1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen otkrio pojedinosti iz unutrašnjosti nove generacije Transportera
Volkswagen otkrio pojedinosti iz unutrašnjosti nove generacije Transportera
0

Volkswagen otkrio pojedinosti iz unutrašnjosti nove generacije Transportera

124
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački brend Volksvagen je trenutno u završnoj fazi razvoja sledeće generacije Transportera. Podsetimo, ovaj projekat je realizovan u okviru saradnje sa američkom kompanijom Ford (odgovarajući savez je stvoren još 2020. godine). Podsetimo, najbliži rođak ovog novog VW-a je kombi Ford Transit Custom predstavljen prošle godine.

Proizvođač nastavlja da polako i veoma smireno otkriva porodicu kombija Transporter sledeće generacije. Podsetimo, u decembru 2023. budući novi proizvod se pojavio u maskirnom filmu, a u maju ove godine proizvođač je nagovestio dizajn serijske verzije uz pomoć tizer-fotografija. Još ranije, kompanija je delimično pokazala unutrašnjost i govorila o tehnologiji i verzijama nove porodice.

Sada je Volkswagen objavio nove fotografije unutrašnjosti budućeg komercijalnog vozila i niz detalja u vezi sa opremom. Podsećanja radi, u unutrašnjosti kombija se mogu videti okrugli volan, poput VW-a T6.1, multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir od 13 inča nasleđenim od „donatora“, i virtuelna instrument tabla od 12 inča sa sopstvenom grafikom.

Ovoga puta pres-služba divizije Volkswagen Commercial Vehicles posebnu pažnju je posvetila panelu sa horizontalnim nizom fizičkih dugmadi „lakih za korišćenje“ koji se nalaze ispod multimedijalnog ekrana osetljivog na dodir. Kompanija je istakla da se novi Transporter pokreće bez ključa, koristeći dugme koje se nalazi pored digitalne instrument table. Ručica osmostepenog automatskog menjača nalazi se niže na stubu upravljača (kod šestostepenog manuelnog – još uvek na centralnoj konzoli).

U sredini prednjeg panela nalazi se prekidač parkirne kočnice, koji je zamenio uobičajenu „ručnu kočnicu“. Jačina zvuka multimedijalnog sistema se može podesiti pomoću dugmadi na više točkića ili klasičnog „dugmeta”. U prednjem delu centralne konzole nalaze se veliki držači za čaše (u zavisnosti od konfiguracije). A u gornjem delu prednjeg panela nalaze se i dodatni držači za čaše i odeljci za odlaganje sitnica.

Novi kombi će biti veći i prostraniji u odnosu na trenutnu verziju. Standardna verzija je porasla u dužinu za 146 mm i sada iznosi 5.050 mm, a rastojanje između osovina je povećano za 97 mm (do 3.100 mm), širina je povećana za 128 mm i sada iznosi 2.032 mm. Krov može biti standardni ili visok, a druga opcija je dostupna u kombinaciji sa standardnim međuosovinskim rastojanjem.

Produžena verzija novog Transportera ima međuosovinsko rastojanje od 3.500 mm i dužinu od 5.450 mm. Maksimalni kapacitet tereta je 9 kubnih metara. Kombi sa standardnim međuosovinskim rastojanjem i visokim krovom ima maksimalnu korisnu zapreminu od 5,8 kubnih metara, dinamičko opterećenje krova do 170 kg i težinu vučne prikolice do 2,8 tona.

Novi model ima istu tehnologiju kao i „donator“. Dakle, asortiman uključuje dizel motore, plug-in hibride i potpuno električne. U prvom slučaju govorimo o dvolitarskom motoru EcoBlue, koji može da oslobodi 110, 150 ili 170 KS. Plug-in hibridna instalacija je zasnovana na 2,5-litarskom benzinskom motoru sa prirodnim usisavanjem, koji dolazi u kompletu sa elektromehaničkim varijatorom. Sistem uključuje bateriju kapaciteta 16,5 kWh (korisni kapacitet – 11,8 kWh). Ukupna snaga je 233 KS, domet pri vožnji na električnoj vuči je oko 50 km (prema WLTP-u). U „zelenim“ verzijama, elektromotor se nalazi na zadnjoj osovini, snage je 116, 136, 218 ili 286 KS. Dostupne su baterije kapaciteta 54 ili 84 kWh.

Ranije je VW objavio početnu cenu za novu generaciju Transportera: osnovni kombi u Evropi koštaće ne manje od 36.780 evra.

Na kraju bismo samo da najavimo test aktuelne verzije u režiji našeg srpsko-američkog prijatelja i saradnika Zokija Tomasovića…

AutoRepublika

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments