1. Home
  2. Vesti
  3. Japanski proizvođači morali su da obustave isporuke automobila zbog problema sa homologacijom
Japanski proizvođači morali su da obustave isporuke automobila zbog problema sa homologacijom
2

Japanski proizvođači morali su da obustave isporuke automobila zbog problema sa homologacijom

176
2
Podelite sa prijateljima:

U svetu automobila, nastavljaju se sudski sporovi oko problema sa sertifikacijom vozila. Ovoga puta u centru skandala je nekoliko japanskih proizvođača: drugu nedelju zaredom inspekcijske kontrole vrše službenici lokalnog Ministarstva za javno zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam. Prošle nedelje obišli su sedišta Toyote, Suzukija i Yamahe, a sada je inspekcija stigla u kancelarije Honde i Mazde.

Napomenimo da su provere započete nakon što su navedene firme priznale prekršaje prilikom sertifikacije vozila. Posebno su rekli da testovi potrebni za dobijanje sertifikata potrebnih za masovnu proizvodnju nisu sprovedeni u skladu sa vladinim specifikacijama. Istovremeno, Toyota, Suzuki, Yamaha, Honda i Mazda tvrde da su automobili i motocikli koje proizvode i dalje bezbedni.

Provere su se ticale kako onih modela koji su već postali deo istorije, tako i onih koji su još uvek na tržištu. Aktuelni „skandal sa sertifikacijom“ zahvatio je ukupno 38 modela, koji su proizvedeni pod pet brendova. Od njih, šest je i dalje na tržištu: govorimo o Toyoti Yarisu Cross, Toyoti Corolli Fielder, Toyoti Corolli Axio, Mazdi MX-5 RF i Mazdi 2, kao i o motociklu Yamaha YZF-R1.

Poznato je da su po nalogu japanskih vlasti trenutno obustavljene isporuke navedenih šest modela. Ova naredba za „pauzu“ će biti ukinuta kada agencija završi inspekciju pogođenih modela kako bi se uverila da ispunjavaju bezbednosne i ekološke standarde. Ukoliko se ipak uoče nedoslednosti tokom inspekcije, Ministarstvo za javno zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam Japana namerava da insistira na sprovođenju kampanje opoziva. Pored toga, planirano je uvođenje administrativnih kazni za proizvođače.

Prema objavljenim rezultatima Hondinih internih istraga, kršenja su otkrivena tokom testova buke u oko dvadesetak modela koji su već obustavljeni, uključujući CR-Z, Fit, Inspire i Vamo. Mazda je otkrila netačna merenja tokom kreš testova (model se više ne proizvodi), a takođe je primetila prisustvo specijalnog softvera koji je korišćen za merenje snage dvolitarskog motora aktuelnog sportskog automobila MX-5 RF. Zauzvrat, Suzuki je priznao da je prilagodio merenje kočionog puta u teretnoj i putničkoj verziji prethodne generacije kei automobila Alto.

Prošle godine je zbog skandala sa sertifikacijom privremeno zaustavljena proizvodnja nekoliko modela Toyote i Daihatsua. Da se ​​vraćaju na traku saznalo se u februaru ove godine. Podsetimo se da su problemi tada uticali na Daihatsu Mira e:S, Hijet Truck, Hijet Cargo i Atrai, takođe na Toyota Pixis Epoch i Pixis Van, a pored toga i na Subaru Pleo Plus („blizanac“ Mire e:S ), Sambar Truck i Sambar.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

“ … takođe je primetila prisustvo specijalnog softvera koji je korišćen za merenje snage dvolitarskog motora aktuelnog sportskog automobila MX-5 RF …“

Znači, AR je objavljivanjem testa tog modela i navodjenjem snage koju je za njega deklarisao proizvodjač obmanula javnost … 😊

BB

Ne nego je u jednom drugom tekstu ukazala na „poštenje“ Japanaca te time ih raskrinkala 😜