1. Home
  2. Vesti
  3. Geely razvija priuštiv baterijski automobil Geome
Geely razvija priuštiv baterijski automobil Geome
2

Geely razvija priuštiv baterijski automobil Geome

91
2
Podelite sa prijateljima:

Holding Geely je u početku stvorio podmarku Geometry i njoj je bila dodeljena uloga u oblasti razvoja električnih automobila srednje klase. U isto vreme, vrlo brzo je asortiman te marke uključivao veoma jednostavne i kompaktne modele. Tako je na primer, u liniji egzistirao i mali hečbek po imenu Geometry E.

Međutim, kineski kupci preferiraju veće modele, kao što su BYD Dolphin ili Wuling Bingo. Upravo njih je najnoviji hečbek Geome Xingyuan (skraćeni naziv brenda Geometry se koristi od 2022. godine) spreman da izazove. Informacije o njemu su se pojavile u bazi podataka o homologaciji vozila u Narodnoj Republici Kini.

Ovaj električni hečbek je, što se tiče oblika karoserije, sličan novim pametnim električnim automobilima (koji takođe izlaze iz postrojenja Geelyija): Automobili dele meke, aerodinamične oblike i plutajuću liniju krova. Ali Geome Xingyuan je i dalje kompaktniji i pripada tradicionalnoj B klasi.

To praktično znači da novajlija po dužini meri 4.135 milimetara, dok mu je širina na nivou od 1.805 mm, dok je visina 1.570 mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.650 mm u odnosu na 2.750 mm za pametni model #1. Osnovna verzija dolazi sa čeličnim naplacima s prečnikom od 15 inča.

Do sada su najavljene samo dve jednomotorne verzije, snage 79 ili 116 „konjića“. Oba su opremljena litijum-gvožđe-fosfatnom trakcionom baterijom nedefinisanog kapaciteta. Ali poznata je težina praznog vozila i ona se graniči s 1.215 kilograma i 1.285 kg, redom. Maksimalna brzina kretanja osnovnog modela po imenu Geome Xingyuana je samo 125 km/h, dok snažnija verzija može da dostigne nešto boljih i jedva dovoljnih 135 km/h.

Takve skromne karakteristike bi trebalo da budu više nego nadoknađene niskom cenom. Kineska štampa sugeriše da će Geome Xingyuan koštati manje od 100 hiljada juana iliti 12,6 hiljada evra po trenutnom kursu, koliko se trenutno traži za početni nivo BYD Dolphin, ali više od 57 hiljada juana (7,2 hiljade evra), što je cena osnovnog Wulinga Binga.

AutoRepublika

(91)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo ce biti „priustivi“ Smart #1, vidi sliku. Smanjenje dimenzija karoserije je veoma skupa akcija, zato me cudi da su se odlucili za ovako nesto! Bilo bi sasvim opravdano da ga malo ocerupaju i tu i tamo promene njegov izgled da bi napravili kakvu-takvu razliku.

comment image

Dimenzije Smarta 1#:..4.270 x 1.822 x 1.636 mm, osno rastojanje 2.750 mm.
Dimenzije Geoma:……..4.135 x 1.805 x 1.570 mm, osno rastojanje 2.650 mm.

Cene Smarta 1#:
– Pure…………34.990 €
– Pro…………..37.490 €
– Pure+……….39.990 €
– Pro+…………42.490 €

s mile

Šta čoveku više treba, od npr 4-4,3m dužine, od 80-100 električnih konjića, sa finim Nm i finom autonomijom od 400km. Završava posao za većinu vozača