1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen jubilarac pod imenom Bertone GB110
Predstavljen jubilarac pod imenom Bertone GB110
1

Predstavljen jubilarac pod imenom Bertone GB110

109
1
Podelite sa prijateljima:

Čuveni proizvođač karoserija Bertone je tokom prošle decenije zapao u teška vremena. Nakon pokretanja stečajnog postupka, kompanija je 2014. godine, promenila vlasnika dok nije završila u rukama braće Maura i Žan-Franka Ričija, koji su takođe vlasnici inženjerskog biroa AKKA Technologies.

Virtuelno oživljavanje slavne marke je upriličeno 2022. godine, kada su objavljene kompjuterske slike hiperautomobila nazvanih Bertone GB110. I tek sada se ovaj automobil uživo pojavio na izložbi u Monaku.

Kupe GB110 sa središnje postavljenim motorom je posvećen 110. godišnjici osnivanja firme Carrozzeria Bertone, a koja je proslavljena 2022. godine. Pogađate, inicijali Đovanija Bertonea su šifrovani u indeksu, uostalom baš kao što je i numerička odrednica referenca ka jubileju.4

Naravno, ovo nije potpuno nezavisan model, već je izveden na bazi „komponenti nemačkog proizvođača“. Koji konkretan model nije zvanično precizirano, ali karakterističan profil karoserije i zastakljivanje daju ovom superautomobilu konekciju sa Lamborghinijem Huracanom, onom čija je proizvodnja sada obustavljena. Veza je zapravo nastala u okviru nemačkog koncerna Volkswagena, a mnoge njegove ključne komponente su proizvedene u Nemačkoj. Bertoneov hiperautomobil ima originalnu spoljašnost i jedinstvenu opremu za rasvetu, dok je nos  ukrašen specifičnim krilom.

Bertoneov kupe poseduje sopstvenu unutrašnjost i ona stiže s originalnom prednjom pločom i skupocenim ukrasima. Motor V10 5.2 iz Huracana je dopunjen parom turbo punjača. Snaga je uz pomoć istih povećana na impresivnih 1.100 „konjića“ i 1.100 Nm najvišeg obrtnog momenta. Štaviše, može da radi i kada se u rezervoaru nalazi sintetičko gorivo.

Bertone se hvali da je GB110 prvi hiperautomobil koji troši plastični otpad, od čega partner u projektu Select Fuel dobija gorivo zahvaljujući svojoj patentiranoj tehnologiji recikliranja polikarbonata.

Hiperautomobil Bertone GB110, uostalom kao i donator, je opremljen sedmostepenom preselektivnom i robotizovanom transmisijom, kao i pogonom na sva četiri točka. Obećano je ubrzanje od nule do „stotke“ za 2,79 sekundi, dok će sprint „iz mesta do dvesta“ trajati nekih 6,79 sekundi.

Zadatak „300 km/h“ se obavlja za tačno 14 sekundi, dok maksimalna brzina kretanja dostiže avionskih 380 km/h. Poznato je da će Bertone GB110 biti pušten u etar u tiražu od 33 primerka, ali, kao što se često dešava u takvim slučajevima, cena nije objavljena.

AutoRepublika

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nekada davno, 60-tih godina, ime „Bertone“ bilo je visoko na nebu autodizajna – zahvaljujuci cuvenim dizajnerima koji su tada radili za njega: Marcelo Gandini i Djordjeto Djudjaro. Iza njih je ostala velika praznina koja je ceo studio Bertone vremenom oterala u krizu. O dizajnu ovog jubilarca: solidna rutina – nista vise. Ne postoji ni jedan detalj za koji bih mogao da kazem „e, ovo je nesto novo, ovo treba kopirati!“ Prednji deo vozila, ispod onog poprecnog spojlera, izgleda kao naknadno prikacen za karoseriju – ostavlja mi utisak improvizacije. Otvor za usis vazduha deluje krajnje provizorno, kao da je dizajner zaboravio… Pročitaj više »