1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen je završio dizajn serijske verzije hečbeka ID.2
Volkswagen je završio dizajn serijske verzije hečbeka ID.2
6

Volkswagen je završio dizajn serijske verzije hečbeka ID.2

473
6
Podelite sa prijateljima:

Marka Volkswagen ima već solidnu količinu potpuno elektičnih modela. Proizvođač ne planira da se zaustavi na tome: jedan od nadolazećih novih proizvoda biće kompaktni hečbek Volkswagen ID.2, o kojem smo već u par navrata pisali.

Ranije se na internetu šuškalo da je nemačka kompanija odlučila da odloži početak proizvodnje novog „zelenog” modela za 2026. zbog nedovoljno velike potražnje za električnim vozilima (prošle godine je koncern VW morao privremeno da ugasi nekoliko svojih fabrika zbog ovoga) i ublažavanje strogih ekoloških standarda Euro 7. Međutim, proizvođač je ranije demantovao ove informacije, a sada je još jednom potvrdio da će Volkswagen ID.2 debitovati krajem ove i da će ući na tržište naredne godine.

O tome je za britansku publikaciju Autocar govorio šef odeljenja za dizajn marke Andreas Mindt. Prema njegovim rečima, izrada spoljašnjosti serijske verzije je sada završena. On je primetio da je dizajn budućeg novog proizvoda bio „bolji od koncepta“. Nažalost, nije naveo detalje o dizajnu, iako je ranije objavljeno da je izgled koncepta blizak serijskoj verziji.

Podsetimo, koncept električnog hečbeka Volkswagen ID.2all je predstavljen u martu lani. Izložbeni automobil je dobio klasične proporcije sa ravnom linijom prozorskih pragova i svetlima dizajniranim u obliku široke trake koja se proteže po celoj širini vrata prtljažnika.

Takođe na listi karakteristika koncepta su „mišićavi” lukovi točkova i veliki točkovi na gumama dimenzija 225/40 R20. Prema dimenzijama ID.2all je blizu četvrte generacije Golfa: dužina koncepta je 4.050 mm, širina 1.812 mm, visina 1.530 mm, a rastojanje između osovina je 2.600 mm. Zapremina prtljažnika je 490 litara, a sa preklopljenim drugim redom raste na 1.330 litara.

Andreas Mindt je takođe primetio da će ID.2 imati verziju GTI, koja će biti zasnovana na drugom izložbenom automobilu, ID.GTI. Ovaj koncept hot heča je predstavljen početkom prošle jeseni. Šef odeljenja za dizajn VW-a je napomenuo da će serijska verzija ovog električnog automobila debitovati 2026. godine.

Još nema zvaničnih informacija o tehnologiji proizvodnje ID.2. Podsetimo se koncept ID.2all je baziran na modularnoj platform MEB Entry. Hečbek je bio opremljen jednim električnim motorom od 226 konjskih snaga koji se nalazi na prednjoj osovini. Izložbenom automobilu je potrebno manje od sedam sekundi da ubrza od nule do 100 km/h, a maksimalna brzina je ograničena na 160 km/h. Domet na jednom punjenju je oko 450 km (izračunato korišćenjem WLTP-a).

Kompanija je još jednom potvrdila da početna cena serijskog ID.2 neće preći 25.000 evra. Predviđa se da će Peugeot e-208 i Opel Corsa-e biti njegovi konkurenti na evropskom tržištu.

AutoRepublika

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

226 ks je baš nužno?

Matija

Kod e-motora moguce je kratkotrajno preopterecenje, tako da u ovom slucaju moze da se racuna sa oko 120 KS trajne snage. Onaj visak sluzi VWu za reklamu a vlasniku za pokazivanje muskosti na semaforu. 🙂 Salu na stranu, kod preticanja na uskim putevima ovaj dodatak je faktor sigurnosti!

Zoca

Da se kupci EV tese da im auto ima toliko konja .I marketinška stvar.

NightRider

VW je juce objavio da od planiranih 180 miliona evra za razvoj elektricnih automobila ipak 60 milijardi odvaja za razvoj motora sa unutrasnjim sagorevanjem.

Matija

180 milijardi. Tacno, ali ne odustaje od e-pogona.

igi

Dakle, ostaje im skromnih 120 milijardi za EV, sasvim dovoljno.