1. Home
  2. Vesti
  3. BMW slavi 25. rođendan X5-ici specijalnom verzijom Silver Anniversary
BMW slavi 25. rođendan X5-ici specijalnom verzijom Silver Anniversary
0

BMW slavi 25. rođendan X5-ici specijalnom verzijom Silver Anniversary

84
0
Podelite sa prijateljima:

Ove godine, BMW X5 slavi 25. godišnjicu. Model prve generacije silazio je sa proizvodne trake u fabrici koja se nalazi u SAD od 1999. godine. Aktuelna, četvrta generacija je debitovala 2018. godine.

SUV sa indeksom G05 je restilizovan prošle godine. Dakle, specijalna verzija X5 Silver Anniversary Edition, koju je danas predstavila američka divizija marke, tempirana da se poklopi sa godišnjicom modela.

Izveštava se da će ukupno „oko 1.000“ specijalnih krosovera biti pušteno u prodaju za SAD. Ali da li će se takva predstava pojaviti negde drugde, još uvek se ne zna. Inače, u SAD je „X5” u minusu: prema podacima same kompanije, na kraju 2023. prodaja je pala za 11,9% na 72.573 jedinica, rezultat prvog kvartala 2024. bio je 14.923 jedinica (-13,8%).

Osnova za „jubilarni” X5 bila je varijanta xDrive40i sa trolitarskim turbo šestakom sa 380 KS, 48-voltnim starter-generatorom i osmostepenim automatskim menjačem.

Glavne karakteristike novog proizvoda su „jedinstvena kombinacija dizajnerskih elemenata“ koji su „pozajmljeni“ iz paketa Sport i M Sport, kao i akcenat na terenskim uslovima – odnosno prisustvo kompleta Offroad. X5 Silver Anniversary Edition podrazumevano ima sve ove stvari (ali, naravno, postoje i opcije).

Tako su okvir maske hladnjaka (rešetka je osvetljena), staklo opasač, vazdušni kanali u prednjim krilima i krovne šine izrađeni u crnoj boji. Sama karoserija je ofarbana u metalik limeno sivu boju.

Specijalni krosover sedi na točkovima od 20 inča, a na vratima prtljažnika nalazi se tabla sa nazivom specijalne verzije.

Unutrašnjost sadrži sportska sedišta (dostupno je nekoliko opcija u boji presvlake), ugljenične obloge, patosnice za sve vremenske uslove i, opet, natpisnu pločicu.

Standardno za X5 Silver Anniversary Edition, xOffroad paket uključuje vazdušno vešanje, dodatnu zaštitu podvozja, blokadu zadnjeg diferencijala i režime vožnje van puta (xSand, xRocks, xGravel i xSnow).

Pored toga, SUV je dobio funkciju xOffroad View: posebno, informacije o klirensu od tla, „sklonosti kotrljanja“ ili „nagibu terena“ prikazuju se na centralnom displeju.

Proizvodnja Silver Anniversary Editiona će početi u Sjedinjenim Američkim Državama u avgustu. Cena je već objavljena – 79.900 dolara. Poređenja radi, običan X5 xDrive40i, bez poreza i isporuke, košta od 68.000 dolara.

AutoRepublika

(84)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments