1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi krosover Opel Frontera zamenjuje Crossland
Novi krosover Opel Frontera zamenjuje Crossland
13

Novi krosover Opel Frontera zamenjuje Crossland

2.77K
13
Podelite sa prijateljima:

Mnogi se verovatno sećaju da je Opel do pre dvadesetak godina imao u ponudi dva klasična terenca. Prvi je bio Frontera (Isuzu MU), a drugi Monterey (Isuzu Trooper).

Naši redovni čitaoci su već primetili da smo u par navrata pisali da će novi krosover nemačke marke biti nazvan Frontera i da je to u stvati naslednik Crosslanda. Novajlija je zasnovan na jednostavnijem izvođenju platforme CMP (u Stellantisu je takođe označen kao Smart Car Platform).

Najbliži rođaci Frontere su aktuelne evropske verzije Citroena C3 i C3 Aircrossa. Ime i prve tizer-fotografije Opela Frontere pojavili su se krajem januara ove godine, proizvođač je spoljašnjost i unutrašnjost prikazao početkom prošlog meseca, a sada je kompanija održala prezentaciju u Stambolu gradu.

Spoljašnjost je dizajnirana u skladu sa korporativnim stilom Vizora: prednji deo odlikuju LED farovi sa horizontalnim trakama svetla za vožnju, međusobno povezani crnim panelom, u čijem centru je ažurirani logo brenda. Veliki otvor za usis vazduha sa šarom u obliku saća je integrisan u donji deo prednjeg branika.

Model je dobio tradicionalne spoljašnje retrovizore i „obične“ ručke na vratima. Crni krov ima krovne šine iste boje. Zadnja svetla su „dvospratna“, sa gornjim koji se proteže na vrata prtljažnika, čiji je vrh „krunisan“ prilično obimnim spojlerom. Krosover ima plastične elemente po obodu karoserije, uključujući obloge na lukovima točkova.

Opel još uvek nije objavio dimenzije Frontere. Do sada je poznata samo zapremina prtljažnika verzije sa pet sedišta; kompanija je istakla da ima više od 450 litara, dok sa preklopljenim naslonima drugog reda, zapremina tovarnog prostora raste na 1.600 litara. Poznato je da će se kasnije pojaviti verzija krosovera sa sedam sedišta.

 

U unutrašnjosti novog modela mogu se videti dva blisko raspoređena 10-inčna displeja, od kojih jedan deluje kao virtuelna instrument tabla, a drugi kao ekran osetljiv na dodir za multimedijalni sistem. Model je dobio i volan sa skraćenim obodom, a centralna konzola ima fizičke tastere koji omogućavaju kontrolu nad nizom funkcija u vozilu.

Opel Frontera na evropskom tržištu će se nuditi sa hibridnim i potpuno električnim agregatima. Osnovnu verziju pokreće 1,2-litarski benzinski motor od 100 konjskih snaga, koji radi u tandemu sa elektromotorom od 28 konjskih snaga i šestostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojnicom. Postoji i opcija sa jačim turbo motorom iste zapremine, njegova snaga je 136 KS.

Praktično nema detalja o tehnologiji potpuno „zelenih“ verzija Frontere. Kompanija je samo rekla da početna verzija ima nazivni domet sa jednim punjenjem od više od 300 km (kada se izračunava pomoću WLTP-a), a za verziju dugog dometa ta cifra je približno 400 km.

Znajući šta Stellantis ima u ponudi, možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da će imati EM sa 136 i/ili 156 konjskih snaga.

Kompanija je već objavila procenjene početne cene za Fronteru – osnovni hibrid u Evropi koštaće približno 24 hiljade evra, a cena osnovnog potpuno električnog krosovera biće najmanje 29 hiljada evra.

AutoRepublika

(2774)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Ovo mu dodje prepakovani 2008, sa velikim gepekom, jel tako?

Zsphere

Tako je, ni F od Frontere. Samo gomila plastike

Matija

Peugeot je rasadnik tehnike, Opel je samo montazer. Zivo me interesuje koliko delova ovog automobila proizvodi Opel?

MRN

Mene mnoog više interesuje kako će se u praksi pokazati novi 1,2 MHEV motor i njegov menjač, koji će biti ugradjivan u ko zna koliko modela raznih brendova unutar Stellantis grupe.

Zoca

Pezo je (bio)vlasnik Faurecie -koja je kupila nedavno nemačku firmu Hella,Navodno su izašli iz Stelantisa a vlasnici isti..

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Zoca
Matija

Hvala ti! Sad mi samo jos reci koliko delova nove Frontere proizvodi Opel?
Ovo je cisto retoricko pitanje, ne ocekujem odgovor.

Zoca

Opel je sa ovim postao bukvalni blizanac C3 aircross.Do sada je bilo bar malo razlike.Sto je najveće licemerje kad je predstavljan nedavno Grandland pise: Razvijen u Nemačkoj,dizajniran u Nemačkoj i proizveden u Nemačkoj!!!Marketinški stručnjaci nas ubedjuju nekakvim amortizerima sa selektivnim prigušivanjem koje ce imati Opel,drugačije stabilizatore i Jos neke sitnice da ne bi bio „francuski „mekan…Kod Grandlanda .Kod Frontere nece biti ni toga,dok su kod Citroena progresivni hidraulični jastuci.Najtuznije je sto je Opel nerealno skup u odnosu na skoro ista vozila iz grupe.Primer je Astra koja sa blagim hibridom 136ks.skuplja od 308-ice sa tom motorizacijom..

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Zoca
BB

Opel vjerovatno presa limove, vari ih i farba… I na njih stavlja ostale dijelove koje proizvode drugi… Isto kao svi proizvođači automobila…

Jedino je pitanje koje dijelove projektuju u svojim centrima, mada se i to „off soursuje“…

Trt

Opel je samo ime i nista drugo. Nekad bio GM, danas Pezo. Isto i sa ostalima Krajzler, RR, Ford su vlasnici komplet auto industrije u Nemackoj, tj vecinski vlasnici, akcionari, npr tzv mercedes, bmw, vw, zarade pare pa uloze u Seat, Skodu, bmw je cak kupio nekoliko pogona svog gazde, nista novo u tom svetu

Zoca

Nekada su imali R&D centar ,primer platforme razvijene u njihovoj centrali u Nemackoj je V platforma na kojoj su radjeni Rekord Omega pa i vozilo najluksuznijeg segmenta poput Senatora,u bivšoj YU prodavanog kao Opel Kikinda.GM je trčao za profitom i zakasnio sa uvodjenjem antikorozivne zaštite za razliku od VW grupe,BMW,PSA grupe itd. sto je 80-ih, a i kasnije oborilo rejting Opela.Danasnjem prosecnom kupcu ocigledno mnogo ne smeta sto je sada Stelantis,prodaje se dobro.

Matija

Dok je Opel pripadao GMu imao je svoj razvoj i program. Ovo sada je mizerija!

Bungi

Drugar mi je prije par godina uzeo Opel Kroslend.Na svakom dijelu mehanike ,do onih najsitnijih dijelova stoji“PSA Made in France“.Opel odavno ne postoji, ovo je samo Pezo sa opelovim znakom.

Rikošet

Crosslnad i Grandland su bili prvi zajednički projekti GM Opela i PSA.

Prvi 100% razvijen Opel automobil od strane PSA ti je aktuelna Corsa.

Sve iza toga je PSA i Stellantis.

Zadnji 100% Opelov model s njegovom mehanikom, motorima i vješanjem kojeg si mogao da kupiš bila je Insignia…