1. Home
  2. Vesti
  3. Hiljade novih BMW-a godinama bespomoćno odumire na kanadskom parkingu
Hiljade novih BMW-a godinama bespomoćno odumire na kanadskom parkingu
14

Hiljade novih BMW-a godinama bespomoćno odumire na kanadskom parkingu

39.79K
14
Podelite sa prijateljima:

Tokom poslednje četiri godine, na aukcijskom placu u Britanskoj Kolumbiji, ili preciznije u Vankuveru leži bezmalo tri hiljade nekada novih primeraka vozila marki BMW i Mini. Lepotani su uredno parkirani, na minimalnoj površini, a trunu zbog svoje zle sudbine.

Naime, u februaru 2015. godine se na luku Halifaks obrušilo snažno zimsko nevreme koje je onemogućilo isporuku pomenutih vozila predviđenih za 2014. i 2015. modelnu godinu. Pošto se isporuka, odnosno nemogućnost utovara vozila značajno odužilo, a zbog „produžene izloženosti pogubnom uticaju slane vode“, regulatorno telo kanadske vlade je proglasilo obavezno povlačenje svih 2.966 primeraka predmetnih vozila.

Prozvođaču se očito nije isplatilo da nova i neisporučena vozila vraća u fabriku na temeljan pregled i popravke koje su proglašene obaveznim, pa je epilog poznat. Ovaj slučaj nas je podsetio i na priču o tome koliko zapravo malo novca košta nov luksuzni automobil u proizvodnji.

Prema navodima iz zvaničnog opoziva, Mini je morao nazad u servis usled „uvećanog rizika od nastanka korozije na starteru, električnoj instalaciji i konektorima, a što je sve zajedno od odraza na (ne)mogućnost motora da ponovo startuje, nakon što start/stop sistem zaustavi rad agregata u redovnom ciklusu vožnje.”

Identičan obavezan poziv u servis je proglašen i za konkretne primerke BMW-a, uz dodatne reči o “potencijalnim problemima sa podmazivanjem unutrašnjih komponenti sistema upravljanja koji su možda bili predugo izloženi pogubnom uticaju vode i soli.”

Lista „modela – usedelica“ marke BMW obuhvata serije 2; 3; 4; 5; 6 i 7; zatim i3, i8, X1 i Z4. Tu su i modeli druge marke iz sastava iste poslovne grupacije: Mini Cooper, Cooper kabriolet i kupe, Mini Paceman i Mini Roadster.

Američki Jalopnik, koji je prvi preneo ovu priču se obratio proizvođaču, a ovim povodom se oglasila i kanadska divizija BMW-a:

„Ne možemo da znamo konkretno ništa o sudbini ovih vozila, odnosno nepoznato nam je o kojim se automobilima radi, bez da nam budu predočeni njihovi VIN brojevi, ali sudeći prema slikama, radi se o primercima na koje se odnosi slučaj Halifaks.

Povlačenje vozila je proglašeno od strane regulatornog tela Transport Canada a smatrano je nužnim zbog preduge izloženosti slanoj vodi tokom 2015. godine. Iz tog razloga su sva vozila marki BMW i MINI povučena iz upotrebe, a kupci su dobili nove primerke, u najranijem mogućem trenutku.“

Dakle, deluje da je često proizvođačima jeftinije proizvesti nov automobil, nego platiti transport i izvršiti popravku primerka sa nekim hendikepom.

AutoRepublika

(39787)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Аутопревара, рекох ја.

Don

Čestitke moru i oluji

moron

Kad to more osoli, tu samo presa pomaže.

D_C

A možda su bili osigurani za slučaj štete nastale nevremskim nepogodama u kom slučaju se naravno više isplati uzeti pare od osiguranja nego popravljati. Malo bi bilo čudno da BMW nema takvo osiguranje s obzirom na milione vozila koje godišnje liferuju širom sveta.

Ercegovac

По сликама, рекао бих да је просијек продајне цијене ових аутомобила по ауто салонима виша од 40.000 евра.
Покушавам да схватим ту математику која каже: јефтиније нам је послати нове а ове да бацимо на отрад…

Уз сваки овај аутомобил треба да дијеле и нарамак сијена и канту воде да магарци не њачу превише .

igi

Osiguranje im je sve isplatilo tako da što se fabrike tiče – ovi modeli su „prodati“ i na njima je ostvaren neki plus.

Balkanboj

Mogli su ih dati u prodaju bez ikakvih garancija, u viđenom stanju. Pa ko želi da skida i pere osoljene delove nek se zanima, a i auto otpadi bi dobro prošli.

Atila

Pozdrav dali moze kupiti neku vozilo od ovi?

Ercegovac

За Далија сигурно знам да не може.

Stefan

Dali moze da se dodje do kupovine nekih od tih automobila

Joca

Tupsone

braca

Naplaćeno od osiguranja….Bmw je Bmw