1. Home
  2. Glas Republike
  3. Hronologija događaja o prodaji Opela grupi PSA
Hronologija događaja o prodaji Opela grupi PSA

Hronologija događaja o prodaji Opela grupi PSA

830
11
Podelite sa prijateljima:

Francuska automobilska kompanija PSA preuzela je GM-ovu marku Opel za 1,3 milijarde evra. U daljem tekstu ćemo se baviti detaljima hronološkim redosledom.

Opel u grupi GM

U vreme pod GM-om, Opelovi modeli su se mogli naći pod različitim markama i na različitim kontinentima. Nekadašnja podružnica GM-a u Australiji – Holden je svoju paletu modela sopstvene proizvodnje u jednom trenutku promenila na izmenjene i prilagođene Opelove modele. Insignia i Astra su dobile svoje australijske verzije. GM-ov Buick takođe ima prilagođenu Insigniju kao i Cascadu i Mokku u ponudi u SAD. Kod Chevroleta Mokka se nudila kao Trax.

Duga istorija pokušaja saradnje

Opel i Peugeot su već pokušali da naprave savez nekoliko godina pre preuzimanja. Na kraju se došlo do zajedničke proizvodnje nekih modela. U pitanju su Opel Crossland X i Grandland X. Prvi je derivat Peugeota 2008 a drugi 3008.

Opel je bio deo GM-a skoro 90 godina, tačnije od 1929. godine. Amerikanci su godinama uzalud pokušavali da spasu Opel. 2016. godine, Opel je propustio svoj cilj da bude u plusu prvi put od 1999. godine. Šef kompanije Karl-Tomas Nojman naveo je valutne turbulencije nakon britanskog referenduma za izlazak iz EU kao razlog gubitka od 257 miliona evra.

 

Partnerstvo na dve serije

PSA je u početku samo potvrdila pregovore sa GM-om o proširenju postojećih projekata sa Opelom. Portparol galske marke je tada rekao da je cilj produbljivanje partnerstva dok Opel nije komentarisao. Takođe još nema saopštenja francuske vlade i porodice Peugeot, od kojih svako drži po 14 procenata grupacije sa dve marke PSA – Peugeot Citroen. Kineski proizvođač automobila Dongfeng takođe drži 14 odsto akcija u PSA. Preostalih 58 odsto je u rukama zaposlenih i u slobodnom prometu. Govorimo za 2017. godinu.

U međuvremenu, Opelov radnički savet se oglasio u zajedničkoj izjavi sa IG Metallom:

„Predstavnici zaposlenih, sindikati i zaposleni bili su danas iznenađeni glasinama o mogućoj prodaji Opela i Vauxhalla grupi PSA. Ako je tačno da je GM bio i da je u pregovorima sa PSA sa ciljem prodaje Opela i Vauxhalla, to bi bilo kršenje bez presedana svih nemačkih i evropskih prava na zajedničko odlučivanje. Bez obzira na ovo, mi bismo bezrezervno ispitali moguću prodaju nemačko-britanskog dvojca kompaniji PSA na osnovu našeg prethodnog iskustva sa PSA. U ovom slučaju, opšti radnički savet i IG Metall će predstavljati interese svih zaposlenih u Opelu i Vauxhallu u Nemačkoj i Evropi zajedno sa Evropskim radničkim savetom i evropskim sindikatima”.

PSA zainteresovan za Opel

14. februara 2017. – Kako prenosi Spiegel Online, američki proizvođač automobila General Motors istražuje prodaju svoje podružnice Opel u Riselshajmu francuskom konkurentu PSA (Peugeot Citroen). Diskusije o tome su u poodmakloj fazi. Oni su takođe uključivali preuzimanje britanskog proizvođača Vauxhall. Završetak pregovora mogao bi biti objavljen za nekoliko dana. Međutim, pregovori bi i dalje mogli propasti. O pregovorima izveštavaju i novinske agencije Bloomberg, Reuters i drugi.

I GM i PSA su od tada bili potvrdili pregovore u doslovnim izjavama na svojim veb stranicama za štampu. U njima je pisalo: „Od 2011. godine, General Motors i PSA grupa su započeli savez koji je do sada uključivao 3 projekta u Evropi“ i takođe je stvorio značajnu sinergiju za oba partnera. U tom okviru, GM i PSA su redovno ispitivali proširenja i mogućnosti za proširenje saradnje. „PSA grupa i Dženeral motors potvrđuju da istražuju brojne strateške inicijative u cilju poboljšanja svoje profitabilnosti i operativne efikasnosti, uključujući moguću akviziciju Opela i Vauxhalla od strane PSA“, navodi se u saopštenju. Ali nema izvesnosti da će dogovor biti postignut.

