1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. NCAP: Nula zvezdica za Suzukijev Swift i Duster iz Renault grupe
NCAP: Nula zvezdica za Suzukijev Swift i Duster iz Renault grupe
13

NCAP: Nula zvezdica za Suzukijev Swift i Duster iz Renault grupe

6.01K
13
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najpopularnijih modela japanskog Suzukija, maleni hečbek Swift, kao i nedavno, od strane francuskog giganta Renault grupe lansirani Duster, su testirani od strane ispostave čuvene organizacije NCAP za teritoriju Južne Amerike, i tom pritom su se pokazali očajno.

Oba modela, kako Swift tako i Duster su stavljeni na bezbednosna iskušenja propisana novim programom za procenu, koji je osmišljen za testiranja u regiji Latinske Amerike i Kariba. Razočaravajućih nula zvezdica je bilo njihovo postignuće.

Ovde testirani Suzuki je sklopljen u Indiji, mada znamo da se Swift takođe montira i u matičnom Japnu, opremljen je s dva vazdušna jastuka u standardnom izdanju. Kao takav, Swift je postigao očajne rezultate u skoro svim segmentima ocenjivanja. Za zaštitu odraslih putnika je zaradio samo 15,53%, dok je celih 0% dobio u kategoriji zaštite dece. Bolje je prošao u sekciji zaštite pešaka sa 66,07%, dok je u delu koji se bavi procenom bezbednosnih pomagala dobio 6,98%.

Važno je napomenuti da se rezultati do kojih je došla organizacija Latin NCAP za konfiguraciju heča s oznakama Swifta, jednako odnose i na trozapreminsko izvođenje istog modela.

Iz južnoameričkog odeljka globalne agencije NCAP su objavili da je razočaravajući rezultat Swifta nastao ponajpre zbog „loše zaštite prilikom udaraca s boka, kada su se otvorila i vrata vozila, kao i zbog nezavidnog ponašanja prilikom udara sa zadnje strane“. Iz agencije navode da Swift u serijskoj opremi nema bočne vazdušne jastuke, standardni sistem za kontrolu stabilnosti…

Što se tiče Dustera, koji se na tamošnjem tržištu nudi sa amblemom Renaulta, treba reći da je testni primerak posedovao dva vazušna jastuka i sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti vozila, već u serijskoj opremi. Zato je valjda i postigao bolje rezultate. Tako je zabeležio 29,47% za zaštitu odraslih i 22,93% kod zaštite dece. Pešaci su zaštićeni kod udara Dustera na nivou od 50,79%, dok za elektronska pomagala vozaču, Duster inkasira 34.88%.

Alehandro Furas, kao generalni sekretar organizacije Latin NCAP je povodom objave ovih rezultata dao sledeću izjavu: „Razočaravajuće je i istovremeno je uznemirujuće videti kako loše performanse iz oblasti bezbednosti nude Suzuki i Renault svojim kupcima iz Južne Amerike. Naša organizacija poziva i ohrabruje i jednu i drugu firmu da drastično unpaprede standardna izdanja svojih takmaca na tržištu. Ono što su vakcine kod situacija s epidemijom, to su bezbednosni sistemi u saobraćaju, u smislu prevencije povređivanja i smrtnih ishoda. Potrošači imaju jednaka prava bez obzira u kom delu sveta žive.“

Uzgred budi rečeno, Global NCAP je prilikom testiranja Swifta koje je sprovedeno 2018. godine, tom modelu dodelio dve zvezdice. Za razliku od modela koji se prodaje u Indiji i Latinskoj Americi, evropska verzija japanskog heča poseduje šest vazdušnih jastuka i sistem elektronske kontrole stabilnosti.

Pogledajte video klipove, najpre za Swift, a potom i za Duster.

AutoRepublika

(6012)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

😂😂😂😂😂 krive su gume 🤣🤣🤣

TheStig

Nije ovo ništa čudno. Život je danas jeftin. Sem što nas truju kao pacove preko hrane, vode i vazduha odlucili su da malo prorijede prirodni priraštaj u trećim zemljama. Međutim i na razvijenijim kontinentima ovo nije rijedak slučaj. VW vozila koja se sklapaju u Meksiku imaju očajan kvalitet u poređenju sa istim modelima za evropu.

