1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najekstremnije izdanje modela BMW M3 E36
Zanimljivost dana: Najekstremnije izdanje modela BMW M3 E36

Zanimljivost dana: Najekstremnije izdanje modela BMW M3 E36

881
0
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija modela BMW M3 pod kodnom oznakom E36 je ona o kojoj javnost danas ima promenjeno mišljenje. Zabeležila je veliki komercijalni uspeh, ali je istovremeno izgubila one sportske vozne karakteristike prethodnika koji je praktično bio trkački automobil u drumskom izdanju.

Ali situacija nije morala da bude takva, i u ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na specijalnu konfiguraciju nazvanu Strassenversion.

BMW je osnovao trkačku diviziju Motorsport GmbH 1972. godine i taj svet će se uglavnom oslovljavati slovom M. Plan je bio napraviti neke od najboljih trkačkih automobila na svetu, a zatim ih i ponuditi u drumskoj izdanju da bi se vozilo homologovalo i naravno – da bi se ostvario profit.

M je uglavnom uspeo u svojoj nameri i tokom narednih pet decenija, nemački gigant će uglavnom dominirati svuda gde se takmičio. Sigurno najpoznatiji model M-a je bio onaj koji se ticao druge generacije Serije 3 pod kodnom oznakom E30.

Debitovala je 1985. godine na Salonu automobila u Frankfurtu pod imenom M3, a cilj je bio homologovati vozilo da se takmiči u nekoliko serija turističkih četvorotočkaša, od čega je najpoznatija bila Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM). Svetska automobilska federacija FIA je zahtevala minimalno pet hiljada jedinica u serijskoj proizvodnji da bi se vozilo kvalifikovalo za tadašnju Grupu A, a M je ispunio zadatak. Prvi M3 je tako doneo velike modifikacije na račun snage, ogibljenja, kočnica i još mnogo toga, i pokazaće se punim pogotkom pošto je slavio u svakom šampionatu gde se takmičio.

Međutim, kako je svet ušao u devedesete godine prošlog veka, tako se BMW odlučio za drugačiju strategiju sa naslednikom pod kodnom oznakom E36. Cilj više nije bio napraviti drumsku verziju trkača, već civilizovani automobil visokih performansi sa bogatim izborom u pogledu ponude.

Ovaj potez se pokazao velikim komercijalnim uspehom i E36 će u velikoj meri nadmašiti E30 po prodajnim rezultatima. To se posebno odnosi na američko tržište, koje je preko noći postalo ključno za nemačkog proizvođača vozila, a Jenkijima se posebmo dopao E36.

Daleko od toga da je M odustao od daljeg takmičenja u profesionalnom auto-moto sportu. M3 će nastaviti da predstavlja kompaniju u DTM-u, ali je BMW takođe bio zainteresovan i za novonastalom šampionat pod imenom ADAC GT Cup. Ova nova serija je trebalo da debituje 1993. godine i zahtevala je samo jedan serijski primerak trkačkog automobila da bi ga homologovala za stazu. Kao rezultat će da nastane trkački GTR, a inženjeri M-a su napravili i jedan primerak legalan za ulicu. Zvao se Strassenversion što je značilo „ulična verzija“ na nemačkom jeziku.

Slično kao i trkački model, i Strassenversion je bio nešto širi sa agresivnim aerodinamičnim dodatcima i povećim spojlerom. Takozvani „wide-body“ se odnosi na šira krila i nikada nije bio deo ponude na M3, pa čak ni kao zaseban artikal preko M-a, ali su ga u međuvremenu mnogobrojne tjunerske kompanije precrtale.

Enterijer je izgubio gotovo sve, sa izuzetkom volana i sedišta da bi se uštedelo na masi, a izbor felni je obuhvatao 18-inčne. Dizajnerske promene su bile tek početak modifikacija pošto su inženjeri posvetili mnogo više pažnje mehanici. Trkačko ogibljenje, glomazne kočnice su bili očekivane, a zapremina motora je ostala identičnih 3,0 litra. Doduše, ona je povećana sa 2.990 na 3.018 kubika, a snaga je skočila sa 282 na 350 „konja“. Dok je serijski M3 pružao petostepeni manuelni menjač, Strassenversion se mogao pohvaliti jednom brzinom više.

Trkački GTR će se pokazati velikim uspehom i osvojio je titulu u spomenutoj seriji ADAC GT Cup. Ono što je možda još impresivnije jeste podatak da je slavio na šest od osam trka, a uspeh je ponovoljen i u DTM-u. Biće to jedina sezona u kojoj se GTR takmičio kao fabrička ekipa, ali su automobili prodati privatnicima koji su ih koristili sve do kasnih devedesetih godina prošlog veka.

A Strassenversion? Pa jedini primerak nikada nije prodat i ostao je u rukama M-a. O njemu se zapravo zna jako malo pošto ga BMW nikada nije reklamirao u velikoj meri. Nemački gigant koristi svaku priliku da javnosti prikaže svoje legendarne prototipove i koncepte, ali Strassenversion nismo videli u skorije vreme, što je bilo dovoljno „teoričarima zavere“ da pomisle kako je zapravo uništen. Jedna od priča kaže da je poklonjen neimenovanom članu porodice Kvant koja je spasila BMW od stečaja tokom šezdesetih godina prošlog veka i koja je posedovala veliki broj akcija firme.

Bez obzira šta je istina, ne sumnjamo da je Strassenversion na sigurnom, i da ćemo jednog dana otvoriti sajtove automobilskih medija i videti da je opet u javnosti. Ostaje šteta što nije napravljeno više jedinica i što ga nismo videli u serijskoj proizvodnji, jer se onda ne bi moglo reći ono „M3 E36 je odličan, ali…“.

Zoran Tomasović

(881)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments