1. Home
  2. Video
  3. Šta se dešava kada se pritisnu papučice gasa i kočnice u isto vreme? (VIDEO)
Šta se dešava kada se pritisnu papučice gasa i kočnice u isto vreme? (VIDEO)
4

Šta se dešava kada se pritisnu papučice gasa i kočnice u isto vreme? (VIDEO)

3.04K
4
Podelite sa prijateljima:

Vrelo, da ne može biti vrelije.

Prilično poučan video za sve one koji vole da se prave važni sa svojim limenim ljubimcem sa zadnjim pogonom i više stotina konjskih snaga. Ne radi se samo o „spaljivanju“ guma, jer dim ne dolazi u potpunosti od njih. Garage 54 je putem video klipa prilično otrežnjujuće demonstrirao šta se dešava zadnjim kočnicama kada u isto vreme pritisnete papučice gasa i kočnice u cilju izazivanja dimnog oblaka.

Doduše, većina ovakvih događaja u stvarnosti ne traje dugo kao što je slučaj sa demonstracijom u video klipu. Akcija počinje na 3:45 i traje do 6:30, kada kreator videa otkriva da čeljusti gore. Takođe, moguće je da je video malo „seckan“, tako da je vreme „spaljivanja“ kočnica duže. Ipak, fascinantno je do koje mere kočnice mogu da se usijaju nakon par minuta „maltretiranja“.

Zapravo, na kraju videa saznajemo da je cilj bio da diskovi popucaju od visoke temperature. To se nije desilo, uprkos činjenici da su bili potpuno usijani. Naravno, vrelina je uništila sve zaptivke u čeljustima i čak prouzrokovala deformaciju klipova. Nije poznato koja temperatura je dostignuta, ali s obzirom na stepen oštećenja, verovatno se radi o više od 500 stepeni Celzijusa.

U svakom slučaju, dotični Mercedes je bio i pre ovoga spreman za nove kočnice.

Na kraju, „burnout“ od 30 sekundi verovatno neće za posledicu imati ovakvo zapaljenje, ali sigurno je da automobil neće posebno „uživati“ u takvoj akciji.

Izvor: Garage 54 via YouTube

 

(3040)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

U realnosti bi dotle automobil bio na felnama jer od guma ne bi mnogo toga ostalo, tako da baš i nije tačan prikaz burnouta.

Peki

Nevezano sa tim da li se radi o zadnjem ili prednjem pogonu, kocenje sa pritisnutim gasom nije rezervisano samo za zajebanciju. Sada manje, sve dok regulatori brzine nisu postali pouzdaniji, desavo se da blokiraju brzinu, zbog cega se moralo kociti iako je motor ubrzavao. Tek da se zna, kocnice na savremenim automobilima dovoljno su snazne da se i u ovakvim okolnostima vozilo zaustavi, ali ih ne treba dozirati, vec iskoristiti za jedno snazno kocenje i zaustaviti se, pre nego li se kao na filmu zapale. Na zapadu je bilo brojnih sudskih procesa zbog saobracajki koje su pruzrokovali defektni regulatori brzine,… Pročitaj više »

moron

Moje neko iskustvo kaže da (kod novijih vozila) ne možete istovremeno „na duže vreme“ držati pritisnut gas i kočnicu, jer će vam već posle 2-3 sekunda istovremenog kočenja i pritsnutog gasa kompjuter sam „isključiti gas“ …

Iznogud Časni

isto sto i mozgu kad slusa muziku.