1. Home
  2. Vesti
  3. Obim prodaje Porschea opao za 7% u prvom polugođu 2024. godine
Obim prodaje Porschea opao za 7% u prvom polugođu 2024. godine
1

Obim prodaje Porschea opao za 7% u prvom polugođu 2024. godine

74
1
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih i sportskih automobila, marka Porsche je ostvarila za 7% skromnije prodajne rezultate u prvih šest ovogodišnjih meseci. Pad je došao kao posledica oštrog slabljenja tražnje za vozilima s logotipom ovog brenda, na tržištu Narodne Republike Kine.

Porsche, kao društvo koje posluje unutar koncerna Volkswagen AG, je veoma jasno i otvoreno izložen tenzijama na relaciji administracije Evropske unije i Kine, pa je tako u jeku rasta nervoze na tom potezu, obim prodaje germanskog proizvođača na tom azijskom tržištu opao za velikih 33%. preneli su DPA i Reuters. Inače, u prodajnom miksu Porschea, petina globalno realizovanih vozila se odnosi na kupce u Kini.

Analitičari koji rade za HSBC skreću pažnju na slabosti evropskog automobilskog tržišta, a koje se prelivaju s kineskog i koje je i samo pred brojnim izazovima.

Kompanija Porsche je tokom prvog polugodišta 2024. godine prodala 155.945 luksuznih sportskih automobila širom sveta. Ako smo rekli da je u Kini ostvaren značajan pad, onda bi trebalo naglasiti da je na severnoameričkom tržištu došlo do rasta od 6%, dok je u matičnoj Nemačkoj rast popularnosti bio na nivou od 22%, uz plasman od 20.811 četvorotočkaša.

„U prvoj polovini 2024. ponovo smo bili u mogućnosti da se oslonimo na našu dobro izbalansiranu strukturu prodaje i nadoknadili smo poteškoće na pojedinačnim tržištima. Ova kretanja nam daju stabilnost i potvrđuju da ćemo u budućnosti nastaviti s primenom naše strategije orijentisane ka vrednosti prodaje“, rekao je Detlev fon Platen, član Porscheovog Upravnog odbora.

Ako se ne računa domaće tržište, može se reći da je Porsche u prvom polugođu 2024. godine, ka kupcima u Evropi otpremio 38.611 vozila, što je za 6% više nego lani (na istoj teritorijii). Najbolje plasirani model ovog proizvođača je bio krosover Cayenne, koji je indeksirao 54.587 isporuka. Takav plasman je za 16% bolji no isti u prvom polugodištu 2023.

AutoRepublika

(74)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Prokleti alavi Kinezi! Nije im dovoljno dobar električni Porsche za traženu cenu ?