1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj proizvodnje u Španiji za Volkswagen Polo
Kraj proizvodnje u Španiji za Volkswagen Polo
14

Kraj proizvodnje u Španiji za Volkswagen Polo

1.64K
14
Podelite sa prijateljima:

Četrdeset godina nakon što je počela proizvodnja u fabrici u Pamploni, Volkswagen Polo napušta montažne trake španske fabrike. Poslednji model proizveden je 2. jula ove godine.

Iako je išao u istom pravcu kao i Ford Fiesta, Polo će na kraju ostati na evropskom tržištu „do kraja decenije“, rekao je generalni direktor marke Tomas Šefer. Relaksacija standarda Euro 7 i njegovo stupanje na snagu do 2027. godine omogućili su ovaj zaokret. Ali sa novom strategijom proizvođača koja je već lansirana, gradski automobil je ipak morao da napusti montažne trake fabrike u Navari u Pamploni.

Postrojenje će sada prilagoditi svoje kapacitete sa ciljem da lansira dva električna modela 2026. godine: mali krosover Škoda Epiq i povišenu verziju budućeg ID.2. Cuprina verzija je takođe u pripremi, prema nekim informacijama.

Utorak, 2. juli 2024, datum je proizvodnje poslednjeg Pola montiranog na španskom tlu. Primerak je namenjen lokalnom tržištu i dolazi u osnovnoj verziji Life. „Odeven“ je u plavu boju Reef Blue i opremljen je blokom 1.0 TSI od 95 KS. Ovaj model je 8.422.161. primerak modela koji se proizvodio u ovoj fabrici od 20. marta 1984. godine.

Direktor fabrike Majkl Hobuš nije propustio da se zahvali „hiljadama i hiljadama kolega koji su radili i rade u Volkswagen Navari na njihovom učinku tokom ovih četrdeset godina, što je od suštinskog značaja da ova lokacija postane jedna od referentnih fabrika marke“.

Proizvodnja gradskog automobila sada je prebačena u fabriku Kariega u Južnoj Africi, gde se već sklapa većina verzija Pola.

AutoRepublika

(1640)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Gase u Evropi proizvodnju VW modela koji je prošle godine u svetu bio najprodavaniji modela brenda VW, sa 363.000 prodata primerka.
A globalno je u 2023. zauzeo 20. mesto na listi TOP 500 najprodavanijih vozila.

Zar to nije malo apsurdno, gasiti u Evropi proizvodnju takvog modela ?

Neko sa strane

Ne – ako ce da ga stancuju negde gde je to jeftinije.

Nik900

Tacno tako

MRN

„Postrojenje će sada prilagoditi svoje kapacitete sa ciljem da lansira dva električna modela 2026. godine“

Zato odlazi iz evropske fabrike. A sve to u vreme kada mnoge postojeće evropske fabrike koje proizvode električne automobile ukidaju pojedine smene zbog nedovovoljne potražnje za električnim automobilima.

BB

Logika im je jača strana 😀

s mile

Postoji nešto što je Direktiva, gasiti ( ma koliko dobro prodavan ) SUS model, a praviti proizvodnju EVa, ma koliko loše bio prodavan, i ma koliko loših karakteristika bio. Pred nama kao kupcima je jednostavna izbor, ili popravljaj ono što imaš, ili kupuj ( ne ono što želiš ) već ono što ti se servira.

mada kada mi malo matori bolje razmislimo, oduvek je tako i bilo, nameće se izbor

Neko sa strane

Procitaj jos jednom, uopste se ne gasi SUS model vec se njegova proizvodnja izmesta tamo gde je jeftinija.

s mile

Da, propustih poslednju rečenicu

BB

Da, tako je ekološki prevoziti auta preko pola svijeta… 😉

MRN

Biće transportovani jedrenjacima 😊

BB

koji će da pokreću jebivjetri 😀

BB

Ali nam napreduje civilizacija… ponovo izmišljen pogon na vjetar 😀

Uskoro će i točak 🙂

Cuore sportivo

A znaci tako mrn, vidio si te podatke na stranici fiatovog fana 😀 i ja sam ih vidio neku noć i nisam mogao da vjerujem kad sam ugledao pola auta – polo na tako visokom mjestu. Zasto? Zato sto pratim svaki mjesec prodaju po trzistima, znaci gledam brojke. Polo se veoma loše prodaje u Europi. Zn se ko je vldar tog segmenta, francuzi! Međutim odmah sam se sjetio zasto je polo tako visoko. Polo ide ko halva u južnoj americi. Polo je veoma loš za vagenove standarde jer je tek 20 najprodavanije auto u europi. Tu u tom segmentu nema… Pročitaj više »