1. Home
  2. Vesti
  3. Analiza: Svetska ponuda litijum-jonskih baterija će već sledeće godine biti petostruko veća od tražnje
Analiza: Svetska ponuda litijum-jonskih baterija će već sledeće godine biti petostruko veća od tražnje
7

Analiza: Svetska ponuda litijum-jonskih baterija će već sledeće godine biti petostruko veća od tražnje

5.21K
7
Podelite sa prijateljima:

Analitičari BloombergNEF-a u novom izveštaju koji je objavljen protekle nedelje, upozoravaju da će plejada novih fabrika litijum-jonskih baterija, koje su trenutno u različitim fazama izgradnje širom sveta, moći da proizvede daleko više baterijskih ćelija nego što je potrebno globalnoj privredi.

Potražnja za ćelijama litijum-jonskih baterija brzo raste i ide tempom kako proizvođači automobila elektrifikuju modele koji silaze s proizvodnih traka, dok komunalna preduzeća instaliraju velike farme baterija s ciljem da stabilizuju elektroenergetsku mrežu. Ali proizvođači su najavili toliko novih fabrika baterija da će proizvodni kapaciteti premašiti anticipiranu potražnju za baterijama do do kraja ove decenije, smatraju po analitičari BNEF-a.

Najsvežije prognoze BNEF-a donose mišljenje da će do kraja 2025. godine, globalna proizvodnja litijum-jonskih baterija obezbediti petostruko više ćelija nego što su svetske potrebe koje su prognozirane za tu godinu, piše list Agerpres.

„To su dobre vesti za proizvođače i kupce električnih automobila, ali isto tako otežavaju ulazak novih igrača u ovu delatnost,“ navode autori u izveštaju koji opričavamo ovim povodom.

Problem prevelike ponude biće najakutniji u Narodnoj Republici Kini, gde će proizvodni kapaciteti do kraja ove decenije, premašiti godišnju potražnju za litijum-jonskim baterijama, i to za najmanje 400%. To će takođe predstavljati problem u SAD, gde je predsednik Džo Bajden postavio lokalnu proizvodnju baterija jednim od svojih privrednih prioriteta. U pokušaju da privuče proizvođače baterija, administracija u Vašingtonu je prošle godine ponudila zajam od 9,2 milijarde američkih dolara grupi Ford Motor Co. sve da bi se izgradile tri fabrike baterijskih pakovanja.

Problem preglomaznog kapaciteta u proizvodnji baterija se nazire i u Evropi, ali uprkos tome, vlade u regionu traže više fabrika. Švedski proizvođač baterija Nortvolt AB započeo je izgradnju fabrike u Nemačkoj, ali nemački ministar privrede Robert Habek već lobira kod švedske kompanije da počne izgradnju nove fabrike.

Izgradnja nekih fabrika baterija koje se planiraju širom sveta, bi mogla biti odložena, ili čak i otkazana, a sve zbog prevelikog kapaciteta proizvodnje, kaže Jajoj Sekine, analitičar u BNEF-u. Kao primer se može uzeti Ford, kao proizvođač koji je revidirao planove za proizvodnju električnih vozila, navodeći rat cenama elektromobilea i baterijskih kamiona.

„Taj problem će biti sveprisutan i neće zaobići ni Sjedinjene Države,“ navodi gore pomenuti čovek krajnje čudnog imena (Yayoi Sekine).

U isto vreme, tehnologija koja stoji iza proizvodnje baterijskih pakovanja se menja. Izveštaj analitičara BNEF-a sadrži indikatore koji pokazuje da litijum-gvožđe-fosfatne baterije postaju sve popularnije za električne automobile, posebno među kineskim proizvođačima.

Materijali koji čine ove baterije su jeftiniji od tipičnih litijum-jonskih baterija koje koriste nikl, mangan i kobalt, a prelazak na litijum-gvožđe-fosfatne baterije mogao bi značajno da smanji buduću potražnju za niklom, manganom i kobaltom. Analitičari BNEF-a su u ovim uslovima smanjili za 25% procene o količini nikla koja će se koristiti u baterijama sledeće godine.

AutoRepublika

(5207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Potraznja za e-vozilima opada a ponuda baterija raste. Svetska privreda ulazi u jedan tezak paradoks koji ce neminovno dovesti do propasti mnogih proizvodjaca. Po logici trzista, povecana ponuda baterije dovesce do pada njene cene. To je moguce samo do granice gde je profit jednak nuli. Moguca reakcija politicara bila bi prisilna kupovina e-vozila! Batinom ako treba! Reakcija planete Zemlje ce biti iscrpljivanje nalazista litijuma i ostalih sirovina. Neki tvrde da litijuma u prirodi ima svuda. Da, ali u tragovima, ne u koncentraciji koja je isplativa. Reciklaza baterija je jos uvek neresen problem. Teoretski je moguca ali je voma komplikovana i… Pročitaj više »

teo

Prodaja je ove godine narasla za 25% u odnosu na prošlu rekordnu. Tko vas laže?
Oni, koji bi i dalje da prodaju skupe naftne derivate?

Matija

Porast je samo 6%. Daleko ispod ocekivanja.
Ne bih imao nista protiv da se na pumpama prodaje neko cisto sinteticko gorivo umesto benzina i dizela. Ali Zeleni ne daju!

Matija

Procitajte! https://nova.rs/vesti/drustvo/fajnensel-tajms-otkriva-srbija-ce-dati-zeleno-svetlo-rio-tintu-za-litijum-vucic-najavio-in-datum-otvaranja-rudnika/. Informacija dolazi iza kulisa EU. Od srpske vlade nema jos ni reci na ovu temu. Sta ovo znaci za Srbiju? 1. Srbija ulazi u rizik neizlecivih zagadjenja prirode u jednom veoma plodnom zelenom kraju. Ovde sam citao nekoliko analiza strucnjaka na temu eksploatacije litijuma u Jadru. Njihovo misljenje je ukratko sledece: „nalazista u Spaniji i Portugaliji nalaze se na pustinjskom terenu a nalaziste u Srbiji na veoma plodnom. Njihova dilema da li poceti sa eksploatacijom ili ne ogromna!“ 2. Sta dobija Srbija sa eksploatacijom litijuma? Samo nekoliko stotina mizerno placenih radih mesta za fizicke radnike! To je sve!… Pročitaj više »

s mile

ostavio bih ja evropi da kopa litijum na njenom terenu, neka zaobiđe srbiju. ionako bi smo se za malo para prodali. munuli bi gde treba i uštedeli ogromne pare.

Kosta

Bas sam to hteo da napisem. Taman smo se prodali, kad ono neka, ne treba nam toliko baterija. Kako li ce zvalavi sad da pravda rudnik koji unistava okolinu I ljude

Matija

Grafikon prodaje e-automobila u EU, poredjenje za period januar-april 2023 i 2024 godine.

comment image

Izvor podataka:

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/429428/umfrage/anzahl-der-verkaeufe-von-elektroautos-nach-laendern-quartalszahlen/

Izmenjeno 6 dana pre od strane Matija