1. Home
  2. Vesti
  3. Električni prototip model Ford F-150 povukao 467 tona (VIDEO)
Električni prototip model Ford F-150 povukao 467 tona (VIDEO)
1

Električni prototip model Ford F-150 povukao 467 tona (VIDEO)

602
1
Podelite sa prijateljima:

Voleli ih ili ne, električni proizvodi na četiri točka definitivno dobijaju na popularnosti i samo je pitanje dana kada će u potpunosti zameniti tradicionalne benzince i dizele. Čak i u kategorijama gde je nekada delovalo nezamislivo da takvi proizvodi imaju šansu, proizvođačima je jasno da se vremena menjaju i da moraju da ponude ono šta se traži.

Najbolji primer navoda iz prethodne rečenice je Ford F-150. Kao deo Fordove legendarne F serije kamioneta (u koju spadaju modeli od F-150 pa sve do F-850), F-150 je definitivni kralj prodaje sa približno 38 miliona isporučenih primeraka od 1948. godine. On je takođe najprodavanije vozilo u Americi u poslednjih 38 godina, a šanse su male da će ga neko skinuti sa trona i ove godine.

F-150 u svojoj ponudi ima četiri benzinca (zapremine od 2,7 do 5,0 litara) kao i jedan dizel, ali je ranije najavljeno da u budućnosti možemo da očekujemo i električnu verziju. Američki proizvođač vozila je nedavno potpisao ugovor o saradnji sa kompanijom Rivian koja će mu pomoći da razvije neke električne proizvode.

Iako Rivian možda nije veliko ime u automobilskoj industriji, proizvođač je prethodnih godina privukao veliku pažnju sa prototip modelom pod oznakom R1T. Upravo je R1T naterao čelnike kompanije Ford na saradnju, a kako razvoj situacije teče, najbolje nam je pokazao jedan od prvih javnih zvaničnih testova.

Za bazu je uzet F-150 sa dizajnerskim stilom sadašnje generacije iako je sasvim jasno da će serijski model biti zasnovan na nasledniku. Na prvi pogled ovaj pikap izgleda kao i svaki drugi na ulicama, ali se ispod haube krije nepoznati električni agregat. F-150 je zatim bio u stanju da povuče deset vagona na dva sprata na kojima se nalazilo čak 42 F-150 pikapa (po jedan za svaku godinu od kada je F-Series najprodavaniji pikap u Americi).

Nagađa se da je ukupna težina iznosila oko 1,25 miliona funti ili čak 467 tone. Naravno, serijski model će biti limitiranih mogućnosti, odnosno ograničen na daleko manju vučnu moć kako bi se sačuvala pouzdanost mehanike i šasije.

Pošto se električni F-150 očekuje u prodaji tek od 2022. ili 2023. godine, u vreme pisanja ove priče tehničkih podataka o njemu nema. Ali ako se po jutru dan poznaje, Ford će još jednom uneti revoluciju u industriju pikap kamioneta kao što je to već uradio mnogo puta do sada.

AutoRepublika

(602)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

@renault_terminator, sta ti velis na ovo?