1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota s Exxonom radi na razvoju goriva sa skromnim ugljeničnim sadržajem
Toyota s Exxonom radi na razvoju goriva sa skromnim ugljeničnim sadržajem
1

Toyota s Exxonom radi na razvoju goriva sa skromnim ugljeničnim sadržajem

1.24K
1
Podelite sa prijateljima:

Najveći svetski proizvođač automobila, japanska kompanija Toyota u saradnji s još jednim industrijskim divom, firmom Exxon, radi na pripremi formule za gorivo s neznatnim sadržajem ugljenika, a koje bi moglo da se koristi za sagorevanje u postojećim motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Ako se trud naučnika bude isplatio, to bi moglo dovesti do smanjenja štetnih emisija u odnosu na one uzrokovane sagorevanjem aktuelnih derivata nafte (benzina) za čitavih 75%.

Toyota i Exxon Mobil su usredsređeni na usavršavanje benzina koji bi mogao biti odgovarajuća alternativa ekološki svesnim kupcima, a u odnosu na električna vozila.

U benzin je kroz proces rafinacije dodata mešavina biomase i etanola, što je učinjeno s ciljed da se snize proizvodne emisije, na koji način bi se dao dodatni smisao i sniženju emisija koje nastaju izlaskom iz sistema za odvod izduvnih gasova automobila. Potpredsednik kompanije Exxon Mobile zadužen za strategiju i planiranje, Endrju Maden je kazao da će ova goriva jednog dana možda doneti i do 75% manje štetnih isparenja u poređenju s običnim, aktuelnim benzinom.

Novo gorivo je trenutno u fazi testiranja, ali se pokazalo kao podesno za upotrebu u Toyotinim četvorotočkašima. Ako se do kraja pokaže adekvatnim, moglo bi se ispostaviti kao dobra alternativa baterijskim automobilima u budućnosti, omogućavajući vozačima da zadrže svoja vozila, ili da se pak preorijentišu na hibride, a zašto da ne, i na ostala modernija vozila s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Nakon što alternativna goriva postanu dostupna običnom čoveku već sada se nazire prepreka u vidu ubeđivanja nacionalnih vlada kako bi se upotrebi istih pružila podrška. “Tržištu bi trebalo dozvoliti da bude inovativno, što bi se učinilo podrškom upotrebe tečnih goriva, kao najjeftinijem načinu dekarbonizacije funkcije prevoza,” reče Maden.

U SAD i mnogim drugim zemljama, Novi kupci električnih vozila u mnogim državama sveta u ovom trenutku dobijaju poreske podsticaje kako bi se lakše opredelili za nabavku EV. Exxon i Toyota tvrde da bi bolja politika bila da se vlade fokusiraju na emisije tokom celog životnog ciklusa vozila, a ne kao sada, gde se posredno stimuliše i proizvodnja struje iz uglja, na primer.

Exxon i Toyota poseduju dugu istoriju saradnje na temu ravzoja tehnologija usmerenih ka redukciji štetnih emisija u transportu. Exxon je pre nego što je odustao od te ideje, ranije reklamirao alge kao održivu alternativu dizel gorivu. U međuvremenu, Toyota je uložila velika sredstva u hibridnu tehnologiju i vodonično gorivo kao deo višeslojnog pristupa smanjenju emisija. Obe kompanije veruju da, iako potražnja za novim električnim vozilima i dalje raste, moraju se uložiti napori da se smanje emisije ugljenika u postojećim flotama kako bi se ispunili klimatski ciljevi.

“Bez obzira na to kojim tempom se elektrifikacija bude širila planetom, opet ćemo imati, ako ne milijarde, a ono stotine miliona konvencionalnih automobila na drumovima sveta. To će potrajati godinama…” kaže Tom Strajker, potpredsednik Toyote s ingerencijama u oblasti održivosti i ostalih srodnih ciklusa. Goriva sa sniženim učešćem ugljenika su „veoma bitna u kontekstu ostvarenja emisionih ciljeva.”

AutoRepublika

(1244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Triput URA za Japance.DW je prikazao emisiju gde kazu da u Nemackoj ima preko jedanaest miliona lozista na cvrsto gorivo .Zakljucuju da to mnogo vise zagadjuje od saobracaja.A sta tek reci za siromasnije zemlje gde je mnogo veci procenat ovakvog tipa grejanja?