1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prezentovan Peugeot 208 Racing
Prezentovan Peugeot 208 Racing
1

Prezentovan Peugeot 208 Racing

161
1
Podelite sa prijateljima:

Strogi ekološki propisi u Evropi ne ohrabruju pojavu novih jeftinih hot hečeva. Avaj, ova nekada bogata klasa je sada na ivici izumiranja. Međutim, kompaktne „zujalice“ i dalje postoje u okviru motosporta. Pre neki dan je divizija Stellantis Motorsport predstavila reli automobil Peugeot 208 Racing, koji je namenjen da bude pristupačan trkački automobil za entuzijaste.

Hečbek Peugeot 208 Racing je izveden prema zahtevima novoformirane klase FR6 i njegov je prvi predstavnik. Ovu klasu je kreirala francuska motosportska organizacija za lokalna takmičenja. Generalno, takvi automobili su slični globalnim reli automobilima kategorije Rally4 (monopogon i benzinski turbo motor), tako da Peugeot 208 Racing ima mnogo toga zajedničkog s modelom po imenu 208 Rally4, mada bi trebalo imati u vidu i da su napravljena mnoga pojednostavljenja.

Možda je najvažniji od njih odbacivanje petostepenog sekvencijalnog menjača tipa Sadev, a u korist „civilne“ šestostepene ručne transmisije, doduše sa skraćenim prenosnim odnosima. Agregat s tri cilindra i radnom zapreminom od 1,2 litra pozajmljen iz verzije Rally4, ali je snaga smanjena na 145 „konja“ i prebačen je na mešavinu E85 (85% etanola i 15% benzina). Kreatori tvrde da takvo gorivo, ne samo da emituje 30% manje CO2, već i omogućava smanjenje potrošnje za 40% u poređenju sa benzinom AI-98.

Međutim, bezbednosni sistemi su prebačeni iz automobila klase Rally4 i tu je sve prošlo bez promena. Karoserija Peugeot 208 Racing ima zavareni sigurnosni kavez, automatski sistem za gašenje požara i prekidač za prekid rada motora u slučaju nužde. Na centralnoj konzoli su se pojavile specifične kontrole, a displej instrumenata poseduje programe za prikazivanje trkačkih informacija.

Instalirana je elektronska jedinica i konektori za očitavanje detaljne telemetrije automobila, što ne samo da pojednostavljuje dijagnostiku reli automobila, već i omogućava analizu grešaka u pilotiranju. Sportsko vešanje i kočnice su podesili stručnjaci iz odeljenja Stellantis Motorsport uz učešće vodećih fabričkih trkača, a čelični točkovi su obuveni u gume tipa Michelin Pilot Sport 5. Automobil je težak 1.050 kilograma.

Pretpremijerne narudžbine za reli automobile s oznakom Peugeot 208 Racing su već otvorene, cena je 38,9 hiljada evra. Poređenja radi možemo navesti da civilni hečbek s trocilindarskom turbobenzinskom jedinicom s indeksom 1.2 i sa 100 konjskih snaga i šestostepenim manuelnim menjačem, u Francuskoj košta od 20.850 evra, a trkački Pežo 208 Rally4 koštaće najmanje 66 hiljada evra. Prvi automobili za kupce biće isporučeni u februaru 2025. godine.

AutoRepublika

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
next

66k za 140 konja, dobro se šale ovi francuzi , GR yaris svemirski brod za ovo što se tiče performansi