1. Home
  2. Vesti
  3. Predsednik Forda svakodnevno vozi… Kineza?
Predsednik Forda svakodnevno vozi… Kineza?
3

Predsednik Forda svakodnevno vozi… Kineza?

346
3
Podelite sa prijateljima:

Henri Ford je imao običaj da svakog jutra prošeta parkingom u okviru svoje fabrike i da zapiše registraciju automobila koji ne nosi značku njegove firme. Onda bi pronašao vlasnike tih vozila i na licu mesta im uručio otkaz. Poruka je bila jasna, pa tako zaposleni ne bi mogli da rade za tada najvećeg američkog proizvođača ako ga ne predstavljaju u najboljem svetlu, a to je tako što će voziti Fordove modele.

Danas su naravno neka druga vremena i nije retkost da čak i glavonje unutar firme, a da ne govorimo o onim „običnim smrtnicima“, vidimo za volanom konkurentskog vozila. Većina će reći da to rade da bi „ispitali tržište“ jer „u ratu se pobeđuje tako što poznajes neprijatelja“, ali ne sumnjamo da je razlog i onaj da jednostavno uživaju u drugim vozilima. Trend je u Americi započeo čuveni Džon Dilorijan i svakodnevno je dolazio na posao u Ferrariju, čak i kada je bio predsednik kompanija kao što su Pontiac i Chevrolet.


Današnja priča je na račun Forda i veliki Henri se sigurno okreće u grobu kada vidi šta se desilo sa njegovom firmom. Prvi čovek ove korporacije je Džim Farli i smatra se jednim od onih glavonja kojima „benzin teče kroz vene“. Zaslužan je za neke zaista kultne modele, mada mu ne možemo oprostiti ni to što je srozao Fordovu pouzdanost na najniži nivo. U ličnoj kolekciji poseduje razne modele „plavog ovala“, od čega su najpoznatiji roudster iz 1932. godine kao i 24 godine mlađi trkački GT40.

I šta onda Farli vozi ovih dana? Pa verovali ili ne – Xiaomi SU7. Nikada niste čuli za njega? Ne možemo da vas krivimo, pošto ova kompanija nije ni proizvodila četvorotočkaše sve do pre tri godine. Xiaomi Auto je divizija firme elektronik Xiaomi, a u svet četvorotočkaša su ušli tek 2021. godine.

Kompanija trenutno proizvodi samo jedan model i to električnu limuzinu SU7 po početnoj ceni od samo 30.408 američkih dolara. Kupac može da bira tri konfiguracije, a ponuda startuje baznom verzijom sa baterijama kapaciteta 74 kWh i ukupno 299 konjskih snaga. Nešto skuplji SU7 Pro pruža baterije od 94 kWh i identične snage, a u vrhu je SU7 Max sa baterijama kapaciteta 101 kWh, i sa čak 673 konjske snage i pogonom na sva četiri točka. Može da ubrza od nule do 100 km/h za svega 2,7 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 265 km/h.

I kako je jedan u njih dospeo u ruke američkog biznismena? Farli kaže kako je dva puta putovao u Kinu prethodnih godina i da mu je takav put „otvorio oči“. Dobio je čast da mu predstavnici Xiaomia pokažu svoje proizvode i da ga je iznenadilo da firme za razvoj mobilnih telefona prave i automobile (što je, zapravo, veoma često u ovog državi).

Kada mu je rečeno da je celokupna planirana proizvodnja spomenutog modela SU7 rasprodata za samo 24 sata i da je lista čekanja trenutno šest meseci, Farli je zatražio da ga provoza. I toliko se oduševio da je Ford poslao jedan od primeraka iz Šangaja u Čikago „na testiranje“, ali Farli priznaje da ga svakodnevno vozi zadnjih šest meseci i ne želi da ga se reši.

Ova vest je naravno donela dosta briga američkoj automobilskoj industriji, koji se pitaju koliko daleko je Kina ispred njihove države kada kompanija sa samo tri godine iskustva pravi bolji model nego Ford. Drugi će ipak reći da je u pitanju samo „novinarska patka“ jer ko bi još vozio „Kineza na struju“ nego neki od proslavljenih Fordovih modela kao što su F-150 Raptor, Bronco ili Mustang.

Jedno je sigurno, a to je da su Jenkiji (kao i ostatak sveta) izuzetno zabrinutu usled tržišnog napada Kineza. Uspeli su da (donekle) prežive invazvije japanske i korejske automobilske industrije, ali da li će isto biti i sa Kinezima? Vreme će pokazati…

AutoRepublika

(346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

inače čovek koji je bio na čelu forda u vreme ekonomske krize 2009 je vozio lexus ls
poznati Alan Mulally

Yankee

Mislim da je samo prvi dan dosao na posao u Lexusu.
Ali da je posle vozio Ford Escape hybrid.

Matija

Henri Ford o konkurenciji:
„Onda bi pronašao vlasnike tih vozila i na licu mesta im uručio otkaz.“
Neverovatna glupost! Biti „zaljubljen“ u sopstvene automobile je samoubistvo. Takvo iskustvo doziveli su mnogi savremeni startapovi. Razvoj napreduje velikom brzinom i neophodno je pratiti sve sto se dogadja na trzistu.

Sto se tice danasnjeg sefa Forda, Džima Farlija, dopada mi se njegova otvorenost i realnost. Xiaomi je dobar auto i resio je da ga upozna. To isto trebalo je da uradi kompletan njegov tim.