Balkanboj

U međuvremenu stara vest, Passat za kinesko tržište sa nula bodova.
Jest da su ga omlatili u čeličnu prepreku koja se ne deformișe i tzv „small overlap“ ali eto, kažu da ne valja.

https://www.google.com/amp/s/www.motor1.com/news/525471/vw-passat-crash-test-video/amp/

moron

Auh …
A Sandero prošlog meseca najprodavaniji u Evropi …

BB

Pa kakva je statistika te Dacija u odnosu na ostala vozila koje kuju u svih četiri pet zvjezdica? To je najrelevantniji podatak, provjeren u praksi, a ima Dačia k’o pljeve… Samo ja ne znam ko to prati, a ti si vješt u takvim stvarima… Recimo broj smrti, teških inlakih povreda na 1000 prodatih vozila…

Iznogud

Ideš trivijalizirati 0 zvijezda?! Stvarno si me iznenadio…..neugodno.

BB

Samo tražim potvrdu u praksi, kad je već dostupno… A tii ne vidiš da se razne agencije brinu o dobrobiti čovjeka skoro isključivo u svrhu zdravlja njihovog računa?

Onaj što ga zgazilo vreme

Pisao sam nekada pre par godina, da sve ovo više nema veze sa realnošću i istinom. Sve je ovo samo za račun i džep svetskih oligarhija. Globalizam će nam doći glave. Ništa više nema smisla i istine. Danas se stvaraju velike teorije bez istine u osnovi. Bukvalno je sve ovako. Čovek polako uništava svoj rezultat rada i civilizacije. Ova Dacija i njena „nula“ je rezultat opšte bolsti globalizma. Nije ona ništa realno gora čak i od amerikanizovanog CRV-a, koji moj nekadašnji „drug“ poseduje. To što CRV ima ZAJEB, neće mu mnogo pomoći, kad ode u kanal i na krov, i… Pročitaj više »

TheStig

Kapitalizam će nam doći glave. Karl Marks je u svojoj pripremi za „Das Capital“ pročitao 1000 knjiga. Jedan od najvećih svjetskih umova ikad. Umjesto da nam takve knjige budu prve u redu posle Biblije, Kur’ana i ostalih vjerskih knjiga nama šaka svjetskog jada kroji sudbine. Tužno da tužnije ne može.

moron

Što bi rekli naši stari – „Nomen est omen“. Ne nosi taj bez razloga to ime … 😊😊😊 A to što on voli panoramu, šta ćeš, svako neki porok ima 😊😊😊 Koliko je, pak, pominjani CRV solidne izvedbe, najbolje se vidi po tome da je teži 111 kg od 500L, koji je od njega kraći 43 cm … Mada, verovatno bi im masa i bila ista, da CRV nema taj prokleti zAjEB 😊😊😊

Onaj što ga zgazilo vreme

Poenta je da je školjka ove Dacije Daster klasična. To je nekad bio osnov NCAP testa. E sad su tu ubacili i razne gedžete koji ulaze u ocenu. Ti gedžeti pomeraju granicu istine. Poenta je što je po pojedinim zemljama različita regulativa šta automobil mora da poseduje od opreme. I to je osnov priče a ne „lopovlik“ proizvođača. To neće niko da navede u člancima. Znači, ovalad auto sa testa ne bi mogao biti homologovan u Evropi. Sad ja pitam, zato se pravo tolika fama oko svega. Realno, latino Američko tržište je zaostaje za Evropskim nekih 10-tak (pa i više)… Pročitaj više »

moron

Tačno sam znao da će nas ova priča pre ili kasnije dovesti do teme najopasnije vrste prevoza 😀

Onaj što ga zgazilo vreme

Uprošćeni, tri osnovna faktora bezbednosti saobraćaja su:
1.Vozač
2. Vozilo
3.Okolina.

Sve se opisuje faktorom rizika (koji je brojčana ponderisana verednost a ne „umetnički dojam“).
Ako gledaš ova gore tri faktora, pod „Vozač“ se realno može podvesti najveći deo rizika. Opet, postoje razne službe, struke, i „nauke“ kojima je cilj da se taj rizik (koji posle saobraćajne nezgode zovemo „štetna posledica) prevedemo na ova ostala dva, to jeste da bude „krivo“ vozlio ili okolina. A znaš koje to sve struke mogu biti 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme