1. Home
  2. Sport
  3. Porsche se vraća u Formulu 1
Porsche se vraća u Formulu 1
0

Porsche se vraća u Formulu 1

213
0
Podelite sa prijateljima:

Porscheov finansijski šef je potvrdio da je proizvođač iz Cufenhauzena ozbiljno zainteresovan za povratak u Formulu 1 kao snabdevač motorima, po predloženoj regulativi za 2021.

Luc Meške, zamenik predsednika izvršnog odbora i član odbora za finansije i IT, sastao se sa Rosom Bronom i drugim važnim ljudima tokom VN Italije.

Mada nije bio direktno uključen u F1 još od katastrofalnog partnerstva sa Footwork timom 1991., Porsche je zadržao komercijalne veze sa „najbržim cirkusom na svetu“ kroz Supercup, plaćajući za mesto u programu podrške.

Mogućnost za ulazak u Formulu 1 se otvorila nakon stopiranja LMP1 programa na kraju ove sezone. Tako je odlučeno jer nije došlo do dovoljnog povraćaja iz budžeta veličine onog u F1, bez prihoda i sponzorstava u kojima uživa Mercedes.

Kompanija se već posvetila Formuli E sa fabričkim timom koji treba da stupi na scenu od sezone 2019/20. Ipak, takođe su poslati predstavnici koji su bili prisutni na seriji F1 sastanaka u vezi sa novim pravilima za 2021. Porsche je zadovoljan pravcem kojim se ide, ka premeštanju na jeftiniju i jednostavniju tehnologiju u odnosu na onu koja se trenutno koristi.

„Formula 1 bi mogla da bude pravo mesto“, izjavio je Meške.  „Kao što znate, Formula E je veoma važna za nas a F1 je uvek dobra tema za razmišljanje. Mislim da smo na dobrom putu u razgovorima u vezi sa novim motorom.“

Na pitanje oko planova za twin-turbo V6, koji nije tako komplikovan kao sadašnja pogonska jedinica, on je rekao: „Apsolutno. Treba da smanjimo troškove u F1, a to je dobar način da se dostigne taj cilj.“

Meške je takođe potvrdio da su diskusije vezane za snabdevanje motorima, tako da nema planova za formiranje fabričkog tima.

Među očiglednim potencijalnim partnerima su Williams, koji je imao tehničku saradnju sa Porscheom pre prodaje svoje Hybrid Power divizije, kao i Red Bull, koji ima široku saradnju sa VW grupom.

McLaren takođe ima bogatu istoriju sa Porscheom kroz TAG turbo saradnju između 1983. i 1987.

F1 širi ruke

Komercijalni šef Formule 1, Šon Brečiz, rekao je da bi novi vlasnici bili oduševljeni da imaju Porsche u takmičenju 2021.

„Na kraju, trudimo se da kreiramo platformu i ambijent koji će privući više proizvođača motora, brendova i timova“, rekao je Brečiz.

 

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments