1. Home
  2. Vesti
  3. Land Rover će vratiti Freelander u portfelj sa Cheryjevom platformom i proizvodnjom u Kini
Land Rover će vratiti Freelander u portfelj sa Cheryjevom platformom i proizvodnjom u Kini
0

Land Rover će vratiti Freelander u portfelj sa Cheryjevom platformom i proizvodnjom u Kini

118
0
Podelite sa prijateljima:

SUV Land Rover Freelander se pojavio 1997. godine, druga generacija (naslovna slika) je debitovala 2006. godine i proizvodila se do 2015. godine, zamenjen je i sada aktuelnim kompaktnim krosoverom Discovery Sport, a ime Freelander je ušlo u arhive. Danas je pres služba JLR-a zvanično objavila da se Freelander vraća kao nezavisna marka, licencirana zajedničkom preduzeću Chery Jaguar Land Rover (CJLR) u istom vlasništvu.

CJLR je osnovan 2012. godine, fabrika u Čangšuu, provincija Đangsu otvorila je svoja vrata 2014. godine i počela da sklapa kompaktni krosover Range Rover Evoque za kinesko tržište; kasnije su na proizvodnu traku ušle Land Rover Discovery Sport i produžene limuzine Jaguar XF i Jaguar XE. CJLR je 2017. godine lokalizovao proizvodnju dvolitarskih benzinskih motora porodice Ingenium.

Danas je CJLR nedovoljno opterećen potražnjom jer se lokalizovani modeli Jaguara i Land Rovera ne prodaju koliko bi trebalo: marka Jaguar je, prema CAAM-u, prodata u 6.984 lokalno sastavljenih automobila u Kini u prvih pet meseci ove godine (-15,6% u poređenju sa prodajom u periodu januar-maj 2023), Land Rover je pao za 14,1% i prodao 11.178 vozila proizvedenih u Čangši.

Pad prodaje ima i subjektivne i objektivne razloge. Objektivni su sporo ažuriranje asortimana modela Jaguara i Land Rovera i previsoke cene u odnosu na njihove kineske kolege, subjektivne su smetnje unutar JLR-a. Podsetimo, britanska kompanija, u vlasništvu indijskog Tate Motorsa, prošle godine je odlučila da podeli Land Rover na tri odvojene marke – Range Rover, Discovery i Defender, a Jaguar je sada u stanju potpunog ponovnog pokretanja: rastaje se od stare palete modela i sprema se da pređe u luksuzni segment, u kojem će nuditi isključivo električna vozila.

Informaciju da će JLR preći na Cheryjeve platforme u Kini objavili su kineski mediji, uključujući i izvor na engleskom jeziku carnewschina.com, prošle nedelje, ali tada nismo našli zvaničnu potvrdu za to. Juče se pojavila takva potvrda i postalo je jasno u kom pravcu će se razvijati saradnja JLR-a i Cheryja, naime, najavljen je povratak Freelandera kao petog brenda JLR-a posle Jaguara, Range Rovera, Discoveryja i Defendera.

U zvaničnom saopštenju se navodi da će pod markom Freelander fabrika u Čangši proizvoditi nekoliko električnih modela na platformi Cheryja, koji će biti usmereni prvenstveno na kinesko tržište, ali će se vremenom proširiti i na globalno. Freelander će imati sopstvenu mrežu zastupnika. U saopštenju za javnost nema datuma ili tehničkih detalja.

U izveštajima medija se dodatno navodi da Chery planira da Freelanderi budu izrađeni na platformama M3X i E0X. Informacije u vezi M3X su upitne, jer je ova platforma namenjena samo „ugljovodoničnim“ modelima (uključujući i hibridne), ali je E0X pretežno električna, iako omogućava kreiranje hibridnih modela tipa proširivač dometa.

Dodajmo i to da evropski proizvođači automobila sve više pozajmljuju kineske platforme i kineske tehnologije, budući da su one novije, jeftinije i efikasnije od njihovih, posebno u odnosu na kinesko tržište.

Koncern VW priprema nove proizvode na platformama SAIC-a i Xpenga, korporacija Stellantis je pod svoje okrilje preuzela kineski startap Leapmotor, kompanija Mercedes-Benz je sa Geelyjem obnovio smart, Renault će razviti novi Twingo uz pomoć kineskog partnera.

AutoRepublika

(118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments