1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Italija će kineskim proizvođačima ponuditi preuzimanje nekih bivših brendova Stellantisa
Italija će kineskim proizvođačima ponuditi preuzimanje nekih bivših brendova Stellantisa

Italija će kineskim proizvođačima ponuditi preuzimanje nekih bivših brendova Stellantisa

1.09K
1
Podelite sa prijateljima:

Vlada Republike Italije razmatra ideju i mogućnost donošenja dekreta kojim bi se omogućila ponuda kineskim proizvođačima automobila, nekog od bivših brendova koje je kontrolisao Stellantis. Iza zamisli se krije težnja da se azijski ulagači i privrednici privole na gradnju fabrika u toj romanskoj državi. O tome je izveštavao medij po imenu Il Sole. Govori se o markama Innocenti i Autobianchi, a koje spaja zla sudbina, to jest nestanak s tržišta tokom devedesetih godina prošlog veka.

O proizvođaču po imenu Innocenti smo više puta pisali i bio je poznat šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka po proizvodnji italijanske verzije britanskog modela Mini, nakon čega ga je preuzela italijanska grupacija Fiat, koja je danas, kao što znamo integralni deo Stellantisa. Sa svoje strane, Autobianchi, takođe nekadašnja Fiatova divizija, proizvodila je gradska vozila kao što su A112 i I10.

Publikacija Il Sole 24 Ore tvrdi da je italijansko Ministarstvo privrede registrovalo verzije s dva znaka u Nacionalnom zavodu za patente i žigove (pandan našeg Zavoda za zaštitu intelektualne svojine), koristeći različite grafike od onih koje je registrovala grupa Stellantis.

Il Sole 24 Ore dodaje da bi preuzimanje ovih brendova od strane italijanske vlade bilo moguće u skladu sa zakonom usvojenim u decembru, koji je trenutno na analizi sudskih vlasti, a koji cilja na one brendove koji nisu korišćeni za najmanje pet godina. Kada isti dođu pod kontrolu vlade, dotične marke mogu biti ponuđene „kompanijama, uključujući i inostrane, a koje nameravaju da investiraju u Italiju ili pređu u Italiju i prenesu proizvodne aktivnosti koje se nalaze u inostranstvu“, navodi se u odgovarajućem zakonu.

Nacionalistička vlada koju predvodi Đorđa Meloni i francusko-italijansko-američki proizvođač automobila Stellantis su u verbalnom ratu, a izvršna vlast optužuje automobilsku grupu da zanemaruje istorijske proizvodne baze u Italiji. Vlada u Rimu je u pregovorima sa Stellantisom, jedinim velikim italijanskim proizvođačem automobila, da poveća proizvodnju automobila u Italiji na milion jedinica godišnje. Paralelno, međutim, italijanska vlada želi da proširi lokalnu automobilsku industriju privlačenjem kineskog proizvođača u Italiju.

Fiat je u četvrtak predstavio novi model Pande koji će se sklapati u Srbiji i u isto vreme je proslavio 125. rođendan. Događaju je prisustvovao i ministar privrede Italije Adolfo Urso. Čovek je ponovo apelovao na upravu kompanije da osnaži proizvodne aktivnosti u matičnoj zemlji.

Stellantis, sada četvrti po veličini proizvođač automobila u svetu je začet 2021. godine, nakon što su se spojili PSA i FCA, pa dana kontroliše „kol’ko hoćeš“ brendova, među kojima se recimo ističu: Fiat, Peugeot, Citroen, Opel, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo…

AutoRepublika

(1086)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Nacionalistička vlada koju predvodi Đorđa Meloni“ Zasto se partije i licnosti koji se bore za interese svog naroda i svoje zemlje zovu „nacionalistickim“, odnosno, zasto je rec „nacionalizam“ postala pogrdna rec??? Zasto je inicijativa italijanske vlade da se proizvodnja italijanskih marki odvija u Italiji proglasena „nacionalizmom“ u pogrdnom smislu??? Samo zato sto ta akcija podriva teznju kapitalista da sto vise novca stave u svoj dzep, ne obaziruci se na interese italijanskog naroda! Kroz tzv. „globalizaciju“ kapitalisti uspostavljaju ponovo kolonijalni sistem, ovoga puta prema sopstvenom narodu! Do pre neku godinu bih protestovao protiv inicijative da se Kinezima prepuste italijanske marke a… Pročitaj više »