1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hamilton najbrži u Mađarskoj
Hamilton najbrži u Mađarskoj
5

Hamilton najbrži u Mađarskoj

226
5
Podelite sa prijateljima:

Hungaroring još jednom pokazuje kako je prava noćna mora za preticanje. Naravno, osim ako ste Danijel Rikijardo koji nije imao nikakvih problema po tom pitanju na današnjoj trci.

Mercedes je dobro odradio start trke, Ferrari je bio blizu ali Kimi i Fetel nisu uspeli da nadoknade pozicije. Jedino je Fetel uspeo da obiđe Raikonena u krivini broj dva. Od prvih četiri vozača samo se Nemac odlučio za drugačiju strategiju, pa je trku startovao na mekim gumama, dok su ostali krenuli na ultramekim. Ovo je značilo da će Fetel morati da ostane duže na stazi kako bi pokušao da na čistu brzinu pretekne vozače Mercedesa.

Ferrari u 15. krugu uvodi Raikonena na promenu guma, Mercedes reaguje i povlači Botasa kako bi pokrili poziciju. Mercedes je ovde malo i naseo na taktiku Ferrarija, jer sklanjanjem Botasa, Fetel je dobio čist put da stigne Hamiltona. Tako je i bilo. Nemac je bio brži od Hamiltona oko pola sekunde po krugu, a Botas nije mogao da odgovori na tempo Fetela, čak i na svežim gumama.

Na polovini trke Mercedes uvlači Hamiltona na promenu guma. Fetel je sada imao oko 13 sekundi prednost u odnosu na Hamiltona, a oko 24 sekunde u odnosu na Botasa. Ovo je značilo da Fetel ima oko 3 sekunde prednosti u odnosu na Finca nakon promene guma, ali mora još 7 sekundi prednosti da napravi u odnosu na Hamiltona.

U početku je izgledalo da će biti tako. Fetel u jednom momentu podiže prednost na skoro 15 sekundi, ali onda nailazi na veliku gužvu na stazi i Hamilton počinje da ga stiže. Kada je razlika pala na ispod 10 sekundi, Ferrari poziva Fetela na promenu guma. Ferrari pravi grešku pri zameni koja je koštala Fetela oko 2 sekunde,  kasnije će se ispostaviti i pozicije protiv Botasa.

Sada je postalo jasno da od borbe za pobedu nema ništa, jer će Hamilton imati čist put zahvaljujući svom klupskom kolegi koji će zadržavati Ferrari. Fetel je pokušavao na sve načine da se probije, ali jednostavno konfiguracija staze je takva da je preticanje skoro nije izvodljivo.

Borbi Fetela i Botasa lagano se priključio Kimi Raikonen koji je jedini od vodećih dva puta menjao gume. Par krugova pre kraja Fetel napada Botasa u prvoj krivini, na izlasku Fincu malo beži zadnji kraj i Fetel kreće da se probije sa spoljne strane. Manevar ja bio uspešan, ali je Botas napravio jednu početničku grešku i udario u zadnji kraj Fetelovog bolida. Na sreću Nemac je nastavio trku, a Botas nastavlja sa ozbiljno oštećenim prednjim krilom. Raikonen koristi ovo i prolazi na treće mesto. Botas odlučuje da ne menja krilo i da nastavi trku, vrlo brzo ga sustiže Rikijardo.

Sjajni Australijanac je ovu trku krenuo sa 12. mesta, na startu pao na 16. i polako se probio na sam vrh. Sada je pred sobom imao čist put do četvrte pozicije. Rikijardo napada u krivini broj jedan, ali Botas opet pravi veliku glupost i ovoga puta udara u Red Bull. Oba vozača su nastavila trku. Direkcija trke će oba incidenta ispitati naknadno, ali verovatno kao što je već viđeno par puta u prošlosti, neće reagovati kaka su u pitanju vozači Mercedesa.

Rikijardo je zatim još jednom pokazao koliko je dobar vozač i jedan krug nakon udesa uspeva da stigne i pretekne Botasa sjajnim potezom u krivini broj jedan. Za to vreme Hamilton je lagano išao ka novoj pobedi, Fetel je nadoknađivao oko dve sekunde po krugu, ali nije postojala nikakva šansa da će doći do bilo kakvih promena. Na kraju Hamilton pobeđuje, ispred Fetela i Raikonena, Rikijardo je završio četvrti, Botas peti. Sjajni Gasli završio je na šestom mestu, Magnusen je bio sedmi, Alonso osmi ispred svog zemljaka Karlosa Sajnca. Prvih deset kompletirao je Grožan. Trke nisu završili Ferštapen, kome je otkazao motor u petom krugu. Leklerk i Vandorn.

