1. Home
  2. Zelene strane
  3. Najveća investicija u proces reciklaže baterija u Evropi
Najveća investicija u proces reciklaže baterija u Evropi
2

Najveća investicija u proces reciklaže baterija u Evropi

154
2
Podelite sa prijateljima:

Tehnološka kompanija Cylib je uspešno završila posao u vezi obezbeđenja izvora finansiranja, prikupivši na taj način 55 miliona evra. Ovo je ono što kažu da je najveća runda finansiranja do sada u evropskom sektoru reciklaže baterija i dolazi manje od dve godine nakon osnivanja kompanije. Cylib već sarađuje sa vodećim proizvođačima automobila i baterija. Kompanija planira da novim kapitalom značajno proširi proizvodne kapacitete u Nemačkoj.

Posao prikupljanja sredstava su vodili World Fund i Porsche Ventures, kompanija koja u okviru čuvenog proizvođača automobila ima za cilj podršku kod investicionih namera trećih lica. Ostali investitori uključuju Bosch Ventures, DeepTech & Climate Fonds, NRW.Venture kao i postojeće sponzore Vsquared Ventures, Speedinvest, 10x Founders i dobro poznate poslovne anđele.

Lilijan Švič, izvršni direktor kompanije Cylib, naglašava da „s ovim krugom finansiranja kompanija počinje sledeću fazu rasta“. Dalje dodaje „Produbljujemo postojeću saradnju i industrijsko skaliranje recikliranja baterija.” Iz njihove perspektive, ovo je neophodno jer kako se broj električnih automobila povećava, tako raste i potreba za efikasnim recikliranjem baterija.

Prema stavu organizacije Fraunhofer ISI, obim povrata baterija koje će se reciklirati u Evropi, tokom 2024. godine će dostići nivo od oko 2,1 miliona tona. Lokalni izvori sirovina su ključni za zadovoljavanje potražnje za materijalima nužnim u proizvodnji baterijskih pakovanja i obezbeđivanje stabilnih lanaca snabdevanja. Finansiranje Cyliba igra centralnu ulogu i pokazuje spremnost investitora da prošire ovu vrstu infrastrukture u Evropi.

Danijel Višević, kao glavni partner u World Fundu (Svetskom fondu), objašnjava: „Cylib predstavlja odraz brze industrijalizacije vodećih klimatskih tehnoloških istraživanja iz Evrope. Kompanija je razvila visoko efikasan proces recikliranja baterija koji je već u upotrebi kod velikih kupaca i daje pravi doprinos zaštiti prirodi i klimatskih uslova.“

„Radimo s timom Cyliba, to jest sarađujemo na industrijalizaciji inovativnog procesa reciklaže i to u želji da evropski ekosistem sirovina učinimo održivijim“, kaže Patrik Huk iz Porschea Venturesa.

Cylibova tehnologija postiže efikasnost recikliranja koja premašuje 90% i, prema navodima kompanije, jedina je koja može da povrati sve elemente iz proizvodnog otpada, automobilskih ili mikromobilnih baterija. Proces oporavka litijuma i grafita na bazi vode ima za cilj da u poređenju sa konkurentima, smanji ekološki otisak za 30%.

Zahvaljujući prvoj rundi finansiranja od 11,6 miliona evra, Cylib je uspeo da u septembru 2023. pusti u rad pilot fabriku u nemačkom gradu Ahenu. Kompanija sada planira da dodatno proširi poslovni proces i da postane vodeći dobavljač u Evropi za usluge reciklaže baterijskih ćelija. Tim trenutno čini preko šezdeset stručnjaka, a deo novih sredstava će u skladu s planom biti iskorišćen za angažovanje dodatnih stručnjaka.

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepo je čuti da se razvija i ovaj sektor.

Matija

Nedostaje najvaznija informacija – nije krivica AR vec gore navedenih ustanova – koliki je procenat reciklaze i to po vrsti materijala ugradjenih u bateriju?