1. Home
  2. Life
  3. Toyota predstavila nove motore sa unutrašnjim sagorevanjem
Toyota predstavila nove motore sa unutrašnjim sagorevanjem

Toyota predstavila nove motore sa unutrašnjim sagorevanjem

5.64K
6
Podelite sa prijateljima:

Iako se za mnoge proizvođače čini da je kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem zapečaćen, benzinski i dizel motori su daleko od toga da budu eliminisani. Toyota je u Japanu zajedno sa Mazdom i Subaruom predstavila novu generaciju četvorocilindričnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Prikazana su tri različita motora zapremine 1,5, 2,0 i 2,5 litara.

2,5-litarski četvorocilindrični motor je atmosferski motor, druga dva motora su opremljena turbo punjačima. Ali biće i atmosferska verzija 1,5-litarskog benzinskog motora. Prema Japancima, trio može da radi sa širokim spektrom goriva. Pored uobičajenih fosilnih goriva, ova takođe uključuju ugljenično-neutralna goriva kao što su tečni vodonik, sintetičko gorivo i biogorivo.

U poređenju sa trenutnim motorima uporedive zapremine, očekuje se da će nova generacija imati oko deset procenata manju težinu i prostor za ugradnju. Istovremeno se povećava gustina snage i efikasnost. Konkretni podaci o performansama i potrošnji će uslediti kasnije, pošto je generacija motora još uvek u fazi razvoja. Međutim, Toyota već obećava da će se manji atmosferski motor, zbog svog ravnog dizajna, uklopiti i u najsavremenije koncepte vozila sa veoma ravnim, aerodinamičnim prednjim delom.

Najsnažniji od agregata trebalo bi da bude dvolitarski turbo motor, koji bi imao znatno veću snagu od prethodnih 2,4-litarskih turbo benzinskih motora, ali bi poboljšao efikasnost za 30 odsto. Prema Toyoti, svi motori sa unutrašnjim sagorevanjem su razvijeni i razvijaju se za integraciju u različite hibridne sisteme. Istovremeno, Toyota radi sa japanskom naftnom kompanijom Idemitsu Kosan i drugim velikim industrijskim kompanijama, uključujući Mitsubishi, na izgradnji lanca snabdevanja ugljenično-neutralnim gorivom. Jasan cilj: Japanci žele da održe motore sa unutrašnjim sagorevanjem u životu dugoročno kroz dekarbonizaciju.

Predsednik Toyote (predsednik nadzornog odbora) Akio Tojoda pretpostavlja da će se globalni udeo električnih automobila smestiti na maksimalno 30 odsto. On ne veruje da je problem motor sa unutrašnjim sagorevanjem, već ugljenik koji se oslobađa u atmosferu kao CO₂ kada se sagore fosilna goriva. Ima smisla da Toyota radi sa Mazdom i Subaruom na novoj generaciji motora. S jedne strane, kompanija drži 20 odsto akcija u Subaruu i oko pet odsto u Mazdi. S druge strane, mnogo manji brendovi se trenutno koncentrišu na svoje osnovne kompetencije: hibridne bokser motore (Subaru) i dalji razvoj Wankel motora kao pokretača elektrogeneratora (Mazda).

AutoRepublika

(5643)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A, šta će biti sa onim novim 3,4 turbo benzincima ( koji idu i u Tundru ), kod kojih „su određeni delovi metala greškom ostavljeni u motoru tokom proizvodnje. “ ?

Oni su dobri i ostaju ? Nema tu šta da se menja boljim ?

BB

Izvadiće metal 😂🤣

Radovan

Ti imas strana tela u mozgu, pa zivis

Matija

Da bi se izbegao privredno-politicki „zemljotres“ koji je izazvan e-pgonom, bilo je dovoljno da se sa fosilnih goriva predje na sinteticka i na vodonik. Zbog cega su se Zeleni i slicni fanatici tako zestoko i agresivno borili protiv ove ideje, nije sasvim lako shvatiti. Kao argument stalno se ponavlja losa „energetska efikasnost“ sintetickih goriva i vodonika. To je teorijska vrednost, sasvim u skladu sa zakonima fizike, ali bez opravdanosti u realnom zivotu. Obrazlozenje: sinteticka goriva i vodonik proizvode se u postrojenjima koja imaju svoje izvore eko-struje, negde u ekvatorijalnoj zoni gde vetra, Sunca i vode ima u izobilju. Ova proizvodnja… Pročitaj više »

Radovan

Tesko ces ti sa tvojom „filozofijom“ lupetanja i devojku da nadjes, a da se ozenis mozes jedino sa nekom pod sedativima iz Laze, ili na Prajdu.

Mess O'Bradovich

Tokom svog boravka ovde do sada sam nekoliko puta pitao gospodina Matiju za misljenje na odredjenu temu, na sta mi je odgovorio obrazlazuci svoje stavove (sa kojima mogu ili ne mogu da se slozim). S toga sam rad da cujem vase izlaganje gospodine Radovane.

Izmenjeno 1 dan pre od strane Mess O'Bradovich