1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda proširila ponudu Civica heč izdanjem
Honda proširila ponudu Civica heč izdanjem
6

Honda proširila ponudu Civica heč izdanjem

622
6
Podelite sa prijateljima:

Honda Civic je jedan od najpoznatijih modela u automobilskoj industriji. Upravo je ovaj kompaktni model preporodio Hondu, i omogućio joj da se uspešno takmiči i među putničkim vozilima, nakon dugog niza godina fokusiranja samo na motocikle. Prethodna generacija se proizvodila pet godina i privukla dosta kupaca širom sveta. Štaviše, među putničkim automobilima samo je Toyota Corolla bila uspešnija.

Nova jedanaesta generacija je ugledala svetlost dana početkom godine u limuzinskom izdanju i dobila dosta dobre ocene. Većina medija se složila da nije revolucionaran novitet, ali opet da je dovoljno unapređen, da bi nastavio da bude najbolja kupovina među konkurencijom.


Japanski gigant je prošle godine poslao kupe konfiguraciju u penziju, pa će pored limuzine ponudu kompletirati sportski heč. On je upravo debitovao za američko tržište, a model za ostatak sveta ćemo videti nešto kasnije.

S izuzetkom nešto drugačijih branika, izvedenih aa taj način da bi se zadovoljili bezbednosni standardi, i možda po nekog izmenjenog agregata, ne bi trebalo da se razlikuje u odnosu na globalnu verziju, u nekoj većoj meri.


U svakom slučaju, kada je limuzina debitovala mnogi su tvrdili da previše liči na stariju generaciju Audija A4, a čini nam se da je i onaj ko je stilizovao heč, potražio inspiraciju u Nemačkoj. Sigurno će mnogo reći da zadnji deo neviđeno mnogo podseća na Audi TT, posebno po pitanju petih vrata i svetlosne grupe.

Heč će se razlikovati od limuzine i po nešto izmenjenoj rešetki hladnjaka, ali nema sumnje da je zadnji deo taj koji čini najveću razliku. Štaviše, dok smo u prošlosti navikli da vidimo linije sa limuzine i na heču, to ovaj put nije slučaj, pa možemo zaključiti da ova verzija definitivno ima svoj identitet.

Iako dele platformu i međuosovinsko rastojanje, heč je za 12,4 cm kraći od starijeg brata. Honda nam kaže da su peta vrata na ovom izdanju za 4,06 cm šira nego što je slučaj bio kod prethodnika, ali istovremeno prostor u prtljažniku je nešto manji. Na novitetu iznosi 694 litre dok je na modelu koji zamenjuje bio za 34 litre prostraniji.

Ono šta će verovatno oduševiti sve one kojima „benzin teče kroz vene“ je podatak da je heč dostupan i sa manuelnim menjačem. Takav podatak možda i nije neko veliko iznenađenje u ostatku sveta, ali „preko bare“ je ostalo tek nekoliko modela sa dostupnom ovom opcijom, i uglavnom ih je veoma teško naći u izložbeno-prodajnim salonima zbog niske potražnje.

Limuzina je odavno prešla samo na CVT menjač dok je heč nastaviti da pruža i šestostepenu manuelnu menjačku kutiju. Još jedna velika novina je sam izbor mehanike. Tokom prethodnih godina za heč je bio rezervisan samo 1,5-litarski turbobenzinac koji razvija 182 konjske snage i maksimalnih 240 Nm obrtnog momenta.

Ovaj motor je dobio dosta pohvala i Honda će nastaviti da ga nudi na paketima oreme EX-L i Sport Touring. Ali sa ovom jedanaestom generacijom Honda će ponuditi i bazne pakete LX i Sport sa 2,0-litarskim atmosferskim benzincem koji oslabađa 158 „grla“, a u ovom slučaju jedini menjač u izboru je CVT.

To znači da ukoliko želite manuelni menjač, moraćete da se opredelite na turbobenzinac sa skupljim paketom opreme i neće nas iznenaditi ukoliko po pitanju cene uđe u rang Accorda. Ovo je zapravo tek početak ponude Civica, pošto će u skorijoj budućnosti debitovati i hot heč pod značkom Si, a kasnije i performantni Type R.

Spomenućemo i par reči na račun enterijera. On je u velikoj meri veoma sličan viđenom u limuzini, i donosi 7,0-inčni monitor na tri bazna modela, odnosno 9,0-inčni na modifikaciji Sport Touring.

Po prvi put je povezivanje mobilnog telefona preko funkcija konektivnosti Apple CarPlay i Android Auto deo standardne opreme, kao što je to i audio sistem sa dvanaest zvučnika Bose, a ostatak ponude je uglavnom usklađen s očekivanjem za neki model iz 2022. godine. Honda nas ubeđuje da je, i pored kraćih dimenzija, prostor za noge i glavu u drugom redu sedišta veći nego u prošlosti.

Japanski proizvođač vozila još uvek nije objavio cene, a očekuje se da će one startovati od oko 25 hiljada američkih dolara. Proizvodnja će se odvijati u američkoj američkoj saveznoj državi Indijani, dok će u izložbeno-prodajne salone stići tokom narednih meseci.

Možemo zaključiti da je Honda još jednom odigrala na sigurnu kartu i unapredila sitnice bez da ošteti sve ono šta je učinilo Civic posebnim hečom. A to je čini nam se dobitna kombinacija…

AutoRepublika

(622)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni je lep.

don

Neki dan gledam autoservis i pita Majdu lik da kad će test „civica“, a ona veli da neće nikad jer Honda ne trpi kritiku! A oni tako ne rade …
Tim je sve rečeno.

Terabajt

Honda ili uvoznik za to trziste?

don

ona rece honda, no pretpostavljam da je rijec o uvozniku, al de ga znaj..imas na youtubeu to…samo ne znam koji je test bio u pitanju…mozda opel zafira, alfa djulijeta, djulia…jedna od ta tri..

Kitittelj

Stvarno dosta lici na TT-a otpozadi.

Slavko

Ugodan oku, nista ne bode oci, licno mi je skladniji od limuzine.