Šef PSA želi da razgovara sa Merkelovom

15. februara 2017. – Kako prenosi list „Bild”, pozivajući se na krugove PSA, izvršni direktor Karlos Tavareš želi da Merkelovoj brzo ponudi intervju.

Cilj je da se pokaže da PSA planira „savez“ sa Opelom, navodi se u izveštaju, pozivajući se na krugove kompanije. Tavares takođe želi da brzo razgovara sa predstavnicima nemačkih zaposlenih, piše list.

U međuvremenu, razmatranja o prodaji Opela izazvala su veliku zabrinutost oko poslova. Savezna vlada i država Hesen bili su iznenađeni planovima i tražili su garanciju za sigurnost oko 18.250 nemačkih zaposlenih.

Šef GM-a Meri Bara promoviše prodaju Opela

15. februara 2017. – Dan nakon što su pregovori sa PSA postali poznati, šef GM-a Bara dolazi u Riselshajm. Direktorka u svom prtljagu ima pismo zaposlenima u Opelu. „Iako ne postoji garancija za dogovor, mogući dogovor bi „omogućio PSA grupi i Opelu/Vauxhallu da poboljšaju svoju poziciju na evropskom tržištu koje se brzo menja zbog komplementarnih snaga obe kompanije“, napisala je šef GM-a. GM i PSA bi tako u potpunosti iskoristili svoje strateške opcije. „Učinili bismo sve što je u našoj moći da osiguramo da interesi svih učesnika budu zaštićeni u transakciji“, citira „Allgemeine Zeitung Mainz“ iz pisma. List takođe piše da je Nojman mesecima radio na pretvaranju Opela u čisto električni brend do 2030. godine. Upravni odbor GM-a je zapravo trebalo da odluči o električnom planu na proleće, najkasnije u maju (ta priča se znači još tada spremala).

Kako prenosi Focus, savezna vlada se takođe uključila u pregovore oko mogućeg preuzimanja proizvođača automobila Opel od strane francuske PSA grupe. Glavni prioritet nemačke strane je održavanje tri lokacije Opela, rekao je tada savezni ministar rada Andrea Nahles (SPD) u Berlinu nakon sastanka vlade. Pored toga, Opelovo sedište u Riselshajmu mora da ostane otvoreno i da ne postane deo francuske kompanije.

Savezna vlada je bila iznenađena mogućom prodajom Opela. Ministarska grupa je intenzivno razgovarala o pitanju Opela, rekao je Nahles. Razgovori su se tada vodili na različitim nivoima – kako sa Opelom, tako i sa matičnom kompanijom GM, kao i sa francuskom stranom. Menadžment kompanije mora hitno tražiti razgovore sa predstavnicima zaposlenih. Ovde je akcenat na rešenjima zasnovanim na socijalnom partnerstvu.

GM angažuje advokatsku firmu

16. februara 2017. – Prema Handelsblattu, GM je navodno već naložio advokatskoj kompaniji Cleary Gottlieb Stand & Hamilton da sastavi ugovore za preuzimanje. Rečeno je da su pregovori počeli u proleće 2016. godine – bez znanja uprave Opela. Navodi se da je šef Opela Karl-Tomas Nojman bio obavešten o pregovorima samo nekoliko dana pre ovog datuma.

Savezna ministarka ekonomije Brigite Cipris vidi prodaju Opela kao nešto što se podrazumeva

17. februara 2017. – „Pretpostavljam da će se to dogoditi“, rekla je savezna ministarka ekonomije Brigite Cipris u Berlinu o mogućem preuzimanju Opela od strane PSA. Političarka SPD-a je, međutim, dodala da ne želi da govori o preuzimanju, već o spajanju, navodi agencija Reuters. „Činimo sve što možemo da osiguramo da lokacija ostane bezbedna i, pre svega, da istraživanje ostane u Nemačkoj. „To je naš krajnji cilj“, rekla je ona.

Savezna vlada imenuje predstavnika za prodaju Opela

17. februara 2017. – Savezna vlada se priprema za pregovore o prodaji Opela: Prema doslednim medijskim izveštajima, državni sekretar za ekonomska pitanja SPD Matijas Manig biće glavni pregovarač. Ma nig važi za stručnjaka kada je u pitanju Opel. Čak i kao ministar ekonomije u Tiringiji između 2009. i 2013. godine, posebnu pažnju je posvetio proizvođaču automobila i njegovoj fabrici u Ajzenahu.

PSA spreman da plati 3 milijarde evra za Opel

17. februara 2017. – Prema francuskom dnevnom listu „Mond“, PSA želi da plati do 3 milijarde evra za Opel.

Šef Opela komentariše spajanje na Tviteru

17. februara 2017. – Karl-Tomas Nojman je na Twitteru prokomentarisao moguće preuzimanje: „Spajanje sa PSA u principu ima smisla“, piše šef Opela. Istovremeno, on izražava „veliko razumevanje za mnoga pitanja naših zaposlenih i kupaca“. Oba tvita su označena da su to izjave koje je on sam napisao.

Nakon tvita u ponedeljak uveče u kojem je izvestio o svom treningu na trkačkom biciklu, šef Opela dva dana nije ništa tvitovao.

Posao sa Opelom trebalo bi da bude finalizovan za tri nedelje

19. februara 2017. – Prema informacijama lista „Welt am Sonntag“, GM i PSA žele da u naredne dve do tri nedelje predstave konačni plan budućnosti Opela, usaglašen sa nadzornim odborima. Čak se i dogovor već sledećeg četvrtka posle ovog datuma, kada PSA predstavlja bilans stanja, smatrao mogućim. Saradnja ili savez između PSA i Opela su moguće opcije, ali se trenutno sve svodi na potpunu prodaju GM-ovog evropskog poslovanja Francuzima, rečeno je u krugovima nadzornog odbora. Preuzimanje bi trebalo da bude završeno u roku od šest meseci. Važnu ulogu u kupoprodajnoj ceni igra i ko preuzima obaveze Opela u iznosu od više milijardi. Predstojeći propisi EU o emisiji, za koje se kaže da su bili preskupi za GM, navode se kao jedan od razloga za brzu prodaju Opela.

Prema izveštaju „Bild am Sonntag“, PSA je uverila saveznu vladu da će nastaviti da vodi Opel nezavisno u slučaju preuzimanja i da će održavati četiri nemačke lokacije. To znači da su otpuštanja iz operativnih razloga u Nemačkoj isključena do kraja 2018. godine. Pored toga, investicione obaveze bi se odnosile na fabrike u Ajzenahu, Riselshajmu i Kajzerslauternu, kao i na centar rezervnih delova u Bohumu do najmanje 2020. godine.

Šef PSA Tavareš daje obećanja Merkelovoj

21. februara 2017. – U telefonskom razgovoru sa kancelarkom Angelom Merkel, šef PSA Karlos Tavareš rekao je da će PSA „održati nezavisnost Opela unutar grupe i preuzeti garancije za lokaciju, investicije i zapošljavanje“, navodi se u saopštenju Savezne službe za štampu.

Tavareš je takođe obećao Evropskom radničkom savetu Opela i Vauxhalla i IG Metalla da će se držati dogovora i obećanja. Prema saopštenju PSA, Volfgang Šefer-Klug, predsedavajući Evropskog saveta radnika kompanije Opel/Vauxhall, rekao je nakon razgovora: „Karlos Tavareš je u razgovoru verodostojno preneo da je zainteresovan za održivi razvoj za Opel/Vauxhall kao nezavisnu kompanija. Kao predstavnici zaposlenih, delimo ovaj interes i stoga smo spremni da dalje istražujemo mogućnosti mogućeg spajanja”.

Prema britanskom Autocaru, General Motors očekuje pismo o namerama PSA u vezi sa mogućim preuzimanjem do kraja sledeće nedelje.

PSA sa sjajnim poslovnim rezultatima

23. februara 2017. – Pre preuzimanja Opela, PSA grupa je predstavila briljantne poslovne brojke za 2016. godinu. Iako se prodaja smanjuje zbog kursa, poslovni rezultat je porastao za 18 odsto.

Savezna ministarka privrede Nemacke, Brigite Zipris, u poseti francuskim kolegama

23. februara 2017. – Savezna ministarka privrede Brigite Cipri  s (SPD) posetila je Mišela Sapina da razgovara o dogovoru u vezi Opela. Zbog skoro 14 procenata udela francuske države u PSA, reč francuskog ministra privrede ima veliku težinu u ugovoru PSA-Opel.

PSA odobrava kupovinu Opela

3. marta 2017. – PSA je navodno postigla sporazum sa američkom grupom General Motors da preuzme Opel. Francuski odbor direktora odobrio je preuzimanje u petak, rekli su za Reuters ljudi upoznati sa tim. Kupovina bi trebalo da bude objavljena u ponedeljak rano ujutru. Konferencija za novinare u sedištu PSA u Parizu zakazana je za 9:15 časova.

VW je bio zainteresovan za Opel

4. marta 2017. – Prema pisanju medija, VW je takođe bio zainteresovan za preuzimanje proizvođača automobila Opel i za to je imao podršku savezne vlade. Međutim, pregovori sa GM-om su propali 2014. godine zbog stava VW-a da je kupovna cena koju su Amerikanci tražili previsoka, preneo je „Bild am Sontag”.

Bivši izvršni direktor VW-a Martin Vinterkorn je tada obavestio kancelarku Angelu Merkel o planovima Opela. Merkelova je signalizirala Vinterkornu da bi savezna vlada pozdravila preuzimanje. Prema izveštaju, razgovori između VW-a i GM-a počeli su krajem 2012.

Opelov nadzorni odbor: nema zatvaranja fabrike

Šef PSA Karlos Tavareš prokomentarisao je moguća otpuštanja radnih mesta za koje veruju da će „budućnost biti u rukama zaposlenih u Opelu i Vauxhallu“. Imate ga u svojim rukama. Šef nadzornog odbora Opela Dan Aman rekao je: „Opel ima šansu da uđe u profitnu zonu bez zatvaranja fabrike.

Pravac brenda takođe treba da ostane isti. „Gospodin Nojman je bio veoma uspešan u svom dosadašnjem radu“, rekao je Tavareš. Karl-Tomas Nojman će nastaviti da vodi brend Opel i u budućnosti.

Preuzimanje Opela štedi do 1,7 milijardi evra godišnje

PSA očekuje da će transakcija „omogućiti značajnu ekonomiju obima i sinergiju u kupovini, proizvodnji i istraživanju i razvoju“. Godišnji potencijal uštede u 2026. procenjen je na 1,7 milijardi evra. Značajan deo toga mogao bi da bude realizovan do 2020. godine. „Zahvaljujući uspešnom partnerstvu sa GM-om, PSA očekuje da će Opel/Vauxhall postići uobičajenu operativnu maržu od 2 procenta do 2020. i 6 procenata do 2026. i generisati pozitivan operativni slobodni novčani tok do 2020.“, nastavio je PSA. GM je obećao da neće biti otpuštanja do 2018. PSA takođe želi da se pridržava ovog obećanja.

Opel je prodat, u početku nema otpuštanja, Nojman ostaje šef Opela

6. marta 2017. – PSA je postigla dogovor sa GM-om o preuzimanju Opela. Kupoprodajna cena GM-ovog evropskog odeljenja sa brendovima Opel i Vauxhall iznosi 1,3 milijarde evra. Ovo čini PSA drugim najvećim proizvođačem automobila u Evropi posle Volkswagena. Pored preuzimanja Opel/Vauxhalla, PSA takođe preuzima evropski finansijski biznis „GM Financial” u zajedničkom ulaganju sa bankom BNP Parisbas za 0,9 milijardi evra. To znači da se troškovi LZO povećavaju na 2,2 milijarde evra. Šef PSA Karlos Tavareš rekao je na konferenciji za novinare: „Uvereni smo da će preokret Opela i Vauxhalla biti značajno ubrzan uz našu podršku. Istovremeno, poštujemo obaveze koje je GM preuzeo prema zaposlenima u Opelu i Vauxhall-u.”

Očekuje se da će preuzimanje biti završeno do kraja godine i još podleže odobrenju antimonopolskih organa. Obe kompanije su takođe rekle: „Opel/Vauxhall će nastaviti da koristi GM-ove licence za autorska prava sve dok vozila ne budu postepeno napravljena na PSA platformama u narednim godinama. Penzijske obaveze GM-a će takođe ostati na snazi i biće prenete na PSA.

