1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Škoda maznula dizajnera Niju
Škoda maznula dizajnera Niju
11

Škoda maznula dizajnera Niju

4.18K
11
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo češke marke Škode koja posluje u sastavu grupe Volkswagen, saopštilo je da je za glavnog dizajnera enterijera postavljen Čan Park. To je čovek koji je ranije radio za kinesku kompaniju Nio, i koji će, prema zamislima nadležnih u firmi, novim modelima Škode usađivati filozofiju minimalizma.

Mnogi ljubitelji Škode nisu oduševljeni enterijerom najnovijih čeških proizvoda, jer je brend, s jedne strane, talac korporativnog ujedinjenja koje nameće koncern Volkswagen, a s druge strane, prinuđen je da održava imidž pionira pogodnosti i praktičnosti upotrebe, a koji zahteva originalna rešenja i dodatne troškove razvoja istih.

Kontradikcija između originalnosti i objedinjenja se uglavnom rešava u korist sniženja troškova, odnosno objedinjenja, kao što smo videli na primeru unutrašnjosti novih Škode Kodiaqa i Superba, koji su, u stvari, potpuno isti i razlikuju se samo po dekorativnim elementima. Na primer, Superb ima vizir iznad ekrana instrumenta, ali Kodiaq ga nema, pa umesto toga, krosover bukvalno nudi uši pričvršćene za ekran instrumenta. Razlog za ovu soluciju se ogleda u želji da se izbegne da dva srodna modela ponude identičan enterijer u potpunosti. Pedantni likovi kažu da je isti dizajn, naravno, nepoželjan, ali je instrument tabla bez natkrivke još veće zlo. Ukratko, imalo bi se na šta požaliti.

Čen Park, koji je na mestu glavnog dizajnera enterijera Škode nasledio Pitera Ola, navodno će redizajnirati unutrašnjost Škodinih automobila kako bi prihvatio minimalizam i poboljšao sinergiju između čoveka i mašine. Smatramo da to treba shvatiti na način da u novim Škodama bude manje fizičkih kontrola, a više slobodnog prostora. Ovde je važno ne preterati, jer je Euro NCAP već obećao da će se boriti protiv dominacije dodirnih dugmadi u kabini i dobio je ogromnu podršku javnosti za ovaj poduhvat.

Dizajner Čen Park je, pre nego što se pridružio Škodi, radio za kinesku kompaniju Nio, a koja kao što znamo proizvodi električne automobile sa izuzetno minimalističkim, ali udobnim enterijerom. Prema navodima britanskog časopisa Autocara, baš Park je bio odgovoran za stil enterijera vodećeg poslovnog modela po imenu Nio ET9, a koji još uvek nije pušten u prodaju.

Škodina služba za odnose s javnošću prenosi da je Čen Park studirao automobilski dizajn na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu, gde je diplomirao 2007. godine. Profesionalnu karijeru je započeo u italijanskom studiju Pininfarini, odakle je 2009. godine prešao da radi u evropskom odeljenju kompanije Kia. Sedište te firme je bilo u Nemačkoj, i tamo je bio odgovoran za unutrašnje uređenje nekih projekata.

NIO ET9

Čan Park je kasnije dobio poziciju višeg dizajnera enterijera u Mercedes-Benzu, a najduže (od 2013. do 2021. godine) je radio kao više pozicionirani dizajner u Audiju, što znači da je dobro upoznat sa osobenostima upravljačke vertikale kompanije Volkswagen.

Pomenusmo Petera Ola. Da kažemo da njegova poslovna sudbina i dalje ostaje vezana za Škodu gde će nadgledati opšti smer razvoja i filozofije stila budućih modela marke. Sveukupno, ipak ostaje nejasno šta će proizaći iz ove kadrovske promene i kako će se ona odraziti na dizajn putničkih kabina vozila ovog brenda.

AutoRepublika

(4179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A onaj dizajner volana iz Čkode prešao u BMW 😊

BB

Misliš dizajner volana u 105L? 😜

Zoca

Bilo je krajnje vreme da promene.

Matija

Dizajn prednjeg pulta kod obe Skode, Kodiaq i Superb (gornje slike), deluje siromasno i improvizovano – po dva tableta kao slucajno zaboravljeni na pultu! Kineski dizajneri imaju isti manir za oblikovanje pulta, tako da mi izbor Kineza za dizajnera nije sasvim jasan. Krajnje je vreme da se jedan dizajner seti da tablete integrise u pult! Nadajmo se da ce ga ostali sirom sveta slediti, po poznatom kreativnom principu „copy – paste“! 🙂 U pozadini ove odluke sigurno stoji zelja Skode da se sto vise priblizi ukusu kineskog trzista i da tako poboljsa plasman. OK.

BB

A jeli sam dizajnirao naočare ili mu je neko pomagao?
Koliko inča imaju? 😉

Neko sa strane

Ako se izuzme preveliki centralni ekran (i eventualno nedostatak vizira iznad ekrana instrumenta kod Kodiaqa koji danas vise nemaju ni BMW i MB), meni je ovo sasvim OK, nista ja tu ne bih menjao. Cak bih rekao da su ova dva enterijera bolja od vecine drugih danasnjih.

Sta je Čan Park uradio? Nio ET9 je napred kopija Tesle sa cevtrtastim volanom. Ako je ovo pravac buducih Skoda: jadna im majka.

BB

Potpuno saglasan

Matija

Ovo je, na primer, lep pult – sve je integrisano i estetski absolutno cisto!

comment image

MRN

Svakako je ovo rešenja enterijera Porschea meni mnogo lepše od enterijera koji je predstavljen u ovom članku sa „nasadjenim“ tabletom od skoro 13 inča

Laki

Tako je junače.

Radovan

Ma da, minimalizam, a cena ful, za recikliranu plastiku i ekrane od 5 €,koje do korone delili dzabe uz bolji telefon. Imaju lepo opremljenih modela, ali za te pare retko ko ce da izabere skodu