1. Home
  2. Vesti
  3. Ford traži od EU da zabrani prodaju dizelaša i benzinaca
Ford traži od EU da zabrani prodaju dizelaša i benzinaca
6

Ford traži od EU da zabrani prodaju dizelaša i benzinaca

1.60K
6
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač predložio je čelnicima EU da se uvede potpuna zabrana prodaje SUS motora na tlu Unije posle 2035. godine. 

Evropska komisija je nedavno iznela sličan predlog, ali to nije naišlo na širi konsenzus među zemljama članicama. Sada se Ford javlja sa istim predlogom koji se bazira na ukidanju prodaje benzinaca i dizelaša i potpuni prelazak evropskog tržišta na električne automobile.

„Plavi oval“ je ozbiljno zagazio u elektrifikaciju, najavljuju veliki broj novih EV modela, a njegov pogon u Kelnu dobio je ogromnu investiciju u iznosu većem od dve milijarde evra kako bi se fabrika transformisala i pripremila za proizvodnju električnih četvorotočkaša. Prema trenutnim planovima Forda, iz Kelna će u narednih šest godina doći čak 1,2 miliona električnih automobila!

Ford navodi da je njegov predlog podržalo više od dvadeset kompanija u Evropi. „Prelazak na električna vozila je neminovan za celu automobilsku industriju, a Evrope može biti predvodnica“, stoji u kratkom pojašnjenju američkog proizvođača.

Daleko od toga je da Ford prvi koji najavljuje da će se odreći SUS motora na Starom kontinentu. Stellantis namerava da svi njegovi brendovi već 2028. godine na našem tlu nude samo EV četvorotočkaše, Renault želi da 2030. godine u gami ima samo električne automobile, dok je Hyundai objavio da će evropski kupci od 2035. godine moći da se počaste samo njegovim BEV modelima.

AutoRepublika 

(1600)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Kako je dobro da se kurčiš u tuđoj kući, i još otvoreno kažeš: – sve ću vas jebati, jer sam tako u mogućnosti.

moron

„Prelazak na električna vozila je neminovan za celu automobilsku industriju, a Evrope može biti predvodnica“, stoji u kratkom pojašnjenju američkog proizvođača.

Ne razumem, zašto kod nas u Evropi da se najpre to desi? Zašto ne najpre u USA, „kod Forda“ ?

Renault Terminator

Зашто?Зашто Амери да ратују са Русима на свом тлу када могу на Европском,још им се Европа из петних жила нуди да прво она зарати са Русима,да она прва попије Руске атомске бомбе на својим градовима и грађанима.Европа…као да мрзи саму себе,она буквално моли Русе да од ње направи тепсију.

TheStig

Da li vi išta citate?Pa tzv „Zelena agenda“ i LGBT i ostale gluposti koje nam se podvaljuju su recept ni za sta drugo nego za sistematsko unistavanje evropske civilizacije i kulture. Evropa je u milosti i nemilosti Amerike. Kako su uveli embargo na rusku naftu i energente u Evropi a Amerika zapravo najvise kupuje ruske nafte to znaci da oni mogu da se vozikaju koliko hoce sa v8 pickupima a sve ostalo testiraj i uvodi u Evropi. Kad slome Rusiju ostaje Kina i zdravo raja. Okultna oligarhija pokusava da porobi svijet. O tome se ovdje radi. El automobili su samo… Pročitaj više »

BB

Ja mislim da je Mask umro od smijeha…
Do te godine 50% tržišta u Evropi će držati 2 brenda… Lada i Moskvič 😂🤣😂🤣

YugoFlorida

Kakvi retardi. Očigledno su i njihove kompanije počele da preuzimaju kaubojski način njihove politike.