1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lynk & Co Z10 je prvi električni automobil istoimene marke
Lynk & Co Z10 je prvi električni automobil istoimene marke
3

Lynk & Co Z10 je prvi električni automobil istoimene marke

173
3
Podelite sa prijateljima:

Do sada je holding Geely jasno razgraničio tržišne niše za svoje podružnice Zeekr i Lynk & Co: prva proizvodi električna vozila, a druga uglavnom proizvodi hibride sa malim udelom čisto benzinskih automobila.

Sada je ova hijerarhija prekršena. U Kini je predstavljen prvi čisto električni model pod znakom Lynk & Coa, za koji su čak morali da se ne pridržavaju sistema imenovanja, dodajući slovo Z (od reči Zero – nula) u ime.

Što se tiče dizajna, Lynk & Co Z10 je velika limuzina i to je serijsko oličenje konceptnog automobila The Next Day od pre dve godine. Neka od njegovih stilskih rešenja već su korišćena na serijskim automobilima.

Limuzina ima karakterističan dizajn prednjeg kraja, vrata bez okvira i spojler koji se uvlači na posebnom poklopcu prtljažnika, a deklarisani koeficijent aerodinamičkog otpora Cx iznosi samo 0,198.

Što se tiče dimenzija, Lynk & Co Z10 je uporediv sa modernim sedanima BMW-om Serije 5 ili Mercedes-Benzom E-klase: dužina je 5.028 mm, širina 1.966 mm, visina 1.468 mm. Možete birati između točkova prečnika 19 ili 21 inča. Standardno je ugrađen panoramski krov bez kliznog dela.

Središte prednjeg panela zauzima „televizor“ dijagonale 15,4 inča sa multimedijskim sistemom Lynk Flyme Auto. Ispred vozača je uska traka displeja instrumenata i veliko projekciono platno.

Sva sedišta imaju grejanje i ventilaciju (zadnje komande su ugrađene u centralni naslon za ruke), a audio sistem Harman/Kardon od 1.600 W ima dvadeset tri zvučnika.

U pogledu tehnologije, Lynk & Co Z10 prati nedavno ažurirani Zeekr 001 – sada sa električnim sistemom od 800 volti. Čak je i međuosovinsko rastojanje kod dva automobila isto (3.005 mm). Z10 je iz Zeekra dobio i vazdušno oslanjanje i napredni autopilot sa lidarom na krovu, iako prema dokumentima ispunjava samo drugi nivo autonomije.

Ali iz nekog razloga Z10 nema prednji prtljažnik, iako Zeekr 001 ima mali pretinac ispod haube.

Od voznih karakteristika, do sada su najavljeni samo domet vožnje na jednom punjenju (800 km po CLTC-u) i vreme ubrzanja do „stotke“ (3,5 s). Ovi parametri su uporedivi sa Zeekrom. Za 15 minuta na terminalima za punjenje jednosmernom strujom, Z10 može da se dopuni za putovanje od 573 km.

Sve karakteristike biće otkrivene bliže početku prodaje, koji je zakazan za jesen. Očekuje se da će u Kini Lynk & Co Z10 koštati otprilike isto kao i Zeekr 001, koji košta 269-329 hiljada juana (37-45 hiljada dolara).

AutoRepublika

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pre svega, dizajn je izvanredan! Originalan, sportski i elegantan istovremeno, bez i jednog agresivnog elementa! Moje misljenje: – Pozadi bi mogao da ima veliki poklopac prtljaznika, sto uopste ne bi uticalo na njegov dizajn a povecalo bi mu svakodnevnu upotrebljivost. – Kao i svim ostalim elektricnim Kinezima i njemu nedostaje karakteristicna maska „hladnjaka“. – Leva i desna krajnja bocna svetlosna linija na haubi trebalo bi da budu krace. Ovime se kontura haube u bocnom izgledu nepotrebno akcentira. – Pult je i dalje bezlican i prazan! Minijaturni ekran ispred volana i „televizor“ u sredini nisu ni malo pohvalno resenje! Kada ce… Pročitaj više »

Bungi

Kako se pravi pult🤔Uzmes instrument tablu BMW -a 5 iz 90-ih, prilagodis ga danasnjem vremenu LCD ekrana i nista drugo ne diras.

Matija

Tako je! Ima i savremenijih resenja – na primer Porsche Panamera 2024:

comment image