1. Home
  2. Vesti
  3. Sud: Hotel je odgovoran za vozilo koje mu se poveri na parking
Sud: Hotel je odgovoran za vozilo koje mu se poveri na parking

Sud: Hotel je odgovoran za vozilo koje mu se poveri na parking

1.83K
3
Podelite sa prijateljima:

Indijski Sud pravde u Šantanagudaru, pa zatim i Vrhovni sud je presudio u skladu s viđenjem Nacionalnog saveza za zaštitu potrošača u slučaju protiv hotela Tadž Mahal, čijoj upravi je naređeno da izvrši isplatu prema vlasniku automobila Maruti Zen, koji je kao gost, odnosno klijent platio hotelijerskom entitetu za parkiranje vozila na predviđenoj površini u vlasništvu pravnog lica i predao ključeve od vozila koje je zatim s tog mesta ukradeno još 1998. godine.

Sud je procenio da je hotelska uprava odgovorna za dalju sudbinu vozila pre povraćaju istog na ruke kupca u onakvom stanju u kakvom je zaprimljeno, nakon što preuzme ključeve od vozila i započne, ili pak ne započne s naplatom usluge parkiranja.

Naime, procena sudske vlasti je takva da eventualnu naplatu, odnosno odsustvo iste, ne tretira kao bitan momenat. Ovaj stav je obrazložen time da je usluga obezbeđenja parkinga uključena u cenu najma sobe, konzumacije hrane i ostalih hotelskih sadržaja.

Rukovodstvo hotela Tadž Mahal se tokom procesa pozivalo i na okolnost da na parking karti stoji jasna naznaka, odnosno ograda pružaoca usluge u kojoj se navodi da hotelska uprava ne odgovara u slučaju eventualne krađe vozila. Međutim, sudsko veće je stvari videlo na malo drugačiji način.

“U situacijama u kojima radnici hotela iskazuju aktivan nemar i propuštaju da proprate očigledno, odnosno da obezbede nadzor nad parkiranim vozilima na ograđenoj površini, ne mogu se pozivati na poruke ispisane na parking kartama, već moraju sačuvati poverena im vozila,” stoji u presudi.

“Bilo kako bilo, to nikako ne znači da je hotel odgovoran u apsolutno svakoj situaciji, niti sprečava hotelsku upravu da pravnu ogradu od krađe unese kao član ugovora o pružanju hotelskih usluga. Moguće su situacije u kojima se krađa eventualno može dogoditi kao rezultat propusta trećih lica, ili čak nemara samog gosta. Tu bi se mogle uključiti i situacije u kojima bi vozilo moglo biti zaplenjeno od strane organa vlasti, zatim one koje podrazumevaju oštećenja usled loših vremenskih prilika i slično,” zapisano je u presudi.

AutoRepublika

(1827)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Od sada, parkiram (bicikl) samo u hotelu Tadž Mahal …

moron

Da, bojim se da mi se pod tim uslovima ne bi isplatilo, jer vozim suviše jeftin bicikl 🙂