1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Genesis GV80 Coupe košta više nego BMW X6 ili Audi Q8
Genesis GV80 Coupe košta više nego BMW X6 ili Audi Q8

Genesis GV80 Coupe košta više nego BMW X6 ili Audi Q8

999
6
Podelite sa prijateljima:

Korejski proizvođač premijum automobila Genesis je još uvek sitna riba u svetu luksuznih četvorotočkaša. Međutim, niko ne može da ospori koliko brzo ova divizija unutar korporacije Hyundai-Kia napreduje i da je samo pitanje dana kada će imati komercijalni uspeh u rangu sa proslavljenom konkurencijom. Primera radi, mnoga istraživanja i testovi na američkom tržištu pokazuje da su vlasnici ovog brenda zadovoljniji nego što je to slučaj sa kupcima BMW-a, Mercedesa, Lexusa, Cadillaca i ostalih zvučnih imena.

Genesis je protekle godine proslavio proizvodnju milionitog vozila posle osam godina na tržištu, a oko 70% njegove prodaje opada na Južnu Koreju. Tu čast je imao krosover po imenu GV80 i u prodaji je od 2021. godine. Dve godine kasnije je prošao kroz prvo osveženje, a pored standardnog modela smo mogli da vidimo i onaj pod značkom „Coupe“. Ne, nema dvoje vrata kako bismo odmah pomislili već samo niži krov da bi se dobila impresija kupea. Takva konfiguracija nije strana i gotovo svaki proizvođač ima sličnu verziju u ponudi.

GV80 Coupe se pojavio u prodaji u Južnoj Koreji još krajem prošle godine, a sada stiže i na zapad. To pretežno mislimo na Sjedinjene Američke Države gde će postojati dve konfiguracije. Prva od njih je ona bazna sa 3,5-litarskim turbobenzincem i 375 konjskih snaga dok moćnija verzija sa značkom e-S/C stiže sa 409 „grla“. Menjač je u oba slučaja osmostepeni automatski, a pogon na sva četiri točka. To znači da Coupe neće imati bazni 2,5-litarski turbobenzinac sa 300 „konja“ koji možemo da nađemo u ostatku ponude GV80-a.

A cena? Bazni Coupe će koštati 79.950 dolara dok je za e-S/C potrebno izdvojiti 85.750 „zelembaća“. Radi poređenja, osnovno izdanje Audija Q8 je 73.700 najmanjih zelenih novčanica dok je BMW X6 74.500 dolara. Tu je i Mercedes GLE Coupe, ali je dostupan Amerikancima samo u izdanju AMG. U tom slučaju, cene se kreću od 89.800 dolara za GLE 53 Coupe do 129.050 „zelembaća“ za GLE 63 Coupe.

Genesis se hvali kako je njegov model bogato opremljen da opravda takvu cenu. Zapravo, toliko je napucan opremom da opcije skoro i da ne postoje, pa čak i onaj bazni GV80 stiže sa 20-inčnim felnama, panoramskim krovom, LED osvetlenjem, Nappa kožom, drvenim detaljima i još mnogo toga.

Korejski proizvođač vozila je protekle godine isporučio 19.697 GV80 na američkom tržištu, što je više nego X6 (10.077) i Q8 (13.548). Jenkiji su pokazali da im se dopada, a ostale samo da vidimo hoće li deliti mišljenje i za ovaj kupe sa četvoro vrata…

AutoRepublika

(999)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Visoka cena u samom startu nastupa na trziste je psiholoski poker. Proizvodjac time stavlja do znanja kupcima da je samouveren u kvalitet svog vozila. Sasvim je normalno da ce u pocetku situacija biti zategnuta – potencijalni kupac ce biti u dilemi da li da investira novac u vec poznatu marku, kao sto su BMW, Audi, Mercedes, Cadillac, itd., ili u novi a nepoznat auto. Namerno kazem „investira“ a ne „kupi“ jer je kupovina skupog automobila investicija kapitala! Najopasnija situacija za jedan novi model nastaje kada proizvodjac startuje sa visokom cenom koju posle neuspelog plasmana pocinje naglo da spusta. Prvi kupci… Pročitaj više »

MRN

Tako je nekada i Kia sa Stingerom startovala sa cenom premijuma. I prošla je neslavno, bez naslednika.

Laki

👍

Yankee

Stinger je najvise ubilo sto se zvao Kia. Da je kojim slucajem bio Genesis Stinger mislim da bi se prodavao daleko bolje.

Matija

To je sasvim moguce, da ime „Kia“ nije imalo dovoljno pedigrea za takav auto.
Moje misljenje o neuspehu Stingera bilo je i ostalo sledece:

1. Dizajn – solidno uradjen ali nedovoljno atraktivan da bi izazvao odusevljenje.

2. Performanse – solidne ali ipak prosecne u ovoj klasi, nedostajala je varijanta sa vrhunskim performansama, na nivou BMWa M i AMGa.

Laki

👍