1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Sebastijan Fetel trijumfovao u Bahreinu ispred Mercedesovog tandema
Sebastijan Fetel trijumfovao u Bahreinu ispred Mercedesovog tandema
0

Sebastijan Fetel trijumfovao u Bahreinu ispred Mercedesovog tandema

111
0
Podelite sa prijateljima:

Ko se kladio na Sebastijana Fetela, uzeo je lepe novce. Pre trke u Bahreinu, mnogo veće šanse su davane Luisu Hamiltonu i Valteriju Botasu. Ipak, četvorostruki šampion je nadmašio sve.

Vozač Ferrarija je u prvoj rundi odlazaka u boks preskočio osvajača pol pozicije i do tog trenutka vodećeg, Valterija Botasa. Fetel je na servis otišao prvi, počevši da gradi prednost nakon izlaska na stazu, da bi odmah usledio izlazak bezbednosnog automobila.

Hamilton je zajedno sa brojnim drugim vozačima krenuo u boks odmah nakon izlaska bezbednosnog vozila. Međutim, tom prilikom je zaradio kaznu od pet sekundi zbog zadržavanja Danijela Rikijarda iz Red Bulla tokom ulaska u „pit lejn“. Britanac je želeo da kupi vreme, jer je morao da čeka Valterija Botasa ispred sebe, što bi dalo prednost Rikijardu. To je nateralo Mercedes da revidira strategiju i ostavi trostrukog šampiona duže na stazi pre finalnog odlaska na zamenu guma.

Međutim, uprkos tome što je u završnoj fazi trke bio na svežijim pneumaticima, Hamilton nije imao šanse da stigne Fetela. Na taj način je vozač Ferrarija ostvario drugu pobedu u tri trke ove sezone, što mu je obezbedilo prednost od sedam poena u generalnom plasmanu.

 

Valteri Botas je prvi put u karijeri startovao sa prvog mesta. Započeo je trku perfektno suvereno zadržavši vođstvo. Hamilton se odlučio za unutrašnju stranu krivine, tako da je spoljni deo ostao na raspolaganju Fetelu koji je silovito pristizao i iskoristio situaciju da u krivini 2 izbije na drugo mesto.

Nemac nije dozvolio Botasu da napravi više od sekunde prednosti, što mu je omogućilo da odmah može da koristi DRS. Ipak, Finac stabilnim tempom nije dozvolio nikakvo iznenađenje. Hamilton se takođe držao veoma blizu, dok je iza njega u naletu bio Red Bullov tandem, Maks Ferštapen i Danijel Rikijardo. To je bila vodeća petorka u tom momentu, koja se praktično nalazila u tri sekunde.

Fetel je bio taj koji se prvi odlučio na odlazak u boks, u 10. krugu, kada se prebacio na drugi komplet supermekih guma. Mercedes je ipak nastojao da produži prvi stint za oba vozača, tako da je sledeći na servis otišao Ferštapen. Mladi Holanđanin je vozio izvanredno, bio je očigledno raspoložen za borbu, ali je morao da završi trku zbog otrazivanja zadnje kočnice. Zaista šteta, jer je imao šta da kaže i pokaže na VN Bahreina.

Izgledalo je da je izlazak bezbednosnog automobila Mercedesu došao kao „kec na deset“, nakon sudara Lensa Strola i Karlosa Sainca. Međutim, spori odlazak u boks Botasa je omogućio Fetelu da se pomeri napred, a još gore je prošao Hamilton. Britanac je potpuno usporio pri ulasku u „pit lejn“ da ne bi izgubio vreme zbog dvostrukog stajanja sa Botasom. Pored toga, i on je imao sporu zamenu guma, tako da se našao iza Rikijarda. Najavljena istraga zbog prespore vožnje je samo potencijalno mogla da pogorša stvari, što se i desilo – Hamilton je dobio pet kaznenih sekundi.

Kada je trka nastavljena u 17. krugu, Fetel je poveo, ali je uskoro bio pod pritiskom Botasa. Finac je pokušao manevar sa spoljne strane u krivini 4, ali se Nemac uspešno odbranio. Hamilton nije mnogo čekao da preuzme treće mesto od Rikijarda, koji se mučio sa temperaturom pneumatika, što ga je bacilo na šestu poziciju, omogućivši Felipeu Masi i Kimiju Raikonenu da napreduju u poretku.

Hamilton je vozio pod balastom kazne a Fetel je dodao gas da se oslobodi pretnje u vidu drugog Mercedesa, izgradivši solidnu prednost od šest sekundi kako se trka bližila svojoj polovini. Mercedes je reagovao sugerišući Hamiltonu da pojača tempo, što je rezultiralo preticanjem Botasa u krivini 1, u 27. krugu. Finac se u tim momentima borio sa pregrevanjem supermekih guma, a Hamilton je imao da nadoknadi prilično veliku prednost, mada nije morao da ide u boks, za razliku od vozača Ferrarija.

Mercedes je oslobodio Botasa muka u 31. krugu, kada su na njegov bolid instalirani meki pneumatici, na kojima je na kraju i završio trku, da bi se i Fetel žalio na opadajuće performanse supermekih guma na Ferrariju. Samo dva kruga kasnije, lider trke je pozvan u boks. Na stazu se vratio izbegavši „saobraćaj“, što mu je omogućilo da vozi punom brzinom. Hamilton je u tim momentima imao prednost od 18 sekundi u odnosu na Fetela, ali su njegove meke gume već imale prevaljenih 20 krugova. Realna procena je bila da ne može da završi trku na tim pneumaticima bez ozbiljnih posledica.

Kako su gume na Hamiltonovom bolidu degradirale, Mercedes se ipak odlučio da ga povuče sa staze u 42. krugu i montira mu novi komplet mekih pneumatika, uz odrađivanje kazne od pet sekundi. Luis se na stazu vratio 20 sekundi iza Fetela i 10 sekundi iza Botasa, usput zapitavši tim zašto nije dobio supermeke gume koje bi mu obezbedile veću brzinu u finalnoj fazi trke.

Britanac je vozio sjajno, konstantno smanjujući prednost Fetela, čak i više od sekunde po krugu. Botasu je naloženo da se ne bori sa Hamiltonom, što je Finac disciplinovano ispoštovao, propustivši timskog kolegu u krivini 12. U tom trenutku je do kraja ostalo 10 krugova, a Hamilton je ispred sebe imao čistu stazu i 12 sekundi zaostatka u odnosu na Fetela. Bilo je jasno da je Nemac vrlo teško dostižan.

Tako se i pokazalo. Hamilton je prepolovio prednost do kraja, a umalo mu se posrećilo kada se Markus Erikson zaustavio na stazi. Međutim, automobil je uklonjen pod žutim zastavama, bez izlaska bezbednosnog vozila na stazu.

Na kraju, Fetel je ciljnu liniju prešao 6,6 sekundi pre Hamiltona, što je njegova peta dosadašnja pobeda za Ferrari. Nemac je ujedno vodeći u generalnom plasmanu.

Vozači Mercedesa su zaokružili podijum, s tim što je Botas na kraju bio čak 20 sekundi iza Hamiltona.

Kimi Raikonen je takođe imao tešku trku. Uspeo je na kraju da dođe do solidnog četvrtog mesta, 22 sekunde iza Fetela, dok je Danijel Rikijardo bio peti za Red Bull. Felipe Masa (Williams) je bio šesti, ispred Serhia Pereza (Force India) i Romana Grožana (Haas). Osvajače bodova su zaokružili Niko Hulkenberg (Renault) i Esteban Okon (Force India).

Paskal Verlajn se vratio u Sauber nakon dve trke odsustva, jedva sačuvavši 11. mesto u poslednjem krugu od Kvyata (Toro Rosso). Džolion Palmer (Renault) je bio 13., dok je frustrirani Fernando Alonso odustao na kraju, mada je ostao u plasmanu kao 14. Španac se požalio da nikada u karijeri nije vozio automobil toliko inferioran po pitanju snage, konstatovavši da su ga preticali na startno-ciljnom pravcu bolidi koji su bili 300 metara iza njega. Šteta za Španca koji vozi u životnoj formi. Njegov slučaj je školski po pitanju poslovice „bez alata nema ni zanata“. Sledeća trka se vozi 30. aprila u Rusiji.

 

VN Bahreina 2017., (staza Sakhir):

1. Sebastian Vettel GER Ferrari – Ferrari 57 krugova
2. Lewis Hamilton GBR Mercedes – Mercedes +6.660s
3. Valtteri Bottas FIN Mercedes – Mercedes +20.397s
4. Kimi Raikkonen FIN Ferrari – Ferrari +22.475s
5. Daniel Ricciardo AUS Red Bull – TAG +39.346s

6. Felipe Massa BRA Williams – Mercedes +54.326s
7. Sergio Perez MEX Force India-Mercedes +1m 02.606s
8. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari +1m 14.865s
9. Nico Hulkenberg GER Renault – Renault +1m 20.188s
10. Esteban Ocon FRA Force India-Mercedes +1m 22.252s

11. Pascal Wehrlein GER Sauber – Ferrari +1 krug
12. Daniil Kvyat RUS Toro Rosso-Renault +1 krug
13. Jolyon Palmer GBR Renault – Renault +1 krug
14. Fernando Alonso ESP McLaren-Honda +3 kruga

Odustali
15. Marcus Ericsson SWE Sauber – Ferrari 50 završenih krugova
16. Carlos Sainz ESP Toro Rosso-Renault 12 završenih krugova
17. Lance Stroll CAN Williams – Mercedes 12 završenih krugova
18. Max Verstappen NED Red Bull – TAG 11 završenih krugova
19. Kevin Magnussen DEN Haas-Ferrari 8 završenih krugova
20. Stoffel Vandoorne BEL McLaren-Honda 0 završenih krugova

 

Generalni poredak vozača

Pozicija Vozač Tim Poeni
1 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 68
2 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 61
3 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas 38
4 Kimi Raikkonen Scuderia Ferrari 34
5 Max Verstappen Red Bull Racing 25
6 Daniel Ricciardo Red Bull Racing 22
7 Carlos Sainz Scuderia Toro Rosso 18
8 Sergio Perez Sahara Force India 14
9 Felipe Massa Williams Martini Racing 8
10 Kevin Magnussen Haas F1 Team 4
11 Romain Grosjean Haas F1 Team 4
12 Esteban Ocon Sahara Force India 3
13 Daniil Kvyat Scuderia Toro Rosso 2
14 Nico Hulkenberg Renault Sport F1 2

 

Generalni poredak konstruktora

Pozicija Tim Poeni
1 Scuderia Ferrari 102
2 Mercedes AMG Petronas 99
3 Red Bull Racing 47
4 Sahara Force India 17
5 Williams Martini Racing 16
6 Scuderia Toro Rosso 12
7 Haas F1 Team 8
8 Renault Sport F1 2

 

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments