1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda testira vozila u specijalnim sarkofazima
Škoda testira vozila u specijalnim sarkofazima
0

Škoda testira vozila u specijalnim sarkofazima

304
0
Podelite sa prijateljima:

Razvoj novih automobila predstavlja zahtevan, mukotrpan i dugotrajan proces koji se često odvija u ekstremnim uslovima, a za koje je ranije bilo potrebno putovati. Sada, međutim, čak i proizvođač automobila iz Mlade Boleslave može da ih simulira u posebno koncipiranom zdanju.

Nije lako konstruktorima. Prisiljeni su da vrše ispitivanja u najrazličitijim okolnostima i ne smeju ništa da prepuste slučaju. Proverava se ispravno funkcionisanje svih sistema, podešavanje automobila i njegova pouzdanost, čak i u najekstremnijem okruženju, onom u kojem se vozilo nekada može naći. Tu su uključene ekstremne nadmorske visine i temperature.

Mladoboleslavska automobilska kompanija je krenula s ispitivanjima u ekstremnom okruženju, na primer na Glosglokneru, ali pogodni uslovi za testiranje automobila ovde postoje samo nekoliko meseci u godini, što nije dovoljno za razvoj automobila. Međutim, Škoda Auto sada može da simulira „ne dao ti Bog“ uslove, čak i u sopstvenoj režiji.

Čvorište sa specijalnom opremom se zove Centar za simulacije. Između ostalog, može da odglumi uslove na visinama od 0 do 5.500 metara nadmorske visine. Osim toga, specijalna komora uspeva da izloži automobil temperaturama od -7 do 50 °C, a relativna vlažnost vazduha može da se kreće od 10 do 95%.

Objekat s opremom ovog tipa uključuje i dinamometrijske cilindre, prilagođene za automobile snage do 300 kW i za maksimalnu brzinu od 265 km/h, zahvaljujući čemu laboratoriju može da koristi i odeljenje Škoda Motorsport. Dva gigantska ventilatora prečnika 2,5 metara mogu da simuliraju strujanje vazduha, postoji i simulacija Sunčeve svetlosti snage do 1.200 W/m2.

Cilj testova u ovoj komori je da se proveri, na primer, sistem hlađenja i upravljanje temperaturom automobila. Ali kočnice i ponašanje pogona automobila se takođe testiraju ovde, i to kako u pogledu emisija, tako i same potrošnje goriva. Zbog toga je uređaj opremljen i posebnim analitičkim sistemom za merenje emisija.

S obzirom na ekstremne promene pritiska i temperature koje zgrada mora da podnese, ona takođe ima prilično netipičnu konstrukciju koja podseća na sarkofag. Da biste pristupili ispitnim područjima, potrebno je da prođete kroz komoru za nadpritisak, a koja prolazi kroz zid širine 85 centimetara i izjednačava unutrašnji i spoljašni pritisak.

Zgrada se nalazi u Mladoj Boleslavi, na nadmorskoj visini od oko 220 metara, ali zahvaljujući nadpritisku može stvoriti uslove uporedive sa visinom na nivou mora. Negativan pritisak, s druge strane, stvara simulaciju velikih nadmorskih visina. Pritisak na nivou mora je oko 1.013 hPa, dok je na nadmorskoj visini od 5.500 metara otprilike upola manji, pa iznosi oko 500 hPa.

Promene pritiska unutar zgrade tako stvaraju ogroman pritisak na konstrukciju, kada se zidovi sarkofaga mogu savijati za oko jedan centimetar. Prilikom simulacije nadmorske visine iznad 2.500 metara, operateru nije dozvoljeno da radi u komori i specijalni roboti zamenjuju vozača za volanom.

Raspon mogućnosti čini novi Simulacioni centar izuzetnim čak i unutar koncerna, pa ga koriste i drugi brendovi. Na primer, u Emisionom centru, koji može da simulira temperature od -40 °C do +65 °C i može da menja temperaturu brzinom od jednog stepena u minuti, proizvođači automobila mogu da se brzo i efikasno pripreme da ispune stroge zahteve emisionog normativa Euro 7.

AutoRepublika

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments