1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova generacija evropskog Citroena C3 Aircrossa
Nova generacija evropskog Citroena C3 Aircrossa
24

Nova generacija evropskog Citroena C3 Aircrossa

2.11K
24
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija Citroena C3 Aircrossa debitovala je u proleće 2023. godine, ali su tada objavljene verzije za Južnu Ameriku i Indiju.

Evropska verzija sa istom karoserijom, ali drugačijeg dizajna, najavljena je prošlog aprila, ali je tada francuska kompanija objavila vrlo malo informacija i nije čak ni pokazala unutrašnjost automobila. Sada je krosover otkriven do svih detalja.

U drugoj generaciji, Citroen C3 je primetno porastao: dužina je 4.390 mm (235 mm više od prethodnog modela), a međuosovinsko rastojanje je 2.670 mm (plus 66 mm). Širina iznosi 1.790 mm, visina 1.660 mm.

Navedeno je da klirens prelazi 200 mm.

Osnovna verzija ima dva reda sedišta i zapreminu prtljažnika od 460 litara, a sa oborenim zadnjim sedištima iznosiće 1.600 litara (prethodni C3 Aircross je imao 410-1.289 litara).

Ali, kao i u Indiji, za Evropu se nudi i verzija sa tri reda sedišta. Njegov drugi red sedišta je pomeren 65 mm napred, a zapremina iza trećeg reda je samo simboličnih 40 litara. Sedmi red se može ukloniti u ravni sa podom prtljažnika, čija će zapremina u ovom slučaju biti 330 litara.

Unutrašnjost se primetno razlikuje od indijsko-latinske verzije. Uobičajeni instrumenti su nestali; umesto toga, ispod samog vetrobranskog stakla je ugrađen kompaktni displej, a prednji panel je napravljen u obliku široke police za male predmete. U sredini je instaliran displej multimedijskog sistema od 10,25 inča; postoji podrška za Apple CarPlay i Android Auto. Pored toga, tu su četiri USB-C konektora (po dva na prednjoj i zadnjoj strani) i bežično punjenje od 15 W.

Međutim, početne konfiguracije dolaze samo sa držačem za pametni telefon, ali sa podrškom za „NFC“ vezu. Na unutrašnjoj strani poklopca pretinca za rukavice nalazi se gravura sa kultnim Citroenovim modelima iz prošlih godina.

Za evropski krosover su ponuđene tri pogonske opcije, ali samo pogon na prednje točkove. Osnovna opcija je benzinski turbo motor 1.2 PureTech (100 KS) uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Isti motor kao deo hibridnog sistema pojačan je 48-voltnim elektromotorom snage 28 KS, koji je ugrađen u šestostepeni automatik. Zajedno razvijaju 136 KS.

Treća opcija je čisto električna, sa motorom od 113 KS i litijum-gvožđe-fosfatnom trakcionom baterijom kapaciteta 44 kWh. Potpuna napunjenost bi trebalo da bude dovoljna za 300 km, maksimalna brzina je 145 km/h, ali električni automobil nije opremljen trećim redom sedišta.

Sa terminala naizmenične struje (do 11 kW), punjenje od 20% do 80% će trajati 2 sata i 50 minuta. Isti zadatak se obavlja za 26 minuta korišćenjem uređaja sa jednosmernom strujom do 100 kW. A 2025. godine pojaviće se verzija sa većom baterijom, sposobna da pređe 400 km.

Sada se može naručiti novi Citroen C3 Aircross u Evropi. U Francuskoj benzinska verzija košta od 19.400 evra, za hibrid traže od 25.500 evra, a za električni automobil – od 27.400 evra. Proizvodnja krosovera biće uspostavljena u fabrici u slovačkom gradu Trnavi, iako se prethodni C3 Aircross proizvodio u Španiji. Tamo, u Slovačkoj, proizvodiće i blizanca novog Citroena, Opela Fronteru, koji se razlikuje po dizajnu karoserije i dizajnu enterijera, ali ima istu tehnologiju.

AutoRepublika

(2114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dopadaju mi se forma i dimenzije. Dizajn onako. Za hibridnu motirizaciju treba ipak sačekati sud vremena.

BB

I meni se dopada…

BB

Meni se sviđa ravan krov iz profila… Moguće da će biti upotrebljiv prostor unutra…

MRN

To, to. I ja sam to odmah uočio i istopio se od dragosti 😊

BB

A nekome će to zasmetati jer “ nije u trendu“ 🌈😜

Matija

Ovde je OK, ovo je kombi.

MRN

Kada kažeš „kombi“ na koju tačno formu misliš ?

Matija

Na standardnu kombi-limuzinu – produzen krov, zadnji zid skoro vertikalan, veliki zadnji poklopac.

MRN

Mislio si na karavan formu?
Pa ni savremeni karavani odavno nemaju ovakvu formu, već svi oni manje ili više pate od bolesti izražene padajuće linije krova pozadi, uz izraženo zakošen zadnji vetrobran. Na žalost, takva je moda.

BB

Karavani pate čak i više nego hečbek vozila, jer tamo gdje se krov završava kod hečbeka, kod karavana još nastavlja nekih 60-80 cm u dužinu i ukoso prema dolje, tako da vrata prtljažnika budu manja i krov niži nego kod hečbeka…

Matija

🙂 Ko o cemu, BB o krovu!

BB

To je najvažnija crta u dizajnu 😜🤣

Zoca

U Italiji krece od 18790,znaci jeftiniji a Frontera od 24500 ( hibrid)Vidi se da u grupaciji glavnu rec vodi bivši PSA .Konstruišu Citroen pa ga preprave u Opel ili Fiat…Pezoa u Lancu ili Alfu. .Neki italijanski komentatori tvrde: Nismo se mi udružili sa Francuzima ,oni su nas kupili .

s mile

4.4m za 20K eur, je povoljno u odnosu na konkurenciju

Matija

Ha, ha,ha! Citroen z…bo Italijane! Njima je prepustio svoju staru karoseriju a sada sebe predstavlja kao veceg i samim tim interesantnijim za publiku! Rekoh ja da je Tavares nacionalista i to vrlo tezak! Namerno gura Italijane u pozadinu!

Zoca

Ovog ce nekim potezima olovke precrtati u Pandu XL i zvace se (nezvanično ) Multipla.Isti fazon sa Fronterom.Tako stoji u planovima Stelantisa.Ali izvorno je dizajn radjen za Citroen sto je ocigledno po zadnjem stubu koji je kao na C5 aircross.

MRN

Takva Panda XL (koja bi bila klon ovog C3 AirCross-a) bi taman bila dugačka koliko je nekada bio dugačak 500L Living. Koji je kao što svi znamo u toj dužini takodje bio dostupan i kao sedmosed.

Matija

Sasvim moguce ali tek kada sleca generacija C3 dodje na red! Da ne bi imao konkurenciju u istom timu.

Aleksandar Zlatković

Za moj ukus, dobar dizajn. Samo je šteta što je enterijer i ovog i običnog C3 identična.

Aleksandar Zlatković

Čak i cenovno ispod hibridnog Dustera.

M M

Pade Citro kros ispod Dajčole Dunstera….
Em glupo vozilo, em glumac em postade dno evropske produkcije.

Zoca

Ovo je ispod Dustera,mozda Joggeru da smeta,ali par hiljada je skuplji od Dacije.Daster je Jos uvek dobar of-rouder.

BB

Eh da mu je nalijepiti onu „šapu“ što vele da je strelica, kako bi to lijepa Škoda bila 😜

Naravno, još koju hiljadarku EUR nabiti u vis

Izmenjeno 5 dana pre od strane BB
M M

Kako može škoda biti lepa?
Da je okitiš cvećem i namirišeš opet džaba
🙂
Ali zato dizel, pa za srpske (a i okolne puteve) je udobna i izdržljiva F1. A unutra onako seljački baš velika (sem Fobije)
I onda čemu rizik.
Guraš provereno – Simply clever