1. Home
  2. Vesti
  3. Subaru je prodao tri miliona Outbackova na američkom tržištu
Subaru je prodao tri miliona Outbackova na američkom tržištu
5

Subaru je prodao tri miliona Outbackova na američkom tržištu

1.05K
5
Podelite sa prijateljima:

Subaru je stigao na američko tržište još 1968. godine i to bez golemih očekivanja konstruktora. Doveo ga je niko drugi do čuveni Malkolm Briklin, ista ona osoba zbog koje je i naš Yugo završio „preko bare“. Amerikanci nisu obraćali veću pažnju na taj model, sve do desetak godina kasnije kada je Subaru u većoj meri ponudio i pogon na sva četiri točka, a koji je u to vreme bio izuzetna retkost, pa nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što je ovaj japanski proizvođač vozila stekao kultni status.

Subaru je završio 2023. godinu na američkom tržištu sa 632.086 isporučena vozila, što možda nije visoka brojka kao ona sa kojom se mogu pohvaliti Toyota ili Honda, ali opet razloga za zadovoljstvo ima dosta. Japanci su sada ispisali još jednog poglavlje u istoriji, pošto slave isporuku Jenkijima trimilionitog primerka Outbacka.

Ovaj krosover je originalno debitovao krajem 1994. godine i bio je zasnovan na modelu Legacy. Proizvodnja se odvijala u Japanu, ali je proširena i na fabriku u gradu Lafajet (američka savezna država Indijana), što se zbilo 1999. godine baš za potrebe američkog tržišta. Ova fabrika je inače otvorena još 1989. godine i Subaru je 2023. proslavio sedmomilionito vozilo koje je sišlo sa pokretne trake. Tamo se danas sklapaju Ascent, Legacy, Outback i Crosstrek.

Legacy će biti eliminisan iz ponude nakon 2025. godine, a fabrika će biti iskorišćena da u većoj meri proizvodi Outback. Krosover će dobiti i  hibridno izdanje naredne godine, doduše sa Toyotinom 2,5-litarskim motorom. Dok se to ne desi, Jenkiji mogu da naruče ovaj krosover sa izborom 2,5-litarskog atmosferskog motora kao i 2,4-litarskog turbobenzinca.

Trimilioniti Outback isporučen američkim kupcima je predat čoveku po imenu Dejvid Džet u gradu Džeksonvil unutar američke savezne države Floride. On kaže da je to njegov četvrti Subaru, ali da nikada ranije nije posedovao Outback.


Ne sumnjamo da je japanski proizvođač vozila spreman za još veća dela i da će budućnost biti još pozitivnija. S druge strane gledano, nismo baš sigurni da je gospodin Briklin mislio da je tako nešto moguće, onda kada je pregovarao sa Japancima pre približno šest decenija…

AutoRepublika

(1052)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Osnovano ili ne, u moj glavi je Subaru Outback sve što treba čoveku od automobila, za sve svrhe, sve završava. Oduvek mi je bio ….ono….vrh……..

Stari Dejan

Ne samo on. Imaš i A6 Allroad I Volvo XC70, to jest V90 Cross Country. Ideja je ista, ne ulazim u to koje od koga prepisivao i apsolutno se slažem da je za 98% životnih situacija bilo koji od ovih modela sve što je potrebno

Cuore sportivo

Samo Citroen C5 X

s mile

poslednje veti su da se taj model gasi…

NightRider

Auto koga u Evropi voze bogati penzosi koji su umislili da su nešto posebno a ima ih manje od Honde na ulicama….