Posle ove trke sledi pauza od četiri nedelje. Šampionat će se nastaviti na stazi Spa Frankošamp 26. avgusta. Do tada timovi imaju vremena da dodatno unaprede svoje bolide i ko zna šta nas čeka u nastavku. Mercedes je sada u dve trke uspeo da pobedi Ferrari iako je Ferrari bio bolji. Slično se desilo u Silverstonu i Austriji kada je Mercedes bio bolji, a Ferrari izašao kao pobednik. Sve u svemu čeka nas dosta neizvesno prvenstvo do kraja. Možda Hamilton trenutno ima veliku prednost, ali to još ne znači da će se Fetel i Ferrari predati.

Dušan Topić

VN Mađarske 2018. (Hungaroring)

Pozicija Vozač Vreme Poeni
1 HAM 1:37:16.427 25
2 VET +17.123s 18
3 RAI +20.101s 15
4 RIC +46.419s 12
5 BOT +50.000s 10
6 GAS +73.273s 8
7 MAG +1 krug 6
8 ALO +1 krug 4
9 SAI +1 krug 2
10 GRO +1 krug 1
11 HAR +1 krug 0
12 HUL +1 krug 0
13 OCO +1 krug 0
14 PER +1 krug 0
15 ERI +2 kruga 0
16 SIR +2 kruga 0
17 STR +2 kruga 0
NC VAN DNF 0
NC VER DNF 0
NC LEC DNF 0

 

Generalni plasman u šampionatu vozača

Pozicija Vozač Tim Poeni
1 HAM Mercedes 213
2 VET Ferrari 189
3 RAI Ferrari 146
4 BOT Mercedes 132
5 RIC Red Bull Racing TAG Heuer 118
6 VER Red Bull Racing TAG Heuer 105
7 HUL Renault 52
8 MAG Haas Ferrari 45
9 ALO McLaren Renault 44
10 PER Force India Mercedes 30
11 SAI Renault 30
12 OCO Force India Mercedes 29
13 GAS Scuderia Toro Rosso Honda 26
14 GRO Haas Ferrari 21
15 LEC Sauber Ferrari 13
16 VAN McLaren Renault 8
17 ERI Sauber Ferrari 5
18 STR Williams Mercedes 4
19 HAR Scuderia Toro Rosso Honda 2
20 SIR Williams Mercedes 0

 

Generalni poredak u šampionatu konstruktora

Pozicija Tim Poeni
1 Mercedes 345
2 Ferrari 335
3 Red Bull Racing TAG Heuer 223
4 Renault 82
5 Haas Ferrari 66
6 Force India Mercedes 59
7 McLaren Renault 52
8 Scuderia Toro Rosso Honda 28
9 Sauber Ferrari 18
10 Williams Mercedes 4

 

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Način ponašanja Garija me odbija da gledam F1. Vodeći u šampionatu je sramota za bilo koji sport pa i za F1. Mercedes je i dalje favorizovan i ako nemaju najbolju tehniku. Valjda su dobro platili – zakupili – „podmazali“ F1, tamo gde treba…..

Renault Terminator

Joooj cuti da ne cuje zlo,ovdje nema onog trola p1 da vrijedja zdrav razum a i ostale ljude koji ne misle kao on. Hamdija ko Hamdija,ljudske osobine NULA i ubedljivo najgora licnost koja se u vidu vozaca F1 ikada pojavila u ovom sportu. Vozacki kvaliteti mu nisu sporni (mada bi ga volio videti u Zauberu,Toro Rosu pa da ga vidim onda sta zna i ume).Ovu trku je odvezao cisto,iskoristio lose vremenske uslove u Subotu,uzeo pol,i trku rutinski odvezao do kraja,nema mu se tu sta zamjeriti.Ali zato Botasu itekako se ima sta zamjeriti,ono udaranja u Fetela odpozadi u njegov zadnji lijevi… Pročitaj više »

Mad Max

Dobro je da Vetel i Rikardo nisu „kažnjeni“….. I to je napredak. A dobro je da Botas nije nagrađen. Ali će biti nagrđen od gazde i Garija, što je Vetel opstao i došao do drugog mesta, ispravan i prav…..
A ono što je Gari napravio na predprošloj trci, kad je demonstrativno napustio konferenciju za štampu bez izjave i ono što je u Nemačkoj preprečio put od boksa do staze, preko livade, vređa ljudsko dostojanstvo.
Od kada je ispleo one kikice na glavi, izgleda mu krenulo bolje…….

Renault Terminator

Ove sezone se treba pomirit sa tim da su zasticeni kao polarni medjedi i do kraja sezone tih incidenata gdje Mecke ucestvuju i prave karambole i prolaze nekaznjeno bice jos.Ferari samo neka malo poradi na svojoj taktici i nece biti problema,imaju jacu formulu,samo neka budu pametni,Mercedesu nista drugo ne preostaje nego incidenti,karamboli,udaranja…Ja kao navijac Renaulta zelim Ferariju da osvoji ovaj sampionat samo iz razloga sto za Mercedes pravila ne vaze,sto su zasticeni i sto mogu da rade sta god pozele na stazi a da za to nesnose nikakve posledice.

Gordon

„Gari“ kako rasistički i bolesno!