen je i opcioni paket nazvan Carbon Aero. Isti donosi ovećavnu potisnu silu na 544 kilograma pri maksimalnim brzinama. Kočnice su opremljene dodatnim kanalima za vazdušno hlađenje, a ukupno je petnaest izmenjivača toplote na verziji ZR1. Točkovi različitih veličina, s naplacima prečnika 20 i 21 inča (prednji i zadnji) takođe mogu biti proizvedeni od ugljeničnih vlakana, ali u osnovi su od obične legure. Konačno, pored kupea, Corvette ZR1 se nudi i kao roudster sa sklopivim krovom.

Putnička kabina verzije ZR1 nije pretrpela veće promene u odnosu na osnovnu modifikaciju Corvette. I dalje je tu isti onaj čeoni panel s naglašenim kokpitom i dvanaestoinčnim ekranom instrumenatacije, kao i ekranom multimedijalnog sistema, a koji stiže s dijagonalom od osam inča. Razlike se kriju u pločicama s adekvatnim natpisom i s oznakama modifikacije ZR1, koje su uočljive na volanu, ali i na pragovima. Pojavio se poseban uređaj za očitavanje pritiska koji generišu turbo punjači.

Upravo je taj duet turbopunjača omogućio postizanje performansi koje karakterišu  hiperautomobila. Dakle, agregat V8 radne zapremine od 5,5 litara, koji stiže s ravnom radilicom, proizvodi 1.079 KS i najviših 1.121 Nm obrtnog momenta!

Sam Chevrolet ovaj motor naziva najmoćnijim serijskim pogonskim blokom u Americi. Dodeljen mu je ​​indeks LT7, ali je zasnovan na atmosferskom motoru s oznakom LT6, a koji je instaliran na modelu po imenu Corvette Z06. donosi veće komore za sagorevanje, nove glave cilindara, modifikovane sisteme za paljenje i usis, kao i mehanizam za razvod ventila i klipnjaču i klipnu grupu.

Motor radi u tandemu sa ojačanim osmobrzinskim preselektivnim robotizovanim menjačem, a koji svu generisanu pogonsku silu šalje ka točkovima montiranim na zadnju osovinu. Proizvođač još uvek nije naveo tačne dinamičke karakteristike, rekavši samo da će maksimalna brzina kretanja noviteta premašiti 346 km/h, kao i približno vreme koje je ovoj zveri potrebno da prevali četvrt milje, a koje traje kraće od 9,7 sekundi, pri izlaznoj brzini kretanja od 241 km/h.

Neto masa praznog kupea je 1.665 kilograma (u odnosu na 1.530 kg kod osnovne Corvette), dok je isti parametar kod roudstera na nivou od 1.705 kg. Corvette ZR1 pruža ugljenično-keramičke kočnice s diskovima prečnika 400 mm napred i 390 mm pozadi. Kao rezultat, novi ZR1 može ubrzati od 129 do 322 km/h (od 80 do 200 milja na čas) i kočiti od 129 km/h za 24,5 sekundi, što je 22% brže od prethodne generacije ZR1-a.

Dodatno bi trebalo istaći da se kupcima nudi paket za stazu ZTK i da on dolazi sa agresivnijom aerodinamikom. Kako su kreatori ove zveri objasnili, ako je obični ZR1 kralj brzine, onda se sa ZTK paketom pretvara u kralja trkačkih staza. Tome bi trebalo da doprinesu i gume tipa Michelin Pilot Sport Cup 2 R.

Novi Chevrolet Corvette ZR1 će se naći u prodaji tek sledeće godine. Štaviše, članovi razvojnog tima su priznali da su bili primorani da pokažu ZR1 pre kraja i kompletiranja drumskih testova, pošto kamuflaža utiče na rezultate merenja, a bez nje bi automobil brzo postao trofej foto-špijuna. Naravno, o cenama se i dalje ćuti, ali čak i atmosferska Corvette Z06 sada košta najmanje 110 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments