1. Home
  2. Vesti
  3. Xpeng je pokazao prvi model iz nove linije po imenu Mona – jeftinu limuzinu M03
Xpeng je pokazao prvi model iz nove linije po imenu Mona – jeftinu limuzinu M03
0

Xpeng je pokazao prvi model iz nove linije po imenu Mona – jeftinu limuzinu M03

144
0
Podelite sa prijateljima:

Osnovan pre deset godina, Xpeng se smatra jednim od najuspešnijih kineskih startapova koji proizvode električna vozila. Xpeng se dobro razvija čak i u kontekstu globalnog usporavanja potražnje za električnim vozilima koje je počelo prošle godine; njegove tehnologije privukle su koncern VW, koji je postao jedan od Xpengovih investitora i priprema dva modela za kinesko tržište na njihovoj platformi.

U prvih pet meseci ove godine Xpeng je, prema sopstvenim podacima, prodao 41.360 električnih vozila, što je 26 odsto više od prodaje u periodu januar-maj lani.

Prošlog avgusta, Xpeng je najavio da će kupiti posao električne mobilnosti kineske usluge prevoza taksija Didi u zamenu za ulaganje od strane Didija.

Zajedno, dve kompanije je trebalo da lansiraju novu marku Mona 2024. godine za visokotehnološka i istovremeno relativno pristupačna električna vozila, a danas se iznenada ispostavilo da će Mona jednostavno biti nova linija modela u okviru Xpenga; debitantski model je najavljen kao Xpeng M03.

Mona je akronim koji označava Made Of New AI, što se sa engleskog na srpski može prevesti kao „napravljen na bazi nove veštačke inteligencije“. Ovo se mora shvatiti na način da će električna vozila Mona imati napredne elektronske asistente vozača i sopstvenu digitalnu infrastrukturu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, koja omogućava da se elektronika u vozilu prilagodi što je moguće fleksibilnije za različite namene i zadatke.

Monina električna vozila su namenjena i privatnim kupcima i korporativnim voznim parkovima – daljinsko upravljanje takvim voznim parkovima u primeni na električna vozila biće što jednostavnije i pogodnije.

Za sada, sedan Xpeng M03 možete pogledati samo spolja; tehničke specifikacije, pa čak ni dimenzije, trenutno nisu objavljene; poznato je samo da će bateriju isporučiti BYD, a domet na jednom punjenju će premašiti 500 km. Sedan M03 se razlikuje od ostalih modela Xpenga po svojoj optici u obliku slova T.

Xpeng M03 koštaće u rasponu od 100.000 do 150.000 juana (12-19 hiljada evra).

Xpeng i Didi očekuju da će se električni automobili Mone prodavati kao vrući kolači i donositi značajan profit. Ako dinamika prodaje Monine linije u prvim godinama ne razočara, onda je sasvim moguće da će se na kraju pretvoriti u posebnu marku.

AutoRepublika

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments