1. Home
  2. Istorija
  3. Istorija nomenklature Peugeotovih automobila
Istorija nomenklature Peugeotovih automobila

Istorija nomenklature Peugeotovih automobila

1.14K
2
Podelite sa prijateljima:

Prepoznatljivi ponekad po svom stilu, poput Porschea, ponekad po zvuku motora kao Ford Mustang, ponekad opet po svom svetlosnom potpisu kao Volvo, automobili raznih proizvođača automobila koriste različite i raznovrsne tehnike da bi se istakli.

Međutim, u većini slučajeva, ime je dovoljno za njihovu identifikaciju. Ovo se posebno odnosi na modele Peugeota sa trocifrenom nomenklaturom koja je svima poznata.

Priča počinje između dva svetska rata. Godina je 1929. i Peugeot lansira svoj prvi automobil sa trocifrenim brojem i nulom u sredini. Zove se 201 i odnosi se na projekat 201e. Učvršćivanje ove nomenklature potrajalo je do tridesetih, jer je ovaj automobil trebalo da se zove 629, odnosno „6 KS 1929“. Iz toga je i proizišla ideja o raspoređivanju vozila po veličini.

Ovako je dodeljen prvi broj koji predstavlja veličinu vozila. Što je manji, to je automobil kompaktniji. 201 će stoga biti manji od 301, a sam manji od 401. Poslednji broj evocira generaciju modela. 201 je stoga predak sadašnjeg 208. Što se tiče centralne nule, ona služi kao veza između prve i poslednje cifre. Neki su mislili da je to rupa za ubacivanje kurble za pokretanje automobila, ali je to demantovano.

Pisali smo o tome da je uzrok, ili razlog, Porscheovog imena 911. Kada je pušten u prodaju 1964. godine, nemački sportski automobil se zvao 901, ali je nemački proizvođač morao da revidira njegovo ime pošto je Peugeot već registrovao ovu kombinaciju brojeva sa centralnom nulom.

Vremenom je ova nomenklatura evoluirala, dostigavši svoje granice polovinom prošle decenije drugom generacijom 308. Peugeot je morao da revidira svoju nomenklaturu kako bi izbegao da svoju limuzinu imenuje 309, naziv koji se već koristio za kompakt iz osamdesetih. „Lav“ je stoga odlučio da zamrzne svoj sistem i blokira poslednju cifru na osmici. Zbog toga se većina modela u njihovoj paleti zove 208, 308, 408 ili čak 508.

Jer još uvek postoje izuzeci, posebno za SUV-ove i krosovere. Nomenklatura njihova se razlikuje od gradskih automobila i limuzina. U stvari, sastoji se od četiri cifre sa dve centralne nule (2008, 3008 i 5008). Sistem je čak potpuno drugačiji za komercijalna vozila, jer imaju obična (slovna) imena (Partner, Expert, Boxer…).

Najnovija evolucija Peugeotove nomenklature datira iz 2019. godine sa uvođenjem prefiksa „E“ nakon čega sledi crtica i broj, u cilju označavanja električnih vozila.

AutoRepublika

(1135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yrraf

Meni je interesantna situacija sa Zastavom koja je izvozila Zastavu 101 ali je morala da menja ime upravo zbog Pežoa.

BB

Taman sam sad u hotelu u sobi 101… Eto i ja moram da mijenjam broj sobe, upravo se odjavljujem 😂

Nisam znao to za Zastavu…