Milionske premije za članove upravnog odbora Opela

24. marta 2017. – Devetočlani odbor direktora Opela dobiće milion dolara bonusa ako bude prodat PSA. GM, kao matična kompanija, obećao je upravnom odboru Opela bonus ako prodaja Opela bude uspešna, prenosi Manager Magazin. Ukupno bi to moglo da bude 20 do 30 miliona evra. Prema informacijama iz krugova kompanije, bonusi koje nudi GM bili bi nezavisni od toga da li su članovi odbora napustili Opel. Kako Manager Magazin dalje izveštava, šef Opela Nojman je već prodao deo svojih akcija GM-a između 10. i 21. februara, čime je prikupio 4,15 miliona dolara. Nameravana prodaja Opela PSA grupi postala je javna 14. februara.

Francuska država prodaje akcije PSA

29. marta 2017. – Akcije francuske države u PSA grupi prodate banci Bpifrance. Francuska je 2014. godine preuzela 12,7 odsto udela u kontranapadu PSA kada je grupa bila u krizi. Taj novac su želeli da iskoriste novac da podrže elektroenergetskog giganta EDF i nuklearnu kompaniju Areva.

Opel ulaže i gubi mnogo novca

Opel je loš rezultat opravdavao efektima kursa i političkim dešavanjima: Bregzit u Velikoj Britaniji i referendum u Turskoj oslabili su funtu i liru. Prodaja je takođe pala u Velikoj Britaniji i Turskoj, nastavlja se u izveštaju. Šef Opela Karl-Tomas Nojman takođe je pravdao gubitke visokim ulaganjima u nove modele kao što su Crossland X, Grandland X i Insignia, koji dolaze na tržište ove godine. Nojman je bio optimista da će ostvariti svoje ciljeve za ovu godinu. PSA je očekivala da će Opel biti u plusu od 2020. godine.

GM doplaćuje

2. maja 2017. – General Motors (GM) očekuje troškove od 4,5 milijardi dolara od prodaje svog evropskog poslovanja PSA, navodi Handelsblatt u izveštaju u utorak. Ovo u poređenju sa kupovnom cenom od 2,2 milijarde evra. Očekuje se da će prodaja Opela, Vauxhalla i finansijskog odeljenja biti završena do kraja 2017. godine. Da bi to uradio, GM reorganizuje svoje poslovanje u Evropi i kombinuje ga u novu kompaniju: Adam Opel AG se prebacuje u Opel Automobile GmbH. Kako dalje prenosi Handelsblatt, Opel je u prvom kvartalu 2017. zabeležio gubitak od 201 milion dolara (183,7 miliona evra). Opel je zadnji kvartal prethodne godine završio sa plusom od šest miliona dolara.

Šef Opela Nojman podneo ostavku

10. juna 2017. – Šef Opela Karl-Tomas Nojman želeo je da ostane u proizvođaču automobila sa sedištem u Riselshajmu dok se ne završi preuzimanje od strane Peugeot-Citroena, izveštavao je Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Nojman je želeo da Opel pretvori u čistog dobavljača električnih automobila, ali je sada zabrinut da li će Francuzi ispravno prepoznati drastičan efekat elektromobilnosti. Nojman je želeo da svoju odluku saopšti nadzornom odboru Opela na njegovom sledećem sastanku 22. juna. Peter Kuspert, koji je odgovoran za prodaju, Michael Lošeler, šef finansija, i Tina Miler, koja je odgovorna za marketing, imenovani su kao potencijalni naslednici u FAS-u.

Mihael Lošeler postaje novi šef Opela

12. juna 2017. – Šef Opela Karl-Tomas Nojman podneo je ostavku na mesto šefa uprave Adam Opel GmbH u ponedeljak. On će ostati član upravljačkog tima dok se ne završi prodaja Opel/Vauxhall a PSA grupi. Opelov nadzorni odbor je na današnjoj sednici jednoglasno imenovao Mihaela Lošelera, glavnog finansijskog direktora Opela i generalnog direktora finansija od septembra 2012. godine, za njegovog naslednika.

EU odobrila preuzimanje Opela od strane PSA

6. jula 2017. – Organi za konkurenciju EU odobrili su preuzimanje Opela od strane PSA. Francuska automobilska kompanija je ovo objavila u sredu. Čini se da Komisija nema nikakve zabrinutosti da bi spajanje brendova Opel i Vauxhall sa Peugeotom i Citroenom stvorilo preveliku tržišnu moć: „Što se tiče proizvodnje i prodaje motornih vozila, kombinovani tržišni udeli ova dva kompanije su relativno male na svim pogođenim tržištima, navodi Handelsblatt. U Estoniji i Portugalu brendovi su zajedno ostvarili tržišni udeo od preko 40 odsto, ali na ostalim tržištima povećanje je bilo manje od pet odsto, nastavlja se u izveštaju. Komisija je ukazala i na jaku konkurenciju drugih proizvođača automobila kao što su Renault, Volkswagen i Ford.

