1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche usporava s elektrifikacijom: Produžen životni vek benzinskog Cayennea
Porsche usporava s elektrifikacijom: Produžen životni vek benzinskog Cayennea
2

Porsche usporava s elektrifikacijom: Produžen životni vek benzinskog Cayennea

109
2
Podelite sa prijateljima:

Globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima koje je počelo prošle godine pogodilo je i Porsche: prodaja nedavno ažurirane porodice Taycan u prvoj polovini ove godine, prema samoj kompaniji, pala je za 51% (u poređenju sa prodajom u periodu januar-jun 2023) na 8.838 jedinica.

Sve u svemu, Porscheova globalna prodaja u prvoj polovini 2024. pala je za 7 % na 155.945 jedinica – prvi primetan pad od pandemije COVID-19. Najprodavaniji model u ovom trenutku je Cayenne: u prvoj polovini godine prodat je u 54.587 jedinica (+16 %).

Rukovodstvo Porschea objašnjava kolaps Taycana restilizacijom – kažu da su mnogi kupci jednostavno čekali ažurirani model, ali u stvari, nemačka štampa je krajem prošle godine pisala da trgovci Porschea imaju poteškoća sa prodajom Taycana i da nisu ispunjavali ono što je postavio proizvođač, odnosno nije postojala duga lista čekanja za ažurirani model, niti je bilo ikakve liste. Osim toga, neke od kupaca Taycana odneo je krosover Macan druge generacije – nudi se samo sa električnim pogonom, „ugljovodonične” verzije u principu nisu predviđene.

Benzinski Macan prve generacije već je napustio Evropu, zajedno sa porodicom sportskih automobila Porsche 718 sa motorom na sredini, zbog nepoštovanja novih propisa o sajber bezbednosti, ali proizvodnja ovih modela za druga tržišta još uvek traje. Nova generacija Porschea 718 će se naći u prodaji sledeće godine i biće potpuno električna – stoga nije ni čudo što je prodaja sadašnjeg Porschea 718 u prvoj polovini ove godine porasla za 8 % na 11.886 jedinica – kupci žele poslednje primerke benzinaca za sebe i/ili za dalju preprodaju.

Sledeća generacija Porschea Cayennea takođe bi trebalo da postane potpuno električna – očekivalo se da će debitovati u drugoj polovini tekuće decenije i zameniti sadašnji „ugljovodonični“ krosover treće generacije, koji je prošle godine „pretrpeo“ restilizaciju. Sada nemačke publikacije Automobilwoche i Süddeutsche Zeitung, pozivajući se na predstavnike Porschea, javljaju da će Cayenne biti zadržan u proizvodnji i da će se prodavati paralelno sa svojim električnim naslednikom. Razvoj porodice Panamera će se odvijati po istom scenariju: trenutna „ugljovodonična“ generacija će koegzistirati sa potpuno novim električnim modelom sa istim imenom.

Dakle, Porsche neće moći da ispuni obavezu koju je dao pre pet godina – da obezbedi da 80 % njegovog obima prodaje do 2030. godine budu električni automobili. Tada se pretpostavljalo da će posle 2030. godine samo legendarna porodica 911 zadržati motore sa unutrašnjim sagorevanjem, i da će oni biti prilagođeni sintetičkom ugljenično-neutralnom gorivu. Na nesreću ekoloških aktivista i na radost ljubitelja benzinaca, Porsche je primoran da neograničeno produžava vek trajanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem za modele Cayenne i Panamera – možda će se ova odluka pokazati kao spas za kompaniju za neko vreme.

AutoRepublika

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Baš dobro ide prodaja ovih električara. Al’, malo sutra …

Taycan u prvoj polovini ove godine minus 51%, a Cayenne plus 16%.

Matija

Na stranu pogon, ono sto mi je interesantnije jeste dizajn. Cayenne vec godinama stagnira sa dizajnom, polako postaje dosadan! Slicno se dogadja sa Panamerom – u njenom dizajnu odavno nema niceg novog. Mislim da je krajnje vreme da sef dizajna Porschea, Mihael Maurer, malo popusti dizgine i svojim dizajnerima da vise slobode!