1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW u prvom tromesečju 2024. godine prodao više, ali prihodovao manje
BMW u prvom tromesečju 2024. godine prodao više, ali prihodovao manje

BMW u prvom tromesečju 2024. godine prodao više, ali prihodovao manje

126
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka grupacija BMW je objavila rezultate poslovanja za prvo tromesečje 2024. godine. Vidljivo je blago uvećanje broja prodatih vozila, ali koje je praćeno laganim smanjenjem visine prihoda, uz posledično slabljenje i poslovne dobiti koncerna.

Objavljeni finansijski pokazatelji koje je objavila grupa BMW i koji se tiču poslovanja u prvom kvartalu 2024. godine, pokazuju da je prodaja vozila porasla sa 588 hiljada jedinica u prva tri meseca 2023. godine na 595 hiljada četvorotočkaša. Istovremeno, međutim, prihodi od automobilske delatnosti su opali sa iznosa od 31,3 milijarde evra u prvom kvartalu prošle godine, na 30,9 milijardi u periodu od prvog januara do kraja marta tekuće godine. Ukupni prihodi su na nivou cele grupe blago sniženi, sa 36,85 milijardi evra na 36,61 milijardu evra.

Dobit pre oporezivanja koju je grupa iskazala je takođe smanjena sa 13,9% na 11,4%, dok je isti pokazatelj, ali koji se odnosi na automobilsku delatnost, smanjen sa 12,1% na 8,8%, dok je procenama analitičara predviđeno ostvarenje od 9,2%. Međutim, poslovna marža ostaje u rasponu od 8% – 10% koje predviđa kompanija.

Valter Mertl, član Upravnog odbora BMW-a zadužen za nadzor u oblasti finansija, za smanjenje dobiti  krivi konkurenciju, cene i rastuće troškove istraživanja i razvoja novih proizvoda. Što se tiče elektromobila, tu se BMW može pohvaliti značajnim rastom, pa je tako tokom prvog tromesečja isporučeno 83 hiljada takvih vozila, spram 65 hiljada od prošle godine. Elektrifikacija linije proizvoda BMW-a je, po rečima pomenutog rukovdioca, nastavila da ispoljava pozitivan trend. „U ukupnom prodajnom miksu, realizacija električnih i vozila s tehnologijom priljučnih hibrida je u prvom tromesečju ove godine dosegla 21%,“ reče on.

„Nakon uspešnog prvog kvartala možemo da iznesemo očekivanje da će se solidni rezultati poslovanja nastaviti tokom 2024. Stoga, naše smernice za ključne indikatore poslovanja ostaju nepromenjene. Ova očekivanja su zasnovana na pretpostavci da se geopolitički i makroekonomski uslovi neće pogoršati. U segmentu razvoja automobila procenjujemo blagi rast prodaje iz godine u godinu, sa udelom potpuno električnih vozila koji će se značajno povećati. Očekujemo da indeks EBIT bude na nivou između 8% i 10%, prinos na uloženi kapital (RoCE) od 15% do 20%“, rekao je Mertl.

Oliver Cipse, kao predsednik Upravnog odbora entiteta BMW AG je primetio da „ grupa raste uprkos mnogim izazovima sa kojima se suočavamo. Čak i u promenljivim vremenima, mi isporučujemo pozitivne finansijske rezultate na konstantno visokom nivou. Kurs koji smo zacrtali danas će nam omogućiti da gradimo ovaj uspeh u budućnosti. Mi smo u jakoj poziciji na globalnom nivou i održavamo lidersko mesto u globalnom premijum segmentu. Prepoznajemo da postoji mnogo novih igrača koji žele da se etabliraju u ovom veoma atraktivnom segmentu i naravno da to shvatamo veoma ozbiljno. Možete biti sigurni da svaki igrač u ovoj industriji, bilo da je ambiciozni novajlija ili etablirani proizvođač, takođe drži na oku grupu BMW.“

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments