1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Pininfarina i Morgan su predstavili zajednički projekat
Pininfarina i Morgan su predstavili zajednički projekat
5

Pininfarina i Morgan su predstavili zajednički projekat

143
5
Podelite sa prijateljima:

Konzervativni engleski brend Morgan nikada se ranije nije obraćao dizajnerskim studijima, ali je ovog puta pozvao italijansku Pininfarinu da kreira elegantni mali automobil.

Morgan Midsummer Barchetta je izrađen na šasiji serijskog roadstera Morgana Plus Six i biće proizveden se u seriji od 50 primeraka.

Potpuno originalne karoserije napravljene su od aluminijuma i ručno oblikovane od strane Pininfarininih stručnjaka, koji potroše više od 250 sati po automobilu.

Umesto punog vetrobrana postavlja se krnji, a krov uopšte nije predviđen. Ostale karakteristike uključuju obilje hroma i jedinstvene kovane felne od 19 inča „zatvorenog“ dizajna. Obuvene su gumama Michelin Pilot Sport 5 i štede 3 kg po točku.

Ručni rad je takođe aktivno uključen u kreiranje enterijera. Na primer, prednji panel je napravljen od 126 slojeva tikovine, pri čemu svaki sloj nije deblji od 0,6 mm, a paneli vrata su napravljeni od 120 slojeva.

Ovo je omogućilo da unutrašnjost bude ne samo ekskluzivnija, već i izdržljivija u poređenju sa monolitnim drvetom. Takođe, u dekoraciji se koristi prava koža, a uređaji i okovi su kreirani posebno za Barchettu.

Donator Morgan Plus Six ima redni turbo „šestak“ BMW B58 (340 KS, 500 Nm) i osmostepeni ZF-ov automatski menjač, čiji se džojstik može videti u unutrašnjosti Morgana Midsummera. Nisu najavljena nikakva tehnička poboljšanja.

Osnovni Plus Six može da ubrza do 100 km/h za samo 4,2 sekunde, uz najveću brzinu od 267 km/h. Istina, Barchetta je lakša od originala: tačno 1.000 kg u odnosu na 1.075 kg, iako je malo verovatno da će to u velikoj meri uticati na dinamičke karakteristike.

Morgan Midsummer će biti prikazan uživo na ovogodišnjem festivalu brzine u Gudvudu, ali prekasno je da se žuri sa naručivanjem: naručena je cela serija od 50 automobila. Proizvodnja će počecti u trećem kvartalu i nastaviće se do sledeće godine. Cena nije objavljena, ali engleska štampa prenosi da košta 152-190 hiljada dolara, u zavisnosti od želje budućeg vlasnika…

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prelepa klasicna karoserija, umivena i zategnuta! Obratite paznju na felge – ovaj dizajn potice iz vrhunskog moto-sporta! Mozda bi trebalo ponuditi i zicane felge?

Nesto sto mi ipak nije jasno – cela kabina je opkoljena drvetom, sto kod Morgana nikada nije bio slucaj, a drveta nema tamo gde se uvek nalazilo, na instrument-tabli?

Neko sa strane

Za kompletnu plaformu se moze reci da je kombinacija aluminijuma i drveta sto cini Morgan apsolutnim unikatom u automobilskoj industriji. Naravno, drvo nije korisceno na kljucnim mestima vec kao ram na koji se potom kaci ‘limarija’. Cak je moguce da je deo ovog drveta koje se vidi (iza sedista) zapravo isto ono koje je korisceno za strukturna resenja.

Bungi

Ne ide mi ovaj volan i dzojstik automatskog mjenjaca iz BMW-a 2000-ih u jedan Morgan koji gaji stil automobila iz 20-ih godina proslog vijeka.?Treba to esteski uskladiti sa ostatkom vozila.

Matija

U pravu si! Ovo nisam zeleo da komentarisem, mislio sam da bi bilo previse! 🙂

MRN

„Umesto punog vetrobrana postavlja se krnji, a krov uopšte nije predviđen …

… može da ubrza do 100 km/h za samo 4,2 sekunde, uz najveću brzinu od 267 km/h.“