1. Home
  2. Life
  3. BYD i CATL ove godine lansiraju baterije koje se potpuno napune za 10 minuta
BYD i CATL ove godine lansiraju baterije koje se potpuno napune za 10 minuta

BYD i CATL ove godine lansiraju baterije koje se potpuno napune za 10 minuta

1.69K
5
Podelite sa prijateljima:

I BYD i CATL obećavaju da će ove godine lansirati potpuno nove revolucionarne baterije za električne automobile koje čine brzo punjenje bržim no ikad. Danas postoje električni automobili koji mogu brzo da se napune od 10 do 80 odsto za manje od četvrt sata. Uskoro će moći još brže.

Inovacije u baterijama kompanija BYD i CATL koje su lansirane ove godine su takozvane baterije 6C. Jednostavnije rečeno, to znači da se teoretski mogu puniti izlazonm snagom koja je šest puta veća od sopstvenog kapaciteta baterije – i stoga se mogu potpuno napuniti za samo 10 minuta. Uobičajeni raspon od 10 do 80 procenata bi teoretski trebalo biti u mogućnosti da bude još brži.

BYD planira da lansira svoju novu bateriju za brzo punjenje u drugoj polovini ove godine. Takođe će koristiti hemijski sastav baterije koja koristi gvožđe fosfat (takozvana baterija LFP). Tehnologija je jeftinija, bez kobalta i značajno izdržljivija od alternativne baterije NCM (lithium nickel manganese cobalt oxides – litijum nikl mangan kobalt oksidi) koja može da sadrži kontroverzni kobalt i dragoceni nikl.

Konkurent CATL će takođe lansirati svoju bateriju zasnovanu na LFP-u kasnije ove godine i takođe će moći da postigne punjenje od 6C. CATL je tu bateriju nazvao Qilin Battery 2.0, koja je naslednik Qilin Battery 1.0 koja može da podnese 5C.

Jedan od najbrže punjenih električnih automobila u Kini danas je Li Mega, koji može da se napuni od 10 do 80 odsto za 10 minuta i 26 sekundi, to je takozvana „5C“ baterija.

AutoRepublika

(1694)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

BYD je zakon. Dabogda dosao u Srbiju.

EvFix

Strašno. Ode glavni argument zadrtih fosilaca „a šta će sutra biti sa litijumom?“

Matija

Gde je to otisao „glavni argument“?

Matija

Baterija Li Mega – napuni se za 10 minuta i 26 sekundi. Kolika snaga punjaca je potrebna za ovakvu brzinu? Koliko procenata vec instaliranih punjaca ima tu snagu? Da li punjaci prate razvoj baterija?

NightRider

Li Mega se puni sa preko 500kW, konstantno preko 350kW, takvih punjaca nema skoro nigde, trenutno su standardi 300-350kW.