1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Supra nestaje sa tržišta za dve godine?
Toyota Supra nestaje sa tržišta za dve godine?
0

Toyota Supra nestaje sa tržišta za dve godine?

135
0
Podelite sa prijateljima:

Nije prošlo dosta vremena od kada smo se radovali što je Toyota Supra ponovo u proizvodnji. Slavni japanski sportista je bio jedan od najpoželjnijih automobila u klasi tokom osamdesetih i devedesetih godina prošloga veka, pa sama pomisao da ćemo ga opet videti u izložbeno-prodajnim salonima je svakako bila sretne prirode.

Ali moderna Supra nikada neće steći onaj kultni status prethodika i to najviše iz razloga što nije čistokrvna Toyota. Razvijena je u saradnji sa BMW-om i takođe je pokreće par dvo- i trolitarskih motora nemačkog giganta. Onaj ko je imao prilike da je testira ima samo reči hvale, ali će se autentičnost pokazati daleko većim problemom nego što je Toyota originalno mislila.

Kolege sa sajta „Automotive News“ sada kažu da će proizvodnja Supre, kao i mehaničkog blizanca BMW-a Z4, prestati u fabrici firme Magna Steyr u Austriji do 2026. godine. Nemački proizvođač vozila nije krio planove da eliminiše Z4 iz ponude u naredne dve godine, a trenutno ne postoje planovi za naslednika. Automotive News smatra da Toyota nema razloga u tom slučaju da proizvodi Supru, koja takođe nije opravdala komercijalna očekivanja. Dok to i nije problem u vremenima kada se troškovi dele sa BMW-om, Toyota navodno ne želi da sama pokrije sve izdatke za automobil koji se već prodaje relativo loše.

Novinari sa sajta The Drive su konaktirali japanskog giganta za komentar, ali su dobili odgovor da Toyota nema nikakve detalje da podeli u vreme pisanja ove priče.

Naravno, nije teško zaključiti da bi Japanci morali da naprave potpuno novu Supru bez pomoći BMW. Nemcima više ne bi bilo u interesu da isporučuju svoju mehaniku i samim tim bi se povukli iz partnerstva. Međutim, tračak nade je otkrio potpredsednik japanske firme Dejv Krist kada je rekao, „ako želimo nešto da napravimo, onda ćemo i pronaći način kako da ga napravimo“.

Supri takođe u korist ne ide i podatak da je najveći ljubitelj ovog automobila bio nekadašnji „glavonja“ u firmi Akio Tojoda. On se u međuvremenu penzionisao, čime je praktično nestalo i interesovanje da se finansira naslednik.

Bilo kako bilo, 2026. godina je daleko od nas i do tada se mnogo toga može promeniti.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments