1. Home
  2. Life
  3. Stellantis radi na alternativnoj bateriji za električne automobile
Stellantis radi na alternativnoj bateriji za električne automobile

Stellantis radi na alternativnoj bateriji za električne automobile

122
0
Podelite sa prijateljima:

Pre otprilike godinu dana objavljeno je da je Stellantis odlučio da investira u kompaniju specijalizovanu za istraživanje i razvoj programa vezanih za supermaterijale.

Liten je startap sa sedištem u Silicijumskoj dolini u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je stvorio takozvani supermaterijal Liten 3D Graphene (3D grafen). Dobija se hvatanjem molekula ugljenika iz prirodnog gasa i reaktivniji je na hemijskom nivou od dvodimenzionalnog grafena, sa svojim posledičnim prednostima u lakoći, provodljivosti i robusnosti.

Ovaj materijal deo projekta za novu alternativu tradicionalnim litijum-jonskim baterijama sa tečnim elektrolitom, koje trenutno gotovo u potpunosti dominiraju tržištem. Ali, dok je većina napora usmerena na razvoj novopristiglih natrijumskih baterija, ili na ubrzanje dolaska na tržište „solid-state“ baterija. Stellantis istražuje ovaj alternativni put sa Litenom.

Partnerstvo između Litena i Stellantisa počinje da daje plodove, pošto je američki startap već poslao prve testne jedinice svoje litijum-sumporne (Li-S) baterije Stellantisu i drugim američkim proizvođačima. Ove jedinice, koje stižu u formatu vreće i imaju kapacitet od 6,5 ampera, prvi su korak ka bateriji koja obećava neke značajne prednosti u odnosu na tradicionalne litijumske baterije. Već krajem godine, Liten se nada da će isporučiti jedinice u cilindričnom formatu.

Međutim, litijum-sumporna baterija nije tehnologija koju su mnoge kompanije istraživale, jer na papiru nudi lošiju stabilnost i životni vek. Da bi ovo rešio, Liten koristi gorepomenutu patentiranu 3D strukturu grafena.

Ovo je ugrađeno unutar katode, poboljšavajući opštu stabilnost i provodljivost baterije i eliminišući efekat polisulfida koji obično dovodi do gubitka kapaciteta. Pored toga, litijum metalna anoda, koja zamenjuje grafit, poboljšava njegovu stabilnost i efikasnost, pored povećanja gustine energije i smanjenja degradacije.

Jednostavna činjenica smanjenja upotrebe skupih i ograničeno dostupnih materijala kao što su litijum i grafit već daje dodatnu održivost ovoj novoj bateriji. Ali, pored toga, Litenov proizvod takođe ne sadrži kritične minerale kao što su nikl, kobalt i mangan u katodi. Ovo omogućava smanjenje ugljeničnog otiska za 65% u poređenju sa konvencionalnim litijumskim baterijama, kažu u Litenu.

Ovo takođe ima pozitivan efekat na komercijalnom nivou, jer smanjuje zavisnost od Kine u pogledu prerade i snabdevanja ovim materijalima na tržištu kojim jasno dominira azijski gigant.

Chrysler je prošlog februara najavio da će uključiti litijum-sumporne baterije u Halcyon EV (naslovna fotografija), konceptni automobil marke. Pored toga, Ministarstvo energetike SAD odobrilo je Litenu subvenciju od četiri miliona dolara za ubrzanje razvoja ovih baterija.

AutoRepublika

(122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments