1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Land Cruiser 70 u Australiji ostaje bez najpopularnijeg V8 dizelaša
Toyota Land Cruiser 70 u Australiji ostaje bez najpopularnijeg V8 dizelaša
1

Toyota Land Cruiser 70 u Australiji ostaje bez najpopularnijeg V8 dizelaša

203
1
Podelite sa prijateljima:

Jedan od nekoliko automobila koji se danas proizvode zaslužuju epitet „besmrtan“. Među njima je i Toyota Land Cruiser serije 70. Terenac, predstavljen 1984. godine, proizvodi se i danas, iako je prošao kroz brojne modernizacije (poslednju prošle godine), on je i dalje za mnoge simbol nesalomivog radnika, koji može da izdrži i najzahtevnije uslove na svetu.

Pored toga, od 2007. godine, serija Land Cruiser 70 se prodavala i sa prilično neobičnim motorom – 4,5-litarskim V8 dizelom sa jednim turbo punjačem, koji je nudio obrtni moment od 430 Nm i na niskim obrtajima i snagu od oko 200 KS.

Motor, dizajniran isključivo za australijsko tržište, uživao je izuzetnu popularnost, ali je proizvođač automobila već pre dve godine prestao da prima porudžbine za nove automobile, dok je proizvodnja već naručenih automobila trebalo da traje do kraja ove godine.

Sada je, međutim, australijski predstavnik proizvođača automobila najavio da se proizvodnja Land Cruisera serije 70 sa V8 dizel motorom definitivno završava. Motor ne ispunjava strožija ograničenja emisije (NVES) koja se primenjuju na lokalnom tržištu.

Iako je dizel motor bio najpopularniji izbor, veliki broj zainteresovanih i naručilaca odlučio je da izabere drugačiju motorizaciju, navodi sajt The Drive, koji je skrenuo pažnju na vest. Zanimljiva činjenica je da je proizvođač automobila sa završetkom V8 motora uveo novi ručni menjač za slabiji 2,8-litarski četvorocilindrični dizel motor.

Menjač ima specijalno modifikovana prva tri stepena prenosa kako bi se kompenzovao manji obrtni moment četvorocilindričnog motora u poređenju sa osmocilindričnim. I pored toga, kraj osmocilindarskog dizela obožavaoci ovog modela doživljavaju kao kraj jedne ere.

Međutim, Australija nije jedino tržište na kojem se prodaje 40-godišnji terenac. Proizvođač automobila je krajem prošle godine ponovo predstavio automobil na lokalnom (japanskom) tržištu, a još uvek se proizvodi za tržišta na Bliskom istoku, gde se automobil nudi sa V6 benzinskim motorom i različitim stilovima karoserije. Automobil se odatle uvozi i u Evropu.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Sve zabiti koje su „bogu iza tregera“, pate za starom proverenom mehanikom. Tu je pouzdanost krucijalna, prva pomoć je na stotine kilometara…možda..