1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Budućnost digitalne instrumentacije Volkswagena je zaista sjajna!
Budućnost digitalne instrumentacije Volkswagena je zaista sjajna!
5

Budućnost digitalne instrumentacije Volkswagena je zaista sjajna!

636
5
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen priprema nov dizajn digitalne instrumentacije, a o čemu se radi govorio je Klaus Bišof, šef dizajna VW grupe.

„Kao što možete imati predstavu, automobili su veoma komplikovani“, objasnio je Bišof. „Nekada je promena malog detalja, poput oblika maske hladnjaka, zahtevala više meseci rada a sada to može da se uradi za nekoliko minuta ili sekundi.“ Bišof je putem video konferencije demonstrirao na koji način dizajneri mogu od grubog 2D skeča dobiti 3D model za nekoliko minuta, što je proces koji je nekada iziskivao mesece rada na modelu od gline.

Bišof je ilustrovao na koji način je proces digitalnog dizajna pomogao da se kreira novi Digital Cockpit Golfa. „S našim aktivnim info displejem, mi možemo primeniti različita dizajnerska rešenja“, rekao je on. „San da imamo centralni obrtomer je sada ostvaren u GTI-u.“ Za samo nekoliko minuta, dizajneri su bili u mogućnosti da se poigraju s dizajnom klastera instrumentacije, demonstriravši nekoliko potpuno animiranih displeja.

Ako VW-ovi dizajneri mogu da formiraju stajling i animaciju novih digitalnih pokazivača za samo nekoliko minuta, da li će onda oni moći kupcima da ponude nov dizajn koji će moći da se preuzme „onlajn“, baš kao što možemo da preuzmemo različite teme za pametne mobilne telefone? Bišof je na to rekao da „što digitalniji automobili postaju, to ćemo frekventnije biti u mogućnosti da promenimo dizajn tokom životnog veka automobila. Naravno, to je nešto što smo planirali.“

Digitalni kokpit novog Golfa se razlikuje od modela do modela, tako da nije isti za osnovnu verziju, GTI, GTE i GTD. GTI, primera radi, koristi sportsku crno-crvenu temu, dok GTE i GTD modeli koriste plavu odnosno narandžastu. Kada niste nadahnuti za vožnju, instrumentacija može biti zamenjena velikom navigacionom mapom.

S toliko mnogo fleksibilnosti u dizajnu, nećemo biti iznenađeni ako narednoj generaciji GTI-a bude podarena postavka višestrukih pokazivača. S obzirom na to da je novi Golf potpuno digitalno povezan automobil, koji se ažurira putem interneta, on bi mogao da posluži kao primer kako se nova dizajnerska rešenja mogu preuzeti pre neke vikend vožnje. Bilo bi lepo da VW u to uključi i neki retro stajling, jer mogućnosti su – bezgranične.

AutoRepublika

(636)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

Dok ga svabo ne napravi nema auta. golf, pasat das is auto

BojanNeki

Ako to izbace na tržište sledeće godine kasniće tačno 9 godina za Teslom.

moron

Ako je ovo suština napretka u auto industriji, onda bravo za napredak.

xtrimi

Ja ovo ne razumem.
Grafika koja pokazuje nešto na ekranu tableta je posle 12 godina došla i u auto industriju.

Oni stvarno su inertni ko zemlja. Umesto da već imaš mogućnost da putem neke unuverzalne veze menjaš ekran u servisu ili kod kuće za noviji a grafiku da skineš sa neta …..

Mislim završili su sa razvojem mehanike negde 2005 recimo i od tada ništa novo nije ušlo , a sada sa kincima razvijju ekran i opa bato progres..

Ja ovo ne razumem, ali mora da sam mator mnogo.

igi

Parakods leži u tome što za sada pare za nove automobile imaju „matorci“ (bez uvrede, i sam spadam među njima) a kojima se ne sviđaju ovi tableti. A generaciju kojima su namenji (milenijalci) sve manje interesuje kupovina automobila.
Prošle godine je otac mog prijatelja (čovek od preko 60 godina) kupio novi Mercedes E klase, insistirao je na analognoj tabli, čekao je par meseci i dočekao, nije mogao da svari one tablete, iako koristi smartfon.