1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Istraživanje: Što je prednji deo automobila viši, to je opasnije
Istraživanje: Što je prednji deo automobila viši, to je opasnije
9

Istraživanje: Što je prednji deo automobila viši, to je opasnije

310
9
Podelite sa prijateljima:

Vozila sa posebno visokim haubama su najopasnija za pešake. Poguban se može pokazati i oblik: ako je hauba strmo podignuta. Ovo je rezultat velike studije istraživača nezgoda u američkoj industriji osiguranja, koja se pojavljuje u septembarskom broju specijalizovanog časopisa „Journal of Safety Research“.

Stručnjaci su analizirali skoro 18.000 nesreća u kojima su pešaci pogođeni – problem koji u SAD ubrzano raste: Od 2009. godine prekinut je dugoročni trend ka većoj bezbednosti na putevima, pri čemu je broj poginulih pešaka porastao za 80 odsto. Više puta je isticana moguća povezanost sa sve većom zastupljenošću većih vozila kao što su terenci i kamion(et)i. Rezultati belgijske studije prošle godine su već pružili snažne naučne dokaze da težina vozila igra ulogu. Sada se dizajn dodaje kao faktor rizika.

„Neka od današnjih vozila su prilično zastrašujuća za prolazak na pešačkom prelazu“, rekao je Dejvid Harki, predsednik Instituta za osiguranje za bezbednost na putevima (IIHS). Haube nekih velikih kamioneta skoro su dostigle nivo očiju odraslih. „Ovi rezultati nam govore da su naši instinkti u pravu: vozila agresivnijeg izgleda zapravo mogu učiniti više štete“.

Istraživači iz IIHS-a izračunali su prednje dimenzije skoro 3.000 modela uzetih iz izveštaja o nezgodama i izračunali vezu sa ozbiljnošću posledica nesreće. Takođe su uzeli u obzir i druge faktore rizika kao što su lokalno ograničenje brzine, starost ili pol žrtava nesreće. Tim stručnjaka izostavio je vozila sa automatskim asistentom za naglo kočenje koji vodi računa o pešacima.

Osnova za poređenje bio je standardni automobil sa haubom koja nije viša od 30 inča (oko 76o milimetara) iznad tla i čiji je hladnjak nagnut nagore pod uglom manjim od 65 stepeni. Ovo otprilike odgovara konvencionalnoj limuzini srednje veličine, koja je takođe bila uobičajena među novim američkim automobilima devedestih. U poređenju sa ovim dizajnom, automobili masivnijeg oblika su pokazali veći rizik od fatalnih nezgoda sa pešacima:

  • visoka i nagnuta – vozila visine preko 40 inča (oko 1 metar) sa sličnim ravnim nagibom hladnjaka, kao što su veoma veliki terenci: 45,4 procenta više smrtonosnih nesreća pešaka;
  • visoko i tupo – isto tako visoko sa strmo rastućom prednjom stranom, odnosno velikim podizačima: 43,6 odsto više;
  • srednje-visoki i tupi – između 30 i 40 inča, nagnuti više od 65 stepeni, odnosno normalni podizači: 25,6 odsto više, sa ravnom haubom 25,1 odsto više;
  • srednje visok sa blagim nagibom – to jest normalni terenci: nema povećanog rizika.

U rasponu između 30 i 40 inča, ugao je napravio odlučujuću razliku, za razliku od većih vozila. Istraživači su smatrali da je rizik od ravnijih automobila sa strmim vetrobranskim staklima (plus 10,7 odsto) ili dugim haubama (plus 5,9 odsto) statistički beznačajan.

Takođe su koristili manji broj detaljnih istraga udesa da bi ispitali kako tačno oblik tela utiče na telo kada ga udari. Bilo je više povreda glave na visini haube od 35 inča (oko 890 milimetara) ili više, bez obzira na oblik. Međutim, visoka vozila sa vertikalnim prednjim delom su izazivala češće i teže povrede trupa i kukova jer je veća verovatnoća da će pešaci biti izbačeni napred u slučaju udara. Visoki automobili sa ravnijim uglom, s druge strane, obično su izazivali da se pogođeni prevrnu preko haube.

Pokazalo se da je rast automobila fatalan trend, posebno za decu: što je vozilo više u odnosu na visinu žrtve udesa, to su teže povrede bile, navodi studija.

„Proizvođači mogu da prave vozila koja su manje opasna za pešake“, objasnio je inženjer saobraćaja IIHS-a Ven Hu, vodeći autor studije. Jednostavno pravilo: nisko i ravno. „Ovi masivni, blokovski prednji delovi nemaju funkcionalnu upotrebu“.

Vlasti za izdavanje homologacionih dozvola treba da uzmu u obzir viši i tupi prednji deo voznog parka kada ih regulišu, kažu autori studije.

AutoRepublika

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Broj poginulih pešaka porastao za 80 odsto.“ – ovo je zacudjujuci porast poginulih pesaka, s obziorom da se vozila permanetno opremaju sa sve savrsenijim sistemima upozorenja i asistencije. Uzrok povecanja povreda ne treba traziti samo u obliku nosa vozila i u njegovoj tezini vec pre svega u ponasanju vozaca i samih pesaka! Jos nisam naisao na vest da je neki vozac namerno pregazio pesaka, osim ako nije terorista. Obicno se radi o momentu nepaznje – dovoljno je pogledati u retrovizor ili namestiti radiostanicu. Sledeci faktor je panicna reakcija, nedostatak iskustva ili oslabljeni refleksi kod starijih vozaca. Moj misljenje je da… Pročitaj više »

MRN

I meni je kao pešaku često padalo na pamet da u urbanim uslovima ne bi bilo loše da vozila sa prednje strane imaju svetla koja signaliziraju da vozilo koči. Ako je na svako „vozilo pod pratnjom“ moguće skoro neprimetno instalirati „blinkere“, moglo bi (negde u masku neprimetno) i ta svetla kao signal kočenja. I da to funkcioniše recimo samo pri urbanim brzinama.

Laki

Odavno sam shvatio da mnoge pješake nije briga za sopsteni život!Kada prilazim pješačkom prelazu ja ga vidim i kad ga nema pa sam „maksimalno fokusiran“ i spreman na reakciju ,pogotovo gdje nemam širu sliku zbog parkiranih vozila itd.

Matija

Najvise „volim“ pesake koji idu paralelno sa ivicnjakom a zatim se iznenada okrenu na petama i zakorace na kolovoz! Ili one sto „izlecu iz zasede“ iza drveta, iza parkiranih automobila i tsl. Vrhunac su majke koje guraju kolica ispred sebe – ako stoji iza parkiranog auta kolica ne vidis a zatim su odjednom ispred tebe! Pre neku godinu vozio sam lagano kroz pesacku zonu. Jedan pesak mi se lagano priblizavao sa leve strane. Ocenio sam da cu proci pre njega, medjutim idiot je odjedom potrcao i udario u moje levo prednje krilo. Poceo je besno da urla! Nisam mu ostao… Pročitaj više »

Laki

Da,švabama samo štetu i novčanik ne spominji,sve ostalo može.

igi

Postoji ideja o tome, čak i prototipovi, tako da se radi na tome.

s mile

bilo je tekstova , vesti na tu temu

Laki

👍👍