1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Renault 25 – zvanični automobil Žan-Kloda Kilija za zimske OI u Albertvilu
AR pijaca klasika: Renault 25 – zvanični automobil Žan-Kloda Kilija za zimske OI u Albertvilu

AR pijaca klasika: Renault 25 – zvanični automobil Žan-Kloda Kilija za zimske OI u Albertvilu

116
0
Podelite sa prijateljima:

Renault 25 je jedan od jedan od automobila francuske marke koji su najviše obeležili svoje vreme. Prodavan između 1984. i 1992. godine, naslednik Renaulta 20 i 30 otelotvorio je san „Renoa“ o proboju u višu srednju klasu.

Nažalost, na neki način bojkotovan od strane kupaca u korist nemačkih konkurenata, ipak je postigao veliki uspeh u Francuskoj sa više od 780.000 prodatih primeraka između 1984. i 1992. godine. Takođe je bio često službeno vozilo direktora društvenih preduzeća u SFRJ.

Neposredno pre kraja proizvodnje modela, Renault, kao tadašnji partner Zimske olimpijske igre u Albertvilu, obezbedio vozni park za događaj. Jedan od njih, R25 koji se pripisuje skijaškom šampionu Žan-Klodu Kiliju, tadašnjem kopredsedniku organizacionog komiteta Olimpijskih igara, trenutno traži kupca. Jedinstveni automobil je bio predviđen za aukciju u organizaciji Artcuriala 29. juna.

U novembru 1991. Renault je lansirao ograničenu seriju „Olimpique 92“ na sedam modela: Clio, R19, R21, R25, Espace, Jeep Cherokee i Alpine A610. Sa karakterističnom belom livrejom, plavim bočnim sitotiskom koji predstavlja skijaša i zvaničnim logom „Albertville 92“ pozadi, ovi automobili su prodati u nešto više od 3.000 jedinica, uključujući 300 Renaulta 25. Deo je flote od 1.500 vozila koje je francuski proizvođač poslao u Savoju da služe kao službeni automobil tokom 16. Zimskih olimpijskih igara, 8-23. februara 1992. godine.

Za razliku od automobila koji je bio predmet gorepomenute ograničene serije, to nije TXI opremljen dvolitarskim turbo četvorocilindričnim benzinskim motorom od 140 KS. Model koji se pripisuje Žan-Klodt Killiju, naprotiv, ima najplemenitiju mehaniku u asortimanu: V6 PRV 2.8 sa ubrizgavanjem u verziji od 153 KS, povezan sa petostepenim manuelnim menjačem.

Iako ovaj atmosferski blok nije nudio performanse motora 2.5 turbo V6 od 205 KS, ipak je omogućio ovom udobnom drumskom automobilu da postigne najveću brzinu od 211 km/h i ubrza od 0 do 100 km/h. za 9,1 sekundu. Službeni automobil, čija je specifična oprema uključivala radiotelefon sa dve slušalice, CB, dodatne antene i set kanala. Njegova somotna presvlaka sa „pepeljastim grafikom“ takođe doprinosi šarmu ovog jedinstvenog automobila, čija vrednost do danas nije poznata.

Cenu ovog R25 koji je vozio Žan-Klod Kili pre više od trideset godina teško je proceniti, njegov pedigre i njegova specifična konfiguracija nemaju pravi ekvivalent na tržištu. Ovo je verovatno razlog zašto ga je kuća Artcurial procenila između 10.000 i 20.000 evra, što je posebno širok raspon koji odražava neizvesnu vrednost. Njegova kilometraža danas iznosi samo 30.170 km, i čini se da je u odličnom stanju iznutra i spolja.

U najavi prodaje se pominje da njegova karoserija pati samo od malog udubljenja na levom zadnjem krilu, što je prilično diskretno. Zanimljiva originalnost, automobil ima registraciju koja se završava sa „JO 73“, serijom slova koje je prefektura Savoja izuzetno otvorila povodom Olimpijskih igara.

Sa mehaničke strane, ovaj istorijski automobil je prošao servis tokom kojeg su ispuštene tečnosti, zamenjeni filtri i svećice i očišćen rezervoar. Još uvek je neophodna potpuna provera ovog kolekcionarskog automobila koji je veoma malo vožen i koji je još uvek opremljen starim gumama, koje će nužno morati da se zamene pre nego što se ponovo vrati na put.

Važan detalj, ispravno funkcionisanje sistema glasovnog dojavljivanja, karakterističnog za ovaj model, provereno je pre ove aukcije.

S obzirom da je aukcija održana u subotu, nismo uspeli da saznamo da li je prodat i po kojoj ceni…

AutoRepublika

Fotografije: Artcurial

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments