1. Home
  2. Prezentacije
  3. Bugatti Tourbillon motorom V16 otvara novu eru hiperautomobila
Bugatti Tourbillon motorom V16 otvara novu eru hiperautomobila
16

Bugatti Tourbillon motorom V16 otvara novu eru hiperautomobila

1.35K
16
Podelite sa prijateljima:

Era Bugattijevih hiperautomobila sa monstruoznim motorima u konfiguraciji W16 se bliži kraju. Proizvodnja Chirona je već završena, i biće potrebno još neko vreme da se proizvede najavljeno izdanje varijeteta ovog modela. A sada je Bugatti pokazao novi adut, onaj koji simbolizuje otklon marke od tehnologija koncerna Volkswagen.

Razvoj ovog hiperautomobila je sproveo zajednički poduhvat, preduzeće po imenu Bugatti Rimac, a koje je formirano pre tri godine. Rezultat je zaista bio neočekivan.

Kupe Bugatti Tourbillon dolazi kao hibridni hiperautomobil s najviše analognog duha. Čak i ime govori u prilog tome. Ako su Veyron i Chiron odavali počast trkačima koji su se tokom prošlog veka takmičili u Bugattijevim automobilima, novi četvorotočkaš je kršten po turbilonu, što je naziv veoma složenog mehanizma koji neutrališe uticaj gravitacije na tačnost sata.

Bugatti Tourbillon je na prvi pogled veoma sličan Chironu. Sličan je izrez farova, tu je poznata silueta i, naravno, privlačni polukružni izrezi na bočnim zidovima. Ali glavni dizajner kompanije, Frenk Hejl, je kazao je da je ova porodična sličnost namerno očuvana. Upravo zato što, zapravo, novi hiperautomobil nema nijedan zajednički detalj, ne samo sa prethodnikom, već ni sa bilo kojim drugim serijskim automobilom.

Umesto motora W16 sa četiri turbo punjača, ugrađen je potpuno novi atmosferski agregat u rasporedu V16. Razvijen je u saradnji s inženjerskim biroom Cosworthom. Zapremina mu je 8,3 litara (nasuprot 8,0 litara kod motora W16), dužina radilice i bloka sa nagibom od 90 stepeni je skoro jedan metar, a motor može da se može zavrteti do 9.000 puta u minuti!

Izlazna moć nikako nije fantastična i meri se sa 1.000 KS i 900 Nm najvišeg obrtnog momenta. Takvi pokazatelji se mogu dobiti i iz upola manjeg turbo motora V8, ali Bugatti s namerom nije instalirao takvu jedinicu, jer je broj cilindara u tom nekom grotesknom svetu, pre svega, pitanje prestiža i ekskluziviteta. I sam Etore Bugati je rekao da „ako Bugatti nije izuzetan, onda više nije Bugatti“.

Atmosferskom agregatu pomažu tri elektromotora, dok konceptom i izgledom ceo hibridni sistem veoma podseća na hiperautomobil po imenu Lamborghini Revuelto. Tu je dakle jedan elektromotor sa 340 KS i 240 Nm, i isti je ugrađen u osmostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom. Postavljen je odmah iza motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva, to jest u zadnjem prepustu.

Ovaj tandem pokreće zadnje točkove preko elektronski kontrolisanog diferencijala. A na prednjoj osovini su još dva elektromotora od 340 konjskih snaga, svaki na svom točku. Kao rezultat toga, zbirna snaga hibridnog pogonskog sistema je 1.800 „konjića“, dok je Chiron imao maksimalnih 1.600 KS.

Elektromotori energiju dobijaju iz trakcione baterije koja dolazi u obliku slova T i raspolaže smeštajnim kapacitetom od 24,8 kWh. Moduli se nalaze u centralnom tunelu i iza sedišta. Baterija pruža radni napon od 800 volti i razvijen sistem termoregulacije. Bugatti Tourbillon se može voziti u čisto električnom režimu, a za jedno temeljno punjenje bi trebalo da ekvivalent bude bešumno krstarenje u dužini od 60 do 70 kilometara.

Ali najneverovatnije je to što su inženjeri uspeli da učine hibridni Tourbillon lakšim od njegovog čisto benzinskog prethodnika! Iako za simboličnih hiljadu grama, opet je postignuće „k’o kuća“. Naime, deklarisana težina praznog vozila je 1.995 kilograma, dok je Chiron težio 1.996 kg.

Trakciona baterija meri negde oko 200 kg, i trebalo bi dodati još 100 kg za elektromotore, ali ukupno približno istih 300 kg daju četiri turbo punjača, ogromni međuhladnjaci, složen sistem hlađenja i menjač sa stalnim pogonom na sva četiri točka (prenos, pogonska vratila i tako dalje). I naravno, članovi razvojnog tima su optimizovali druge pojedinosti. Na primer, otvorena ramena izrađena 3D štampanjem, postala su 45% lakše od onih ugrađenih kod Chirona.

Maksimalna brzina kretanja novog i besnog kupea je 445 km/h, i može se staviti u odnos sa 440 km/h koliko se odnosilo na komercijalne verzije Chirona, uz opasku da su rekordni prototipovi dostizali 490 km/h. Ali prema tradiciji Bugattija, maksimum se može postići samo korišćenjem specijalnog ključa koji onemogućava limiter postavljen na 380 km/h.

Hibridu je za sprint od „ništa“ do 100 km/h potrebno za tačno dve sekunde. Granica brzine kretanja od 200 km/h se dostiže za manje od pet sekundi, a Tourbillon dostiže 400 km/h za manje od 25 sekundi. Tačna cifra će biti objavljena nakon homologacijskih testova, ali Chironov rezultat (32,6 sekundi) je i dalje nadmašen, i to s velikom razlikom.

Prelazak na motor V16 se odrazio na ukupnu dužinu automobila. Dok je osnovni Chiron merio 4.544 milimetara „od nosa do repa“, Tourbillon pruža dužinu od 4.671 mm, iako međuosovinsko rastojanje nije tako primetno poraslo, pa iznosi 2.740 mm umesto 2.711 mm. Ali, smanjenje visine agregata je omogućilo da i sam automobil bude nešto niži, pa je sada visok 1.189 mm u odnosu na nekadašnjih 1.212 mm.

Širina kupea je ostala gotovo nepromenjena (2.051 milimetar), ali napuštanje prenosnih jedinica u korist trakcione baterije je omogućilo da se centralni tunel učini kompaktnijim, tako da su sedišta u kabini postavljena bliže jedno drugom.

Slobodniji unutrašnji raspored je takođe omogućio ugradnju podiznih vrata umesto vrata koja se drže na šarke. Na stražnjici ludog kupea se nalazi podizni spojler, takozvano krilo, ali na aerodinamiku još više utiče ogroman difuzor na krmi, koji počinje skoro na sredini dna (hiper)automobila i glatko podiže protok vazduha.

Članovi razvojnog tima, Tourbillon Salon nazivaju „digitalnom detoksikacijom“. Analogna instrument tabla koja je smeštena u kućištu od titanijuma, je postavljena na fiksnu glavčinu volana. Izloženi su brojni zupčanici koji pokreću kazaljke, kao u skupom satu.

Centralni pokazivač kombinuje brzinomer i tahometar sa koaksijalnim strelicama, dok je desno indikator razvijene snage, takođe sa odvojenim strelicama za motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva i električni sistem. Čak se i nivo napunjenosti baterije prikazuje pomoću merača. Obod volana je postavljen na dva kraka (paoka). Kada je obruč upravljača u nultom položaju, kraci se nalaze na vrhu i na dnu kruga.

Da li ste imali sumnju u pogledu togada je i kontrola rada uređeja za klimatizaciju, inače smeštena na uskoj centralnoj konzoli, takođe analogna? Klima se kontroliše pomoću rotirajućih dugmadi. Ali tu je i displej multimedijalnog sistema, i skriva se u prednjem panelu, a nos pomalja samo kada je to potrebno.

Sedišta pak nisu podesiva. Umesto toga, možete „centrirati“ položaj sklopa papučica. Naravno, za uređenje enterijera korišćeni su samo najskuplji materijali, pa o modernim, odnosno recikliranim materijalima nema ni govora.

Ako je čuveni Veyron na početku prodaje koštao 1,1 milion evra, dok su za Chiron nakon debija tražili 2,4 miliona evra, onda je novi Bugati Turbilon procenjen na najmanje 3,6 miliona evra. Kompanija je već otvorila listu za porudžbine, ali najavljeni tiraž je samo 250 automobila, odnosno upola manji od Chirona. Prvi komercijalni hiperautomobili biće isporučeni kupcima tek 2026. godine.

AutoRepublika

(1346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

440km/h…pa na kojoj cesti ćeš da ga ćeraš tolikom..

Matija

Na autoputu u Nemackoj. Postoje 2-3 koji imaju dugacke pravce ko stvorene za ovakva vozila. Ameri organizuju tzv. „autoban turizam“ – dovode vlasnike superbrzih automobila u Nemacku da bi najzad doziveli „autobahn feeling“, tj. brzinu bez ogranicenja.

Laki

Na autobanu dobro treba gledati u retrovizor zbog ovih „turista“.Onomad sam krstario na A9 prema Minhenu sa nekih 200km/h.Bilo je ljeto i svanuće a autoban prazan zbog praznika.U nekom momentu me pretekao neidentifikovani „Aparat“ tamne boje takvom brzinom i brutalnim zvukom da mi je ispao sendvič iz usta koji sam tek počeo jesti.Kontam da je on morao imati bar 150km/h više od mene da bi me tako iznenadio.

Matija

Oni koji dolaze od pozadi nisu opasni, treba im se skloniti na vreme. Opasni su sporaci koji iznenada iskacu iz kolone kamiona sa brzinom od oko 100-120 na sat dok ja vozim 150-200. Svabe su majstori kada nekome treba napakostiti! Ta nacija je emotivno primitivna. Uzgred, mislim da sendvic nije za brzine iznad 100-120. Kada hocu usput da jedem i pijem sklonim se desno u sporace.

Laki

Ništa gore od ovih što gledaju u ogledalo samo kad se briju.

Renault Terminator🇷🇺Z

„Svabe su majstori kada nekome treba napakostiti! Ta nacija je emotivno primitivna.“

I Austrijanci isto vole tako da napakoste,pustiš ga da se uključi ili mu učiniš neki gest dobre volje na putu i on ti zahvali onda tako što jede govna na putu vozeći se 56km/h a ograničenje 80km/h,znači da ga zguraš sa ceste u jendek.Ali,ima ono „ali“ kada ja istu tu pakost radim njima da vidiš kako su onda nervozni,besni,mašu rukama,onda im to smeta a kada to oni rade drugima to je onda ok,e pa neće da može Fricevi.

Laki

Kod njih ne važi ona „Ne čini drugome što sebi ne želiš“.

Matija

Prosle godine vozio sam od Stutgarta do Beograda i nazad. Ruta: Nemacka – Austrija – Madjarska – Srbija. Svuda sam se osecao opusteno i sigurno, osim u Nemackoj! Tu je pravi rat na tockovima!

Renault Terminator🇷🇺Z

Nadam se da nije Vučićev SNS botovski izdajnički sendvič u pitanju😁…

Laki

Neee,to su bila stara dobra vremena.

Matija

Da li ce ovaj auto, kao i njemu slicni, u istoriji automobilizma ostaviti bilo kakav trag vredan paznje? Pa, ostace zabelezeni po svojim performansama i ceni, negde u specijalnim katalozima. To je sve. Sva tehnicka resenja ovde primenjena nece naci put do masovne proizvodnje. Razlog je jednostavan – kod velikoserijskih automobila nista od ovoga nije potrebno, performanse su mnogo slabije i svi problemi resavaju se mnogo jednostavnijom tehnikom.

Od svega prikazanog, najljubaznije bih zamolio dizajnere da kopiraju ove „staromodne“ okrugle casovnike iz ovog supermodernog hiperautomobila. To bi bilo sve.

Tamo daleko

Zapravo, meni najgore dizajnersko rešenje su ovi providni časovnici. Informacije prikazane na instrumentima moraju biti lako čitljive i jasne, a u ovom slučaju to nisu. Pokazivač brzine ili obrtaja motora mora da radi upravo to, a ukoliko on obavlja i neku drugu funkciju, u ovom slučaju pokazivanje rada samog mehanizma brzinometra, logično je pitanje koliko jasno i čitko on radi ono zbog čega se zapravo nalazi u autu. Sa druge strane, Bugatti nikada, a pogotovo unutar VW grupe, nije bio pogon za nova tehnička dostignuća koja će sutra naći primenu u nekom Polu ili Fabiji već je pre svega tu… Pročitaj više »

Matija

OK, providni nam nisu potrebni, ali okrugli sigurno jesu? 🙂

BB

Ja bih naziv ovog automobila shvatio ovako: Tour + Billion, a to me asocira na:
– Da samo milijarderi mogu da ga priušte, i sa njim prave obilazak svojih posjeda
– ili da nam šalju neku skrivenu poruku u vezi „zlatne milijarde“ tj. Koliko ljudi treba ostati na planeti po nekim „teoretičarima“…

Ovaj dio oko vremena i gravitacije mi nije poznat…

Ocijenio bih ga (naziv) kao prilično krkanski

Radovan

Bas cudna simbioza sa Cosworth -Ford. 51% je cudo

Tamo daleko

Cosworth nema ništa sa Fordom od 2004., znači već punih 20 godina.