Ugovorno preuzimanje

1. avgusta 2017. – Preuzimanje Opela od strane francuske grupe PSA-L je savršeno. Prodaja Opel Automobile GmbH, koja uključuje brendove Opel i Vauxhall, od General Motorsa PSA Grupi je sada završena, saopštio je Opel u utorak. Brendovi Opel i Vauxhall će se nastaviti kao tradicionalni nemački i britanski brendovi. Opel i Vauxhall bi trebalo da razviju budući plan u narednih 100 dana. Poslovna kombinacija će obezbediti značajnu ekonomiju obima u nabavci, proizvodnji i istraživanju i razvoju, koja se trenutno procenjuje na 1,7 milijardi evra. Cilj je da se generišu pozitivan novčani tok iz poslovnih aktivnosti, kao i operativni profit od dva odsto do 2020. i šest odsto do 2026. godine. Kada se potpiše ugovor, dolazi i do kadrovskih promena. Prethodni izvršni direktor Karl-Tomas Nojma  n napušta kompaniju. Za njegovog naslednika Lošelera, prethodni kontrolor PSA Filip de Rovira pridružiće se odboru kao šef finansija. Imenovana su i tri nova direktora divizije. Kristijan Miler će preuzeti razvoj i pogone, Remi Žirard će postati potpredsednik proizvodnje, a Mišel Ven će preuzeti nabavku.

Direktorka marketinga Tina Miler odlazi

25. septembra 2017. – Tina Miler, šef marketinga u Opelu, napušta proizvođača automobila na sopstveni zahtev. Tada 49-godišnjakinja  zatražila je od nadzornog odbora da joj raskine ugovor, prenosio Handelsblatt. Ona se pridružila Opelu četiri godine pre i proizvođaču automobila dala pozitivniji imidž. Miler postaje izvršni direktor lanca parfimerija Douglas iz Diseldorfa.

Tavareš hvali Opel…

Tavareš je u intervjuu pohvalio proizvode marke Opel: Automobili koje vidim su zaista dobri. „To govori i o tehnologiji i o proizvodnji“ i govori o dobrom prvom utisku, što se i potvrdilo.

…i kritikuje prethodne menadžere

Tavareš je očigledno kritičan prema ulozi prethodnih Opelovih menadžera: „Opelovi rezultati su iznad svega rezultati Opelovih odluka“ u početku se ne čita spektakularno. Međutim, ova izjava odgovornost više prebacuje na menadžment Opela, koji je više puta naglašavao odgovornost General Motorsa kao matične kompanije.

Tavareš postaje jasan tokom intervjua: Ali pitanje je: da li ste zaista dobar menadžer ako ne dajete rezultate?“, upitao je on, prenosi „W elt“. Ne mora svako da bude direktor ili izvršni direktor u svom životu. Ali oni koji jesu takođe bi trebalo da budu u stanju da isporuče snagu lidera „Direktan napad – takođe na samouverenog šefa Opela Karla-Tomasa Nojmana. Najavio je dobit za 2016. i nije mogao da isporuči. Jedan od razloga zašto je GM prodao Opel kompaniji PSA.

Nojman napada Tavaresa

23. oktobra 2017. – Bivši šef Opela Karl-Tomas Nojman napao je šefa PSA Karlosa Tavareša na Twitteru, reagujući na intervju menadžera automobila. Nojman je u petak uveče napisao: „Prvo uradi bolje i pokaži uspeh.“

Tavareš traži novac nazad od GM-a

29. novembra 2017. – PSA očigledno želi polovinu kupovne cene Opela nazad od General Motorsa (GM). Ovo prenosi Spiegel Online, pozivajući se na Reuters. Novinska agencija je saznala od insajdera da PSA traži nazad između 600 i 800 miliona evra. PSA je za Opel platila oko 1,3 milijarde evra.

Razlog za otplatu su Opelove „visoke emisije CO2, koje bi mogle dovesti do visokih kazni s obzirom na strožije ciljeve emisije u Evropi“, piše novinski magazin. PSA veruje da je prevarena i namerava da preduzme pravne mere. Obe strane nisu komentarisale. Pre četiri nedelje, Tavareš je pohvalio proizvode i tehnologiju u intervjuu za dnevne novine „Die Welt” govorio je o dobrom prvom utisku, što se i potvrdilo.

Rezime

U okviru GM-a Opel je imao veliku samostalnost, počevši od izbora menadžera pa do strategije razvoja vozila. U poslednjih nekoliko decenija Opel nije uspeo da pronađe sebe, to jest da ponovo postane ono što je nekada bio u Evropi. Krivicu za to nose njegovi menadzeri a krivicu za izbor menadžera nosi upravni odbor Opela. Čudno je da se GM nikada nije mešao u ove procese već je u isto to vreme investirao novac u razvoj Opelovog programa i pokrivao gubitke u njegovom poslovanju. U jednom momentu GM-u je bilo dosta svega i želeo je da se oslobodi Opela kao balasta koji donosi samo gubitke!

Kratak osvrt na događaje u vezi Saaba, koji je takođe dugo bio u vlasti GM-a. Čuveni menadžer Bob Lac rekao je o Saabu sledeće: „Saab je bio luda firma! Potpuno su iskakali iz trenda! Kada bih ih uterali u trend prodaja bi momentalno stala!“ Kao vlasnik jednog Saaba 9-3, 2002. godište, mogu da kažem sledeće: sjajan auto! Prostran, stabilan brz, štedljiv (dizel) i robustan! Šta mu je nedostajalo da bude perfektan – jedan prefinjeni dizajnerski finiš! Saab ima veoma originalan lik koji je trebalo estetski dovesti do perfekcije! Onakav kakav je bio nije privlačio publiku. Nedostajao je samo jedan korak. Na žalost, američki menadžeri nisu se bavili ovakvim problemima, sposobni su samo da drže digitron u rukama. Nemci to rade drugačije.

Interesantno je napraviti poređenje između načina kako se GM odnosio prema Opelu i Saabu i kako se nemački veliki proizvođači odnose prema stranim markama u svom vlasništvu. S jedne strane, Nemci striktno nadziru sve procese kod firmi u svom vlasnistvu: oni odlučuju o izboru menadžera, o izboru vrhunskih tehničkih rukovodilaca i dizajnera! S druge strane, Nemci investiraju svoje znanje i tehnologiju u svoje usvojene firme. Ovakav odnos prema kupljenim markama garantuje kontinuirani uspeh!

Šta se dogodilo sa Opelom posle prodaje PSA? Šef PSA Tavareš je kao prvo drastično smanjio Opelov razvoj: otpušteno je oko 70-80% ljudi i prodate su zgrade. Zadržan je samo minimum personala koji je bio potreban za transformaciju vozila PSA u Opel – minimalne dizajnerske i prateće konstruktivne izmene. Opel je tako postao prateća radionica PSA, bez ikakvog prava na individualnost i samostalne odluke! Tavareš je u Stellantisu otišao mnogo dalje: kompletan rukovodeći personal u Evropi je francuskog porekla a sve marke mogu da koriste samo PSA platforme! Sa ovakvom strategijom Tavareš je na najboljem putu da sasvim uništi imidž čuvenih firmi koje su u njegovoj korporaciji, pri tome mislim na tradicionalne italijanske proizvođače.

Priredio: Vladimir Matijašević

(830)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

po mom mišljenju šef stelantisa je sposoban čovek koga verovatno zanima i koliko se potroši vc papira za 1 dan u nekoj od stelantisovoj firmi, e pa zato je i na putu sa svrgne vw sa trona u evropi, ameri su decenijama ispadali budale zbog evropskog otpada u koji su bacane desetine milijardi, slično radi i ford, mislim da ako ovi ne žele isto da prođu kao gm, bolje bi im bilo da karlosu ponude neki tajni ugovor u vezi konsultacija šta i kud dalje, jer ih ova bitanga iz kelna uništi i otiće iz evrope u kojoj su nekada… Pročitaj više »

Zoca

Mozda i svrgnu VW po prodaji u Evr.ali po broju komada.Audi proda 7 puta vise od svih premijum brendova Stelantisa.Jeep su uspeli da srozaju u Americi na pola.Ameri imaju komično misljenje o Francuskim vozilima,a obustavili su Cirokija da bi presao na PSA tehniku.

Matija

Tavares je sanirer a ne kreator, on vidi samo brojke i nista vise. Za njega je auto „fastfood“ a la Mc Donald i Burgerking, unificiran meni sirom sveta a zarada dolazi iz mase. OK, i to ima nekog smisla ali ne kada su u tu jednolicnu masu ubacene cuvene marke! Tavares uzima Citroen i Peugeot kao rasadnike tehnike, platformi i menadzera, to je jedino sto dobro poznaje i svi govore francuski. Takva jednolicnost ubija svaku individualnost ostalih firmi u grupaciji. Ovaj nepromisljeni eksperiment najvise ce ruinirati italijanske proizvodjace. Kod njih se ne primecuje neki trzisni napredak tako da uskoro ocekujem… Pročitaj više »

Mustang

i elkana zanima samo keš i profit, nema on vremana za karlosa, nažalost talijanska autoindustrija je počela da propada još početkom 2000, ovaj makar hoće da spase što se može spasiti i msm da bi talijanima bolje bilo da ćute, jer da su znali šta da urade sa alfom/lanciom dosad bi uradili, ne bi prepustili posao francuzima, pokušali su na bazi starih krajslera praviti velika auta godinama, ali brale moj ne može to tako, nije bilo isto praviti bubu i fiću decenijama i prodavati ih bez ikakvog tehnološkog napretka, danas se moraju praviti hi tech auta i opet i to… Pročitaj više »

Yankee

Leylandovi problemi su bili neke druge prirode. Oni su se drzali one stare britanske skole „bitna je elegancija jer smo mi Britanci i mi smo gospoda“. I Leylandovi auti zaista jesu imali vrhunsku zavrsnu izradu i enterijere cak i u vreme kada je Leyland propao. Usporedi enterijer recimo Morris Marine (koji je krs od auta) sa nekim konkurentom iz Nemacke iz tog perioda – pa to su nebo i zemlja. Ali pre ili kasnije vremena su se promenila, pa tako i ljudi. O tome je i Jeremy Clarkson pricao, njegova cuvena recenica „pre nego sto su japanski automobili stigli u… Pročitaj više »

Matija

Britanci imaju tradicionalnu izreku koja ih je dovela do propasti: „ne menjaj konja koji pobedjuje!“ Sta se dogodilo? Nisu menjali „konja“ i „konj“ je zastareo i crko! 🙂

Matija

„talijanska autoindustrija je počela da propada još početkom 2000“ – jos ranije, krajem 70-tih.

Cuore sportivo

Tačno tako Mustang. Matija je nedokazan stari penzioner. Čuj ne ide bolje prodaja, a prodaja će itekako sad da ide sve bolje i bolje. Prvo ima da se uvjeri na Lancii koja bi baš bila gotova marka da se ne pojaviše francuzi. Samo da dodam da Fiat što je imao znanja uložio ga je u Jeep i brazilski fiat, a potpuno digli ruke od matične kompanije i samo će našminkat francuze osim naravno fiće. To je ono Mustang što ti je promaklo, a didu Matiji poručujem, sva sreća što nas spasiše francuzi, pogotovo alfu. Tonale se dobro prodaje, a nadam… Pročitaj više »

BB

Meni je ta disproporcija između brazilskog u evropskog Fiata mi je prosto nevjerovatna. U Južnoj Americi imaju dosta dobrih modela, ne razumijem zašto neki od njih nisu mogli ponuditi u Evropi….

Sad će neki opet reći homologacija (lakše je napraviiti par izmjena nego komplet automobil) ili NCAP (NCAP nije zakonska obvaeza uopšte)

Rikošet

Ovo im je najpopularniji blok motora, koji bez turbine i s njim ima remenicu u ulju. https://www.youtube.com/watch?v=nFRJI_2I4G4 Do predstavljanja najnovijeg 1.2 s lancem čija pouzdanost će tek biti testirana ovaj remenaš je ugrađen u milione automobila Peugeota, Citroena, DS-a, Opela, Jeepa, Toyote (dostavnjaci), Fiata (Doblo…)… Da je Stellantis, Tavares ili neko treći imao želju da ispoštuje kupce njegovih automobila ne bi ih gurao u bijedu s ovim smećem od motora. Tavares nije nikakav Mesija, on je kravataš koji bilduje brojeve, a ako sutra dođe do nekog velikog sloma koji je veoma moguć ako se realizuju aktuelne kolektivne tužbe kupaca njihovih… Pročitaj više »

Izmenjeno 22 dana pre od strane Rikošet
Zoca

Opel je 2009-te ,bio skoro prodat Ruskoj Sberbanci, i Kanadskoj firmi Magna(auto delovi),ali je poništena prodaja i GM je platio penale

Izmenjeno 22 dana pre od strane Zoca