1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Mercedes-Benz se aktivno bavi veštačkim audio efektima novih generacija motora
Mercedes-Benz se aktivno bavi veštačkim audio efektima novih generacija motora

Mercedes-Benz se aktivno bavi veštačkim audio efektima novih generacija motora

497
0
Podelite sa prijateljima:

Iz Mercedes-Benza stižu informacije da kompanija vredno radi na razvoju veštačkih zvukova za motore i sistem izduva, s obzirom na to da postaje sve teže osmisliti i proizvesti vozilo koje će prirodno emitovati poželjan audio efekat, a sve zbog kontinuiranog pooštravanja emisione regulative. 

Pred nama je još jedna sekvenca razgovora koje su specijalizovani mediji obavili sa šefom dizajna nemačke luksuzne marke, Gordonom Vagenerom, tokom Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu. On je tom prilikom izjavio da obožava da se nađe na nemačkim autoputevima za volanom njegovog primerka AMG GT, ali je istovremeno priznao da mu nedostaje zvuk koji bi mogao da proizvodi V8 motor.

“Volim taj zvuk koji može da pruži V8 jedinica, više od bilo čega drugog, definitivno mnogo više od tupavog “bzzzzzz” koji je sve što čujete u elektromobilu” rekao je Vagener.

“Nažalost, propisi regulišu i jačinu buke koju mogu da emituju vozila, pa ona moraju da budu sve tiša i tiša i tiša. Zato, radimo na veštačkim zvukovima, a takođe se bavimo i time kako bi mogli da izgledaju tonovi koje bi elektromobili trebali da proizvode.”

Prema mišljenju Vagenera, nedostatak buke kod električnih vozila predstavlja svojevrsni izazov, pošto kreiranje istih, kako u kabini, tako i ka okruženju e-mobila, zahteva potpuno nov način razmišljanja”.

“Što se tiče unutrašnjosti, vozila postaju sve više inteligentna. Obiluju čipovima, veštačkom inteligencijom, formiraju algoritme ponašanja vozača, postaju praktično kao živa bića. Veoma je važno primetiti da se kroz zvukove ostvaruje neki vid komunikacije uz povratnu spregu, pa se naše odeljenje koje se bavi digitalizacijom (UX) posvećuje i tom pitanju, između ostalog.”

Mercedes radi na razvoju sistema koji će omogućiti da se atmosfera u bešumnim vozilima prilagodi određenom tipu vožnje.

“Imamo baš finu aplikaciju koju smo razvili. Ona simulira zvukove kiše i vetra, planinske zvukove, a vozač je može instalirati po želji. Fenomenalna je. Popraviće vam raspoloženje i moći ćete da uživate u elektromobilu. Ovakav paket nazivamo: “spoj sa prirodom,” dodao je on.

Briljantan zvuk V8 motora, zapremine 6,2 litre, iz prethodne generacije, zamenjen je i dalje dobrim tonom iz izduvnih cevi novog biturbo V8 agregata zapremine 4.0 litre, koji se koristi u AMG verzijama, ali će ipak samo vreme pokazati da li taj zvuk može da se održi i u budućnosti.

“Uz svu navalu hibrida, autonomnih i električnih vozila, ipak ne smemo da zaboravimo da bi vožnja morala da bude zabavna.”

AutoRepublika